Свобода від «свободи»

Інші дописи автора

        Свобода від «свободи»

        Свобода – це одне із тих прагнень, яке нуртує в серці кожної людини. Хтось сильніше, хтось слабше – але всі відчувають його динаміку та в значній мірі спрямовують свої життєві кроки в напрямку утвердження особистої свободи.

        Однак, ця благородна праця має свої підводні каміння і навіть небезпеки. Визначити, що таке Свобода, не так аж легко, як може видаватися на перший погляд. Напевно, саме тому багато хто віддається у полон різних сурогатів, називає добром для себе те, що таким не є. Відтак, замість бути вільним і утверджуватися у правдивій свободі, з плином часу одягає на себе все нові кайдани.

        Від того, яку точку ставимо перед собою за ціль, залежать наші досягнення. Дуже важливо віднайти найоб’єктивніше визначення, що таке свобода, бо інакше можемо опинитися зовсім не там, до чого прагне наше єство. Це ніби хтось хоче хліба, але задовольняється зіпсутою їжею: людина звикає до смердючого, і її вже не манить духмяний запах випічки. Або уявіть собі чоловіка, який мріє про тепле море і пісок, а натомість опиняється у калюжі з болотом. З часом така людина взагалі забуде про свою мрію, про море, і назве калюжу найкращим курортом. Важливо вчитися не просто споживати все, що підсовує нам сучасність щодня, але вибирати чисте й автентичне, навіть якщо потрібно чекати, жертвувати чи просто відмовитися від пропозиції.

        Не можна називати свободою вчинки або поведінку, яка завтра чи післязавтра обов’язково приведе мене до узалежнення і позбавить можливості робити вибір. Свобода не краде в мене можливості вибору в майбутньому. Правдиві цінності не ув’язнюють людину, вона може відмовитися від них в будь-який момент. А якщо не відмовляється – попри всі спокуси та випробування – то це тому, що пізнала їхню велич і переживає правдиву особистісну свободу.

        Свобода – це не те, що змушує нас робити добрі вчинки. Але тим більше не можна називати свободою те, ув’язнює у потребі служити своїм лихим звичкам і різним забаганкам. Свобода – це те, що сьогодні й завтра гарантує мені можливість вибору. Це вчинок, після якого я матиму здатність і можливість знову і знову вибирати. Свобода – це дійсність, яка не звужує, не консервує мій кругозір і мій потенціал, а навпаки скеровує в напрямку правдивого особистісного розвитку та робить мене сильнішим.

        Фото: Нік Брандтnickbrandt.com

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Замість того, щоб нарікати на темряву, засвіти свою свічку (Конфуцій)