Чи потрібно сповідатися із куріння?

Інші дописи автора

        Чи потрібно сповідатися із куріння?
        Не вникаючи в дискусію про “паління” чи “куріння” спробуємо відповісти на багато інших важливіших питань про цю шкідливу звичку.

        Відразу скажу, що не буду давати однозначну відповідь. Кожен має сам для себе дати відповідь на це запитання. Було б занадто просто дати відповідь “так” або “ні”. Але це буде неправильно. В залежності від обставин та ситуацій, куріння може мати нейтральну чи гріховну якість. Я читав в інтернеті кілька статей, які не залишають вибору: куріння є гріхом, бо руйнує наше тіло, покликане статися храмом Духа Святого. Чимало аргументів їх авторів позбавлені здорового глузду і дають неповну картину.

        Але пора сказати чесно і відкрито: не все тут так однозначно.

        Чимало людей сповідаються з цього, але ще більше людей, в т.ч. і священиків чи єпископів цього не роблять. І справді, чітко відповісти на це не є так просто, адже йдеться про шкідливу звичку і певну пристрасть. Виходжу з того, що порівнюю це із іншими шкідливими звичками: малорухливий спосіб життя, вживання нездорової їжі, звичку хрустіти пальцями чи, до прикладу, надмірно захоплюватися макіяжем. Можна і керуватися словами ап. Павла: “Все мені можна, та не все мені є на користь”. Не все, що нам “не на користь”  є гріхом. Тому треба навести кільки ситуацій для прикладу.

        Коли батьки, знаючи про шкоду тютюну забороняють синові чи дочці курити, а дитина все одно це робить, краще говорити про гріх проти четвертої Божої Заповіді. Коли хворий дістав від лікаря чітку заборону на цю чи іншу шкідливу звичку і все одно її переступає, це має більше відношення до 5-ї Божої Заповіді. Часом одна випалена сигарета може бути спробою самогубства. Коли я бачу вагітну жінку, яка курить, я однозначно скажу, що вона грішить по відношенню до свого немовляти. Подібно, коли людина палить поруч з тими, кому це неприємно, спричиняє дискомфорт. А про шкоду “пасивного куріння” для здоров’я знають сьогодні всі.

        Коли сигарети “з’їдають” левову частку сімейного бюджету, треба також, на мою думу, сповідатися з цього. Але, рідко хто враховує і те, що поганий приклад зі сторони батьків також може бути гріхом: “Коли хтось з вас спокусить одне з тих малих, краще жорно млинове повісити собі на шию….” і далі по тексту Євангелія. Ці, кілька наведених ситуацій, показують те, що сама по собі звичка в тій чи іншій ситуації може мати різну моральну оцінку. Але я цілком допускаю ситуації, коли куріння матиме нейтральну моральну оцінку. Сумління людини, яка є чесною із собою, завжди дасть про це знати.

        Я не вважаю, що завжди випалена сигарета є гріховним ділом. Неодноразово давав розрішення тим, хто з цього сповідався, але це не означає, що всі ті, що палять, грішать. Я ніколи не палив, але спокійно можу собі запалити. Не роблю цього з інших міркувань, ніж гріх. Коли мої сини будуть повнолітні, я поважатиму їх вибір. А до цього часу, прошу їх поважати мій, як батька.

        Ці мої думки не претендують на істинність. Вони є моїми думками. І мені було б цікаво почути інші.

        Фото: caphechieuthubay

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Священик УГКЦ

            Коментарі

            • Типова позиція сучасного попа, вирощеного на лібералізмі ліхтенштейнів, римів та УКУ. Чотири положення чи, кажучи по-вченому, тези:
              1. Нема такого малого гріха, який би був таким малим, що став би не гріхом. Нічого не стоїть на місці, тому і малий гріх, якщо його залишити напризволяще, виросте у великий, та буде пізно. Найнебезпечніші малі гріхи, бо на них не зважають і гріхами не вважають.
              2. За кожною непоміркованістю, наприклад в тій же їжі, стоїть біс. Це добре пропрацьовано учителями Сходу. І поняття “біс полуденний” — не марення яхикось ненормальних містиків. Одного нашого сучасника попросили помолитися за одну жінку, “А чого вона курить?” — спитав він, приступивши до молитви. ” А звідки ти знаєш?” — спитала її прохачка-знайома. “Я бачу біса коло неї, що тим займається” — відповів. Зрозуміло, що сучасним ліберастичним попам це не є аргумент, бо вони нічого подібного не бачили, і, якщо так далі житимуть, не побачать.

              • 3. Чого до курива тягне. І не конче багато тим займатися. Особливо, коли людина вживає інші, ніби “невинні” наркотики: каву, особливо алкоголь?
                4. Якщо твої дорослі сини захочуть повіситись, чи комусь із розваги нашкодити — теж поважатимеш їх вибір???

                • Якщо Бог поважає вибір людини, хто я чи ви такий, щоб вирішувати щось за іншого? Якщо для вас кава є наркотиком, то вам до нарколога. А не до священика.

              • О. Олег Кобель    26.06.2017 о 12:17

                А можна запитати, на чому ви вирощені? Яка ваша освіта?

            • А “Не вбивай!” (Мт 5:21) цього замало ?
              Якщо у вас недовіра до Божого Слова, то де ваша віра ?

              Ісус понизився до рівня людини і показав на собі приклад правдивого християнського життя.
              “Будьте моїми послідовниками.”(1 Кор 11)

              Процитуйте мені де Ісус курив? Схвалював куріння або казав, що не всі ті, що палять — грішать.
              Якщо священик а тим більше єпископ не сповідається з куріння, як він може приймати Святе Причастя ???
              Хіба не знаєте, що “Той хто буде їсти хліб або пити чашу Господню недостойно, буде винний за тіло і кров Господню.
              Бо той, хто їсть і п’є, не розрізняючи Господнього тіла, суд собі їсть і п’є.” (1 Кор 11)

            • Ок. Якщо на то пішло, то процитуйте мені цитату Святого Письма, де згадуєттся куріння. Я також люблю правду

              • Василь    17.09.2018 о 20:11

                Ок! Тоді процитуйте цитату Святого Письма, де згадується порнографія наприклад, чи будь-яка інша зараза, якої ніколи не було до 20 століття наприклад… То виходить, що то не гріх? Майже кожного року виникає все більше “нових гріхів”, яких не було ніколи раніше. Наприклад азартні ігри, ігроманія як залежність, а навіть ті самі наркотики?

            • Ісус казав конкретно “так” або “ні”. Малі діти знають, що: прокльони, матюки, аборти, куріння, спиртні напої — це вбивство себе і ближнього! Стидно, що сьогоднішні “отці” як побілені гроби, “Добре пророкував про вас, лицемірів, Ісая, як ото написано: Народ цей устами мене почитає, серце ж їхнє далеко від мене; та вони марно мене почитають, навчаючи наук – наказів людських. Заповідь Божу занедбавши, притримуєтеся ви передання людського “.(Мр.7:6-8) “До тебе бо, священику, у мене справа! НЕМА бо правди, ані милосердя, ні знання Бога в краю.Народ мій гине через брак знання. Тому, що ти відкинув знання, – то й я тебе відкину від мого священства; забув ти про закон Бога твого, – то й я твоїх синів забуду.”(Осія4:1-6) Через таких “отців” гинуть люди фізично — тілом через смерть,а потім знаходяться ВІЧНО В ПЕКЛІ !!! Пане отче, де ваш фундамент віри??? Яка 5 Заповіть Божа ? Яка друга правда віри ??? Тепер модно знати різні філософії, психології, багато мов, а Святе Письмо ???

            • Якщо я усвідомлюю, що паління шкодить здоров’ю, і все одно палю, це не є гріхом? Тобто, я свідомо завдаю шкоди своєму тілу, руйную те, що дав мені Отець в користування, і при цьому, моє сумління перед Богом чисте як сльоза дитини? Невже, це те ж саме, що і “звичка хрустіти пальцями”? Чомусь пригадалися ті самі слова, які о. Олег вже чув: «Хіба ви не знаєте, що ваше тіло то храм Духа Святого, що живе Він у вас, якого від Бога ви маєте, і ви не свої?»(1 до Коринтян 6:19). «Коли мої сини будуть повнолітні, я поважатиму їх вибір» (?). Ну, якби було сказано “змирюся”, це, ще якось зрозуміло, а “поважатиме”, це занадто … Поважати можна зусилля а не слабовілля. Якесь двояке враження від статті. Може, краще б таких міркувань від священика не було, і людина, вважаючи за гріх саморуйнування, надихалася на боротьбу зі своїми “шкідливими звичками”?

              • Ірина Кисилевич    04.07.2017 о 17:06

                Куріння- це провина. Колись опублікували у “Експресі” інтерв’ю отця-екзорциста Василя Пантелюка- довго молився за одну жінку і ніяк не міг відмолити опанування, з’ясував у чім причина- диявол не хотів її покидати, бо курила; мусила кинути курити,
                щоб звільнитися від надзвичайного впливу сатани.