Святе Письмо з розважанням на 4 грудня

Читай також

  • Святе Письмо з розважанням на 14 квітня
  • Святе Письмо з розважанням на 13 квітня
  • Святе Письмо з розважанням на 7 квітня
        • Святе Письмо з розважанням на 4 грудня

          Послання Ап. Павла до Євреїв  9, 1-7.

          1 Перший завіт мав також свої установи щодо служби і святиню земну. 2 Споруджено бо перший намет, де були світильник, стіл і хліби появлення: він зветься «Святе». 3 За другою ж завісою був намет, званий «Святе Святих», 4 із золотим жертовником для палення пахучого кадила та кивотом завіту, цілковито покритий золотом; в ньому був золотий посуд з манною, розцвіле жезло Арона й таблиці завіту. 5 А зверху над ним херувими слави, що крильми отінювали віко. Але про це не час тепер говорити докладно. 6 І при такому влаштуванні всього цього в перший намет увіходять завжди священики, виконуючи служби, в другий – раз на рік – лиш архиєрей, і то не без крови, що її він приносить за свої і людські провини.

          _________

           Євангеліє від Луки 10, 38-42; 11, 27-28.

          38 Коли ж вони були в дорозі, він увійшов в одне село, і якась жінка, Марта на ім’я, прийняла його в хату. 39 Була ж у неї сестра що звалася Марія; ця, сівши в ногах Господа, слухала його слова. 40 Марта ж клопоталась усякою прислугою. Наблизившись, каже: “Господи, чи тобі байдуже, що сестра моя лишила мене саму служити? Скажи їй, щоб мені допомогла.” 41 Озвався Господь до неї і промовив: “Марто, Марто, ти побиваєшся і клопочешся про багато, 42 одного ж потрібно. Марія вибрала кращу частку, що не відніметься від неї.”

          27 Коли він говорив це, жінка якась, піднісши голос з-між народу, мовила до нього: “Щасливе лоно, що тебе носило, і груди, що тебе кормили.” 28 А він озвався: “Справді ж блаженні ті, що слухають Боже слово і його зберігають.”

          _________

          Цікаво, що два останні вірші цього уривка з Євангелія від Луки не йдуть безпосередньо після розповіді про Марію і Марту. Між цими оповідями ще йде уривок про навчання молитви “Отче наш”, про те, що хто просить – тому дасться, про вигнання біса з німого. Але саме сьогодні, у свято зачання Пресвятої Богородиці святою Анною, Церква читає ці слова саме після оповіді про двох сестер, одна з яких господарювала, а інша – слухала. 

          Який стосунок мають ці сестри до постаті Діви Марії? Якби вона насамперед старалася стати доброю жінкою-господинею – вона навряд чи прийняла би Божу волю щодо свого життя. Уявіть собі: молода дівчина, яка велику частину свого часу провела в храмі, отримує пропозицію від Бога через Його архангела… зачати від Святого Духа. Усвідомлюючи, які наслідки цього можуть бути, яка слава про неї може піти серед родичів, сусідів, які навряд чи повірять у таку фантастичну версію, як на це відреагує її наречений Йосиф. Чи мріяла вона про “нормальну” сім’ю, дім, чоловіка, дітей, як і сучасні дівчата? Не виключено, що вона щось собі планувала, уявляла.

          Але вона послухала Бога, погодилася на пропозицію, яка могла поруйнувати всі її мрії. Послухала з довірою. Чи зуміли б так ми?

          Читай також

        • Святе Письмо з розважанням на 14 квітня
        • Святе Письмо з розважанням на 13 квітня
        • Святе Письмо з розважанням на 7 квітня
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.