Дорогою до храму

Інші дописи автора

        Дорогою до храму

        Гарний настрій. Дорога. Чорний кіт.

        Гарний настрій. Усмішка на вустах. Сонце усміхається. В серці палає любов. Напрямок вибрано – храм. Спішиш, а то летиш, щоб найшвидше зустрітися із Тим, Хто дає тобі відчуття безпеки і щастя. Ось і в кронах дерев видніється купол храму. Дивлячись в бік храму, ледь не перечіпаєшся об людину, яка вирішила перейти дорогу. У руках у неї порожнє відро. З мого боку – вибачення. З її боку – зупинка і усмішка. Адже вона не встигла перейти дорогу, а коли б перейшла, то за її словами – цілий день би переслідувало нещастя. Сумно стало. Віра в порожнє відро має більшу силу, ніж віра в живого Бога, який на рахунку має кожну волосину на твоїй голові. Так безліч народних забобонів, які здебільшого сягають своїми коріннями у поганство, володіють людьми, які хочуть вірити у Бога і служити язичницьким традиціям. Однак, двом панам служити не можна. Вибір завжди за нами.

        Ще страшніше буває, коли ти зустрічаєшся із забобонами у храмі. Сам ніколи не чув і не бачив такого театру у храмі, допоки не став священиком. Кожна людина – це окремий світ, який неможливо дослідити. Деколи нові люди приходять до храму і приносять із собою певний багаж, який ти мусиш переглядати, перебирати і пояснювати його коріння і негативний вплив. Здається, що людина йде з добрими намірами до храму не усвідомлюючи, що своїми діями заперечує навчання самого Господа Бога. Не маємо права осуджувати таких людей, а навпаки, ми повинні їм допомогти зустрітися із живим Христом і дати зрозуміти що саме Він є Господар життя, а не якась річ. За 9 років мого служіння зустрівся із такими забобонами:

        • Не можна ставити свічку за живих і за померлих на один підсвічник, бо живі можуть захворіти і померти;
        • Під час вінчання під рушник обов’язково потрібно ставити гроші, щоб багатство переслідувало молодих;
        • Після вінчання хустку має надягати тільки мама нареченого, а не священик, щоб невістка не вийшла з під контролю, а завжди була керованою і слухняною у всьому;
        • Під час похорону – закривання дзеркал, перекидання тумбочок, триразове піднесення і опущення труни на порозі будинку чи храму і т.д;
        • А ще чув, щоб збулося бажання, то треба свічку ставити через якесь там плече. Щодо свічок, то це окрема тема.

        Священики мають показувати людям, де є Правда, а де є зло. Мають бути самі прикладом для інших і показувати дорогу до Того, Хто володіє життям і смертю.

        Не дозволяймо якимось забобонам володіти нашим життям на нашій життєвій дорозі. Ходімо у Світлі і несімо Його іншим.

        Гарний настрій. Дорога. Чорний кіт. Вибір за нами.

         

        Фото: uamodna.com

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Намагаюся бути Божою дитиною)