А «контрацептиви» є справді контрацептивами?

Інші дописи автора

        А «контрацептиви» є справді контрацептивами?

        Недавно в одній книзі я прочитав окрему статтю під назвою “Те, про що гінекологи не говорять”. На основі загальних відомостей про репродуктивну систему жіночого організму та беручи до уваги різні дослідження автор згаданого тексту показує, наскільки багатогранним є негативний вплив різного роду засобів, які використовує сучасна людина для того, щоб запобігти вагітності.

        Тут свідомо не вживаю слово «контрацептиви», оскільки більшість сучасних засобів своєю дією перевершують значення цього терміну. Щоб зрозуміти суть питання, необхідно вияснити, який зміст несе в собі термін контрацепція. Він походить від латинського словосполучення contra cepcionem – проти зачаття. Це певні дії, що мають за мету перешкодити зачаттю дитини. Натомість фармацевтична індустрія «впихає» в поняття контрацепції засоби набагато ширшої дії, тому в розумінні сучасної людини контрацепція, зазвичай, асоціюється із будь-якими препаратами, які запобігають вагітності.

        Об’єктивності ради потрібно усвідомити собі, що так звані сучасні контрацептиви за принципом дії можна поділити на три категорії:

        1) Ті, які запобігають зустрічі статевих яйцеклітин – зачаттю дитини (презервативи, тампони, діафрагма, різного роду хімічні засоби, наприклад, гелі, пасти, креми, вагінальні таблетки тощо); властиво, лише ці засоби можемо назвати контрацептивами.

        2) Гормональні засоби – це засоби змішаної дії. Вони спрямовані найперше на те, щоб заблокувати розвиток жіночих яйцеклітин і таким чином не допустити зачаття. Але додаткова (не другорядна!) функція таких препаратів – це знищити всі необхідні передумови для того, щоб ембріон зміг прищепитися в лоні жінки. Тому, якщо яйцеклітина таки дозріє, незважаючи на дію цих засобів (а, як показують дослідження, таке стається дуже часто) і відбудеться зачаття, то згадана додаткова дія спричинить аборт на ранній стадії. Жінка про це навіть не здогадається…

        3) Засоби, які мають виключно абортивну дію, оскільки головне їхнє завдання – спричиняти аборт на ранній стадії розвитку дитини. До таких належить, наприклад, внутрішньоматкова спіраль. До речі, можна знайти статті чи інтерв’ю, в яких навіть професійні лікарі називають такі засоби контрацептивом – чи то вони не розуміють функції даного засобу, чи може просто бояться відкривати всю жахливу правду про його дію та наслідки.

        Не важко зрозуміти, що всі ці препарати матимуть неабиякий вплив на життя людини. Варто сказати, що, зазвичай, важлива зміна відбувається найперше у свідомості людини та у її ставленні до людської статевості. Повіривши у можливість усунути будь-які наслідки статевого акту, людина стає більш розкутою у поступках, вільною у поведінці, вона легко погоджується на те, чого колись боялася або уникала. Мені здається, що кульмінаційною точкою такої динаміки буде те, що сексуальна активність поступово займатиме все вищі щаблі в ієрархії вартостей такої особи. З плином часу людина стає мало чи не узалежненою від цього прагнення, і саме тому буде готова на все нові жертви – навіть страшні жертви – аби відстояти примарне право на «сексуальну свободу». Відтак з’являються конкретні дії із відповідними наслідками.

        Не останню роль у цьому, мені здається, відіграє міф про те, що всі ці засоби є ну майже нешкідливими і цілком безпечними, а навіть навпаки, корисними. Однак, це неправда. Зверніть хоча б увагу на цілі списки застережень, протипоказань щодо приймання цих препаратів, які маленькими літерами описані в інструкціях. Але страшнішим є вплив усіх цих препаратів на поведінку людини і на стиль її життя.

        Тенденції прогресу за останнє століття поступово прищепило людині переконання всесильності. Ми звикаємо все використовувати на власний лад, кожну річ прагнемо пристосувати до наших потреб чи бажань. Однак таке врядування має певні межі, які не можна переходити, бо інакше це обернеться проти нас. Ми не можемо бездумно використовувати чи моделювати все, що нам заманеться, – існують певні межі й закони. По-особливому такі закони стоять на сторожі недоторканості людського тіла та інших вимірів людської особи. Порушення такої гармонійності впливає на загальний добробут як окремої особи, так і суспільства на загал.

        Фото: wallpaperstock

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Замість того, щоб нарікати на темряву, засвіти свою свічку (Конфуцій)