ЗУСТРІЧ ТРЕТЯ. ПОКЛИКАНІ ДО СВЯЩЕНСТВА

Читай також

  • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
  • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
  • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
        • ЗУСТРІЧ ТРЕТЯ. ПОКЛИКАНІ ДО СВЯЩЕНСТВА

          Слоган:

          «Ви ж – рід вибраний, царське священство» (1 Пет 2,9)

          Талісман:  джин із «Лампи Аладдіна»

          ….пояснення персонажа і його роль у даному мультику:

          http://valya-15.livejournal.com/561309.html

          Біблійний уривок:  1 Петра 2,1-9, а також Римлян 12,1-13

          Мета:

          • Описати життя християнина як унікальну жертву «живу, святу, приємну Богові»
          • підсумувати перший блок і вказати, що кожна людина містить у собі особливе покликання, яке має сповняти, незалежно від того, який життєвий шлях обрала.

          Дискусійне питання:

          Що означає фраза з Біблії, що усі християни є «царським священством»? Чи не пов’язано це із «загальним священством», яке виключає існування священиків як окремого стану?

          Джерела для катехизації (обов’язкові):

          • Біблійні читання: на цей раз два різних – 1 Петра 2 (обов’язкове) та Римлян 12 (за бажанням) – отож читайте, роздумуйте, прислухайтесь до Слова Божого;
          • Догматична конституція про Церкву Lumen Gentium, Глава ІV (п. 30-38); конкретніше про цю тему – п. 34.
          • Катехизм Католицької Церкви, 901-903 .

          901     «Миряни, силою свого посвячення Христові і помазання Святим Духом, у чудовий спосіб покликані і приготовані до того, щоб зростали в них щедріші плоди Святого Духа. Справді, усі їхні справи, молитви та апостольські починання, їх подружнє і родинне життя, щоденна праця, відпочинок душі і тіла, якщо вони відбуваються в Божому Дусі, чи навіть життєві випробування, якщо переносяться терпляче, – стають «духовними жертвами, приємними Богові, через Ісуса Христа» (1 Пт. 2,5). І вони у євхаристійній службі приносяться разом із жертвою Тіла Господнього, щоб з усією побожністю стати даром Отцеві. Так миряни, поклоняючись Богові, живучи у святості, посвячують Богові світ» (ІІ Ватиканський Собор, Догм, конст. « Lumen gentium », 34; 10.).

          902    Особливим способом батьки беруть участь у місії освячення, «коли ведуть подружнє життя у християнському дусі і дають своїм дітям християнське виховання» (Кодекс канонічного права, кян. 835, §4.).

          903    Миряни, які мають відповідні якості, можуть бути прийняті на постійне служіння як читці та аколіти (Кодекс канонічного права, кан. 230, § 1.). «Там, де потреба Церкви цього вимагає, у зв’язку з нестачею служителів, миряни, навіть не будучи читцями чи аколітами, можуть виконувати деякі їхні функції: виконувати служіння слова, головувати на літургійних молитвах, хрестити й роздавати Святе Причастя згідно з приписами права» (Кодекс канонічного права, кан. 230, § 3.).

          Рекомендований порядок проведення катехизації:

          1. Прочитавши біблійний уривок із 1 Петра 2,1-9, запитайте у молоді, що вони думають про цей уривок?
          2. У даному контексті (якщо самі молоді люди про це не скажуть) можете наштовхнути на наступне проблемне питання: а навіщо нам потрібні священики, якщо ми усі є царським священством, ми всі освячені Богом?
          3. Після дискусії над даним дискусійним віршем «Ви – царське священство», вкажіть на те, що коли розібрати його контекст у розділі, то тут йдеться про особливу вибраність християн – тих, хто стають частинкою однієї будівлі, наріжним каменем якої є Христос, на відміну від тих, хто спотикається об цей камінь.
          4. Для підтвердження можете скористатись текстом із Вих 19,5-6, де Господь обіцяє Ізраїлю, що коли вони Його слухатимуться, то будуть «царством священиків, народом святим» та пояснити, що після жертви Христа ця обітниця перейшла від одного юдейського народу на християн з усіх кінців Землі.
          5. Необхідно також наголосити на тому, що у Святому Письмі священик – це, у першу чергу, той, хто складає жертву, таким чином, той, хто стає учасником цього «царського священства», має своє життя зробити «святою жертвою, приємною Богові». Як приклад того, як це виконувати практично, можна зачитати Рим 12.
          6. У даному контексті можна згадати про джина (пояснюючи хто він, яке його завдання у мультфільмі, яку роль виконував для Аладіна, та які правила він мав обовязкові при втіленні в реальність бажань Аладіна), усе життя і місія якого – служити іншому.

           

          Кожен з Молоді отримує аркуш паперу на якому на протязі 10 хвилин відповідає на питання: які три бажання ви б задали джину? (а потім, після того, як відповіді будуть готові, усе ж відкинути існування джина і запитати: а що я сам можу зробити, щоб ці бажання збулись?). І по завершенню наступне запитання: у джина були свої три правила, а які три правила встановив (-ла) би я, якби був (була) джином?

          Після всього ділимося напрацьованим.

           

          1. Далі продовжуємо Працю в групах:

          Ділимося на дві групки, одна повинна описати на ватмані ідеального християнина, а інша ідеального священника. (Насправді між простою людиною-християнином і священослужителем відмінностей мало) на працю в групах дається 25 хвилин. По завершенні разом проводимо паралелі між двома постатями. А також окремо описуємо як досягти певних якостей в нашому житті, тої чи іншої постаті представленними групами. (також можна згадати сучасних велетнів правдивого служіння та жертви.)

           

          1. При завершенні необхідно знову наголосити на тому, що усі ми є обраними, покликаними бути частинкою «народу святого», що включає в себе священиче, пророче й царське покликання. Це покликання визначає нашу велику гідність як дітей Божих, але за умови, коли воно успішно реалізується.

           

          1. Молитва:

          Псалом 90

          Читай також

        • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
        • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
        • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.