Молодь 2016. Крок 25

Читай також

  • У що я перестала вірити після СДМ
  • Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру
  • Владика Гліб Лончина на СДМ у Лісабоні пояснив молоді, що означає заклик Ісуса — «Будьте, як діти»
        • Молодь 2016. Крок 25

          Молитва – це відкритість нічим не обтяженого духа, чистота серця і милосердя.

          Це двадцять четвертий крок програми духовних приготувань української молоді до Світового Дня Молоді Краків 2016

          Повторюємо настанови Папи Франциска, які він нам давав на протягом минулих підготовчих років і єднаємося з ним в молитві.

          «Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам.» (Мт. 7, 7)

          «І того дня ви не будете питати мене нічого. Істинно, істинно кажу вам: Чого б ви тільки попросили в Отця, – він дасть вам у моє ім’я. В ім’я моє досі ви не просили нічого. Просіте ж – і ви одержите, щоб радощів ваших було вщерть. » (Ів. 16, 23-24)

          «І все, що попросите в моє ім’я, те вчиню, щоб Отець у Сині прославився.» (Ів. 14, 13).

          Розпорядок зустрічі

          • Збір
          • Привітання та початкова молитва
          • Тема зустрічі
          • Опрацювання в группах;
          • Представлення напрацьованого. («Вільний мікрофон» (інтерв’ю))
          • Домашнє завдання
          • Молитва на закінчення
          • Посиденьки, ділення враженнями

          Молитва

          1 Увійшовши в Єрихон, Ісус проходив через (місто). 2 А був там чоловік, Закхей на ім’я; він був головою над митарями й був багатий. 3 Він бажав бачити Ісуса, хто він такий, але не міг із-за народу, бо був малого зросту. 4 Побіг він наперед, виліз на сикомор, щоб подивитися на нього, бо Ісус мав проходити тудою. 5 Прийшовши на те місце, Ісус глянув угору і сказав до нього: “Закхею, притьмом злізай, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі.” 6 І зліз той швидко і прийняв його радо. 7 Всі, бачивши те, заходилися нарікати та й казали: “До чоловіка грішника зайшов у гостину.” 8 А Закхей устав і до Господа промовив: “Господи, ось половину майна свого даю вбогим, а коли чимсь когось і покривдив, поверну вчетверо.” 9 Ісус сказав до нього: “Сьогодні на цей дім зійшло спасіння, бо й він син Авраама. 10 Син бо Чоловічий прийшов шукати і спасти те, що загинуло.”

          (Лк. 19:1-10).

          Вступ до теми

          Коли християнин переживає у житті якісь труднощі, випробування чи невдачі у духовному житті, то іноді звертається до священика за порадою із звичним запитанням: а що мені далі робити, як мені жити? І відповідь та порада тут є досить проста: не треба шукати якихось надзвичайних засобів, а найперше треба ревно і наполегливо працювати над вирішенням життєвих проблем у людській і духовній площині, використовуючи основні засоби духовної боротьби: постійна особиста молитва, регулярна участь у Богослужіннях, практикувати часту сповідь і Святе Причастя, будувати своє життя згідно заповідей Божих. Але в тих простих, традиційних засобах є одна важлива річ: постійна молитва і Святі Тайни мають допомогти нам осягну один важливий духовний плід: вони повинні свідчити про нашу відкритість на Бога, бажання і готовність отримати від Нього потрібну для нас допомогу.

          Саме цю рису відкритості проявив Закхей у зустрічі з Христом. Бачимо тут велику гостинність Закхея. Гостинний Закхей став прикладом відкритості на Бога і його ласку. І за це Христос щедро поблагословив його і весь його дім, кажучи: „Сьогодні на цей дім зійшло спасіння, бо й він син Авраама” (Лк. 19, 10). Щоб Бог міг оздоровити людину тілесно і духовно з гріхів, різних недуг, життєвих проблем, вона повинна відкрити перед ним свою душу, дозволити Богові діяти у своєму житті, довіритись його батьківській любові, мудрості і провидінню.

          Людську душу можна порівняти до кімнати з великим вікном. Коли вікно мале чи мало відчинене, воно пропускає мало світла і свіжого повітря. Коли вікно велике і повністю відчинене, воно пропускає багато світла і свіжого повітря, швидко провітрює кімнату.

          Щось подібне відбувається у духовному житті, у боротьбі з труднощами. Коли душа людини лише частково відкрита на Бога, мало довіряє Йому, тоді її оздоровлення триває довше. Душа, яка повністю відкрита на Бога і його ласку, виявляє своєю молитвою повну надію і довір’я Йому, може швидко очиститися, оздоровитися з гріхів і душевних зранень. Відкритість людини перед Богом свідчить про те, що ми не беремо увесь тягар проблем на себе, а ділимо його разом з Ісусом Христом. Цю відкритість на Бога і бажання вповні оздоровитися людина проявляє частою і витривалою особистою молитвою, участю у Богослужіннях і Святих Тайнах.

          Шукаючи в житті щастя і спокою для душі, з відкритим серцем прибігаймо до Христа у молитві, відкриваймо щиро своє серце перед Ним, як знак любові і довір’я Його милосердю, а тоді Ісус, подібно як у домі Закхея, щедро зіллє на нас своє благословення, ласку оздоровлення і спасіння на нас самих і всю нашу родину.

          о. Михайло Чижович, редемпторист

          Джерело: http://cssr.lviv.ua

          Праця в групах

          Спершу потрібно розділити всіх на групки. Пропоную методом жеребкування (купити наперед цукерки, допустимо, двох кольорів, і дати рівну кількість так, аби сума була рівна кількості присутніх, або ж за порами року, в яких народилися учасники)

          Представити тему, котру дано групі, чи котра є обрана групкою треба таємно від інших груп.

          • Мир є даром Бога, але ввірений усім чоловікам та усім жінкам, що покликані його реалізовувати.
          • Людина думає, що саме вона є автором самого себе, власного життя та суспільства; вона відчуває себе самодостатньою і прагне не лише замістити Бога, але взагалі бути без Нього; як наслідок, людина думає, що не є зобов’язана нічого нікому, за винятком самої себе, і домагається, щоби мати лише права
          • Моліться та працюйте над тим, щоби кожен християнин міг зростити в собі смиренне та співчутливе серце, яке є здатне проголошувати та свідчити милосердя, прощати та давати, відкриватися на тих, хто живе в найбільш занедбаних життєвих периферіях, які сучасний  світ так драматично творить.
          • Ісус нам сповіщає, що любов до ближніх – чужинців, хворих, ув’язнених, безхатченків, навіть ворогів– є єдиною мірою, якою Бог судитиме наші вчинки. Від цього залежить наша вічність.
          • Збільшення інформації, саме в наші часи, не означає збільшення уваги щодо проблем, якщо це не викликає відкритість совісті на солідарність
          • Культурні діячі та працівники засобів масової інформаціїмають… передусім служити правді, а не якимось обмеженим інтересам. Засоби інформації бо не лише інформують, але також формують дух своїх адресатів, тож можуть надати вагомий внесок у формування молоді. Діячі культури та працівники засобів масової інформації мають чувати над тим, щоби також і способи, якими добувається та розповсюджується інформація, були юридично та морально прийнятними.
          • Щодо ув’язнених,то в багатьох випадках невідкладним є прийняття конкретних мір, щоби покращити їх умови життя у в’язниці, особливо це стосується тих, хто є позбавлений свободи в очікуванні вироку, пам’ятаючи про виховну ціль покарання та дивлячись на можливість застосування альтернативних мір покарання утриманню у в’язниці… Я хотів би відновити заклик до органів влади відмінити смертну карутам, де вона ще діє, та оцінити можливість амністії.
          • Щодо мігрантів, хотів би запросити до того, щоби переосмислити законодавство щодо них, яке має бути натхненне прагненням прийняття, поважаючи взаємні зобов’язання та відповідальність, та має полегшити інтеграцію мігрантів. В цій перспективі особливу увагу слід звернути на умови проживання мігрантів, пам’ятаючи, що  нелегальність штовхає їх до криміналу.
          • Хотів би заохотити до ефективних дій, що би покращили умови життя хворих, гарантуючи усім доступ до медичної опіки та до життєво необхідних медикаментів, включаючи можливість домашньої опіки.
          • Скільки воєн вже відбулося і скільки їх ще станетьсяз огляду на брак ресурсів чи для задоволення ненаситного прагнення природніх ресурсів.
          • Байдужість до оточуючого середовища, сприяння знищенню лісів, забруднення довкілля, природні катаклізми викорінюють цілі групи з їх життєвих середовищ, доводять їх до нестабільності та невпевненості, творять ще більше бідності, ще більше несправедливих ситуацій зі згубними для безпеки та соціального миру наслідками.
          • Байдужість часто шукає відмовки: дотримання ритуальних заповідей, кількість справ, які слід вирішити, протиріччя, що віддаляють нас  один від одного, різні упередження, що заважають нам стати ближнім.
          • Живучи в спільному домі, ми не можемо не запитувати про здоров’я цього нашого спільного дому.
          • Ми покликані зробити любов, співстраждання, милосердя і діла солідарності нашою справжньою життєвою програмою, стилем життя та поведінки у наших відносинах з іншими. Це вимагає навернення серця, тобто щоби Божа благодать перемінила наші кам’яні серця в серця тілесні.
          • Перемагайте байдужістьта здобувайте мир!

          Настанови папи Франциска

          За матеріалами: catholicnews.org.ua

          Переклад: о. Руслан Михалків для Католицького Медіа-Центру

          Представлення напрацьованого

          В залежності від кількості учасників потрібно дати часу на те, аби кожен міг проговорити із 3-4 учасниками іншої групи. Варто оголошувати час, у якому треба міняти співрозмовника. На основі почутого дізнатися котра групка яку тему має.

          Домашнє завдання

          Обрати одне із діл милосердя, і втілити його в життя.

          Сім діл милосердя для тіла.

          1. Голодного нагодувати.
          2. Спраглого напоїти.
          3. Нагого зодягнути.
          4. Подорожного в дім прийняти.
          5. Недужому послужити.
          6. Ув’язненого відвідати.
          7. Померлого похоронити.

          Сім діл милосердя для душі

          1. Грішника направити.
          2. Невіжу навчити.
          3. Сумніваючомуся добру раду дати.
          4. Сумного потішити.
          5. Кривду терпеливо зносити.
          6. Образу з серця прощати.
          7. За живих і вмерлих молитися.

           <<< Крок 24             Карта “Молодь 2016”             Крок 26 >>>

          Читай також

        • У що я перестала вірити після СДМ
        • Папа підбив підсумки своєї подорожі до Лісабона: притча про можливість миру
        • Владика Гліб Лончина на СДМ у Лісабоні пояснив молоді, що означає заклик Ісуса — «Будьте, як діти»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.