Cвяте Письмо з розважанням на 5 травня

Читай також

  • Святе Письмо з розважанням на 24 березня
  • Святе Письмо з розважанням на 23 березня
  • Святе Письмо з розважанням на 17 березня
        • Cвяте Письмо з розважанням на 5 травня

          Діяння Апостолів 2:38-43

          38 Петро ж до них: «Покайтесь», каже, «і нехай кожний з вас охриститься в ім’я Ісуса Христа на відпущення гріхів ваших, і ви приймете дар Святого Духа. 39 Для вас бо ця обітниця і для дітей ваших та й для всіх тих, що далеко, скільки б їх покликав Господь, наш Бог.» 40 І ще іншими багатьма словами він свідчив їм та умовляв їх: «Рятуйтеся від цього лукавого поріддя.» 41 Ті ж, що прийняли його слово, охристились, і того дня до них пристало яких три тисячі душ. 42 Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності, на ламанні хліба й молитвах. 43 І страх напав на кожну душу: багато було чудес і знаків, що їх апостоли робили.

          Євангелія від Йоана 3:1-15

          1 З фарисеїв один чоловік був, Никодим на ймення, зверхник серед юдеїв. 2 Прийшов він до Ісуса вночі й каже до нього: «Равві, ми знаємо, що прийшов єси вчитилем від Бога: ніхто бо, з ким немає Бога, не спроможен такі чуда творити, що ти їх твориш.» 3 Озвався ж Ісус і мовив до нього: «Істинно, істинно кажу тобі: Коли хтось не вродиться з висоти, не бачити йому Божого Царства.» 4 Никодим же йому: «Як може чоловік уродитись, коли вже старий? Чи спроможен же він увійти знову в утробу матері своєї та й народитись?» 5 Відрік Ісус: «Істинно, істинно кажу тобі: Коли хтось не вродиться з води та Духа, не спроможен увійти у Царство Боже. 6 Що народжується від тіла – тіло, а що народжується від Духа – дух. 7 Не дивуйся, що я сказав тобі: Треба вам уродитися з висоти. 8 Вітер віє, куди забажає, і шум його чуєш, а не відаєш, звідки приходить і куди відходить. Так бо і з кожним, хто народжується від Духа.» 9 Озвався Никодим і мовив до нього: «Як воно може статись?» 10 Ісус же до нього у відповідь: «Ти вчитель Ізраїля, а того й не знаєш? 11 Істинно, істинно кажу тобі: Ми говоримо про те, що знаємо, а свідчимо про те, що бачили, – ви ж свідчення нашого не берете до уваги. 12 Говорив я вам про земне, а ви не віруєте, – як же увіруєте, коли вам про небесне говоритиму? 13 Ніхто не ввійшов у небо, крім того, хто зійшов з неба: Син Чоловічий! 14Тож так, як Мойсей змія підняв у пустині, – так треба Синові Чоловічому бути піднесеним, 15 щоб кожен, хто вірує у нього, жив життям вічним.


          Постать Никодима завжди була дуже цікавою з погляду навіть проблеми вибору, він, іудей, зверхник іудеїв, стає на розмову із Ісусом. Очевидно, він добре усвідомлює Ісусову силу, бачить її, може навіть пояснити, але до кінця не дозволяє собі повірити, насамперед у божественність Ісусову як Месії.

          Ісус же не проганяє Никодима, а пояснює, просто і доступно, водночас зрозуміло і ясно для рівня освіченого єврея, значимість і відмінність нового християнського вчення через найголовніше – хрещення у дусі.

          Дуже часто Никодима можна розгледіти у собі: бракує сил, щоб до кінця, вповні відкрити себе для Бога і Його ласк, стаємо заручниками якихось абстрактних, кимсь колись нав’язаних стереотипів: про Церкву, про священиків, про чернецтво. Але якщо бути відвертим, у чому, власне, проблема? Може ми занадто оплутані людським, коли б мала йти мову про божественне?

          Довіряймо Ісусові свої душі, пам’ятаймо про Його безумовну любові, зіштовхуючись у своєму житті із умовностями.

          Читай також

        • Святе Письмо з розважанням на 24 березня
        • Святе Письмо з розважанням на 23 березня
        • Святе Письмо з розважанням на 17 березня
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.