Бог у футболці з Хендріксом

Інші дописи автора

  • Немає пов’язаних публікацій.
        Бог у футболці з Хендріксом

        Світ  пропускав через себе етапи  осмислення Бога різними письменниками, поетами, лікарями, науковцями, психами, тобто будь-ким. Його образ із плином часу змінився, він ніби одягнув джинси і футболку з Хендріксом та пішов подорожувати босоніж дорогами старої Європи, незмінної пекучої Африки, гаванями Галапагоських островів та затоками Японського моря.

        Бог, звісно, не є однаковим для тебе чи для мене або дівчини-іранки, котра мешкає на Kottbusser Tor в Берліні за номером 23 на 3-му поверсі. Ні, Бог через плетиво нашого власного досвіду і досвіду наших родин є різним, багатостороннім персонажем у нашому полі зацікавлень. Але як окреслити, як сучасна людина бачить Бога? Чи є в ньому щось особливого? Чи той Бог нам зовсім вже незнайомець?

        Бог, мабуть, не бере участі у наших іграх розуму. Людині властиво все ускладнювати та спрощувати. Людина береться за те, за що не повинна. Але вона та, котра НАМАГАЄТЬСЯ знайти правду, знайти основне джерело, яке би пояснило все: звідки постав цей світ, яка місія нас як людської раси тут на землі і чи справді Бог не вигаданий сивий дідусь на хмарці, а величний і досконалий Космос, альфа і омеґа?

        У розмовах з друзями я інколи цитую вірш Кейлін Гаут (Kaylin Haught . God Says Yes to Me)

        I asked God if it was okay to be melodramatic

        and she said yes

        I asked her if it was okay to be short

        and she said it sure is

        I asked her if I could wear nail polish

        or not wear nail polish

        and she said honey

        she calls me that sometimes

        she said you can do just exactly

        what you want to…

        Бог у Кейлін –  жінка, і ця доволі смілива річ є напрочуд неймовірною глибиною! Згадаймо, що Старий Завіт написаний людьми, котрі жили у патріархальному суспільстві, і звісно, Бог належав до чоловічого роду, він був батьком і царем, пастирем та господарем.  Суспільство і його закони диктували осмислення статі Бога в той час. І мабуть, новизна у її вірші  є лише завдяки тому, що Кейлін, як й інші сучасні люди, намагається відійти від будь-яких обмежень. Не одна Кейлін відходить від класичного та ортодоксального сприйняття Бога як чоловіка. Із моїх подорожей та зустрічей з людьми із різних країн та світів завжди виникало питання «Як вони бачать Бога?».

        Із кожної зустрічі та розмови я виводила, як математичну формулу, відповіді, які вже були десь у глибині мене: у кожного він СВІЙ! У когось він чорношкірий з гітарою з-за плечима, або ж туманний ранок серед свіжого пробудженого лісу чи політ з парашута, або народження дитини чи  мертві тіла розстріляних на Майдані. Бог у всьому і все. Бог не потребує обмежень, бо сам він – це не обмеження, це СВОБОДА!

        І коли ми спробуємо діяти, мислити, любити без обмежень, може тоді зникнуть такі слова, як расизм, зброя, війна. Тільки от біда: все залежить від нас, людей.

        Лорамі

        Фото: magazyn.o.pl

        Інші дописи автора

        • Немає пов’язаних публікацій.

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора