БЛОК П’ЯТИЙ. ЗУСТРІЧ ПЕРША. МІЦНЕ КОРІННЯ

Читай також

  • БЛОК СЬОМИЙ. ЗУСТРІЧ ДРУГА. ФІНІШ – ЦЕ ПО СУТІ СТАРТ
  • БЛОК СЬОМИЙ. ЗУСТРІЧ ПЕРША. НАЙБІЛЬШИЙ СКАРБ
  • БЛОК ШОСТИЙ. ЗУСТРІЧ ТРЕТЯ. ОВЕЧКИ ХРИСТОВІ, АЛЕ НЕ СТАДО
        • БЛОК П’ЯТИЙ. ЗУСТРІЧ ПЕРША. МІЦНЕ КОРІННЯ

          Талісман: 

          Тор (персонаж Marvel Comics  та однойменної серії фільмів)

          Біблійний уривок:  

          Мт. 7, 24-29; Ісус Навин 1,6-9

          Мета:

          Оповістити про важливість побудови міцної та стійкої системи базових цінностей, якими слід керуватись у житті.

          Дискусійне питання:

          Гнучкість характеру є важливою характеристикою людини, на ній навіть часто наголошував Павло, який хотів бути «усім для всім, щоб конче деяких спасти» (1 Кор 9,22), умів пристосовуватись до різних ситуацій – «умію бути в упокоренні, умію бути і в достатку, в усьому, в усіх обставинах я звик і насичуватись, і голодувати» (Флп 4,12). Отже, можливо, наші життєві орієнтири мають бути змінними, а не сталими? Або сталою має бути лише якась незначна частина. Але яка саме?

           

          Джерела для катехизації:

          Біблійні читання: Мт. 7, 24-29; Ісус Навин 1,6-9

          Мт. 7, 24-29

          1. Кожний, хто слухає ці мої слова й виконує їх, подібний до розумного чоловіка, який збудував свій дім на скелі.
          2. Полила злива, потоки розлились, подули вітри й натиснули на той дім, та він не повалився, бо був збудований на скелі.
          3. А кожний, хто слухає ці мої слова й не виконує їх, подібний до необачного чоловіка, який збудував свій дім на піску.
          4. Полилася злива, розіллялися ріки, подули вітри й ударили на той дім, і він повалився, і руїна його була велика.”
          5. І як Ісус скінчив ці слова, народ не міг надивуватись його навчанню,
          6. бо він навчав їх як повновладний, а не як книжники їхні.

          Ісус Навин 1, 6-9

          1. Будь мужнім і хоробрим: ти бо маєш передати цьому народові в посілість землю, про яку я клявся їхнім батькам, що дам їм.
          2. Лише будь мужнім і вельми хоробрим, щоб достеменно чинити за законом, як наказав тобі Мойсей, слуга мій. Не звертай від нього ні праворуч, ні ліворуч, щоб тобі щастило в кожній твоїй справі.
          3. Нехай книга цього закону ніколи від твоїх уст не віддалиться, і розважатимеш над нею день і ніч, щоб пильно виконати все, що в ній написано; тоді бо матимеш успіх у твоїх справах і тоді буде тобі щастити.
          4. Отож наказую тобі: будь мужнім і хоробрим; не лякайся й не падай духом, бо Господь, Бог твій, з тобою, куди б ти не подався.”
          Катехизм Католицької Церкви, 1061-1065

          1061 Символ віри, як і остання книга Святого Письма (Пор. Од. 22,21), закінчується єврейським словом «Амінь». Воно часто зустрічається наприкінці молитов Нового Завіту. Так само і Церква закінчує свої молитви словом «Амінь».

          1062 У єврейській мові «Амінь» має той самий корінь, що і слово «вірити». Цей корінь виражає міцність, певність, вірність. Тому зрозуміло, чому слово «Амінь» може виразити Божу вірність щодо нас і наше довір’я до Нього.

          1063 У пророка Ісаї знаходимо вираз «Бог правди», буквально «Бог Амінь», тобто Бог, вірний Своїм обітницям: «Хто буде на землі благословенний, буде благословенний Богом правди» (Іс. 65,16). Господь наш часто вживає слово «Амінь» (Пор. Мт. 6,2.5.16), іноді навіть двічі повторюючи його (Пор. Iв. 5,19), щоб підкреслити достовірність Свого вчення, Своєї влади, опертої на Правді Божій.

          1064 Кінцеве «Амінь» Символу віри повторює і підтверджує його перші два слова: «Я вірую». Вірити – це сказати «Амінь» словам, обітницям, заповідям Божим, це цілковито довіритися Тому, хто є «Амінь» у безконечній любові і досконалій вірності. Щоденне християнське життя стане, таким чином, нашою відповіддю «Амінь» на «Вірую», сказане у визнанні віри в нашому Хрещенні: «Нехай твій Символ віри стане для тебе наче дзеркалом: у ньому зможеш побачити, чи ти віриш в усе те, у що ти стверджуєш, що віриш, і кожного дня втішатися своєю вірою» (Св. Августин, Проповіді, 58, 11, 13.).

          1065 Сам Ісус Христос є «Амінь» (Од. 3,14). Він є остаточним «Амінь» любові Отця до нас; Він бере на Себе і завершує наше «Амінь», сказане Отцеві: «Скільки бо обітниць Божих у Ньому – “Так”, і тому через Нього “Амінь” Богові на славу через нас» (2 Кор. 1,20): «Через Нього, з Ним і в Ньому, Тобі, Боже, Отче Всемогутній, у єдності Духа Святого честь й усяка слава на віки вічні. АМІНЬ» (Римський Мисал, Прослава після Євхаристійної молитви)..

           

          Рекомендований порядок проведення катехизації:

          1Розпочати необхідно із читання біблійного уривка (Мт 7, 24-29), у якому оповідається про будинок, побудований на піску та будинок, побудований на камені.

          2Подібно, як у домобудівництві, так і в нашому щоденному житті, утримується надовго тільки те, що має міцний фундамент, який здатний витримати різні погодні умови. Отже, нам необхідно мати подібний фундамент, який складається із цінностей, що рухають нами.

          3Особливо так відбувається тоді, коли ми позиціонуємо себе як християни. Майже кожну нашу молитву ми завершуємо загадковим словом «амінь», не розуміючи його змісту. А означає він абсолютну певність у тому, що ми промовили, міцність і стійкість. Якщо на молитві ми говоримо «амінь», але не є певними, що Бог чує нашу молитву або що наші слова є правдивими, то ми не молимось, а лицеміримо.

          4Початок дискусії: Але тут виникає проблемне питання: ми живемо в мінливому світі, де орієнтири в суспільстві можуть швидко змінюватись і поняття «правильне! Й «неправильне» часто міняються місцями.  Тому для обговорення слід зачитати дискусійне питання, описане вище.

          5Праця в групах: має на меті розмежувати базові орієнтири, те, що є найголовнішим для нас і чого ми маємо неухильно  триматись, і те, чим ми можемо пожертвувати, поступитись і в чому можна піти на компроміс. Коротше кажучи, визначити, що є фундаментом (базовими цінностями), що – стінами (важливими ознаками, які однак інколи дають тріщину і їх треба переробляти), а що парканом, який є слабким захистом і який треба міняти чи ремонтувати частіше за інші, так само вікна, двері, дах, і тому подібне. Таким чином команда отримує ватман на якому повинні відобразити таку хатинку вписуючи до кожного сектора цінності які йому відповідальні. Опісля повертаємось до кола і продовжуємо дискусію презентуючи свої думки.

          6Як приклад необхідності стійких і міцних принципів, можна навести Тора – персонажа коміксів Marvel і фільмів про супергероїв. У коміксовій інтерпретації сили Тора залежать від його чарівного молота – мйольніра, який, у свою чергу, не дає себе підняти тому, хто цього негідний. Для того, аби бути здатним підняти молот, Тору необхідно залишатися чистим серцем і помислами, чинити по правді і берегти свою честь. Якщо Тор від цього відхилиться, він стане нездатним підняти молот і, відповідно, його основні сили щезнуть.

          7Кінцевою молитвою цієї зустрічі можуть послужити слова Господа, звернені до Ісуса Навина на початку його служіння, в яких Він закликає Ісуса бути мужнім у дотримуванні постанов Закону (І. Н. 1, 6-9)

          Читай також

        • БЛОК СЬОМИЙ. ЗУСТРІЧ ДРУГА. ФІНІШ – ЦЕ ПО СУТІ СТАРТ
        • БЛОК СЬОМИЙ. ЗУСТРІЧ ПЕРША. НАЙБІЛЬШИЙ СКАРБ
        • БЛОК ШОСТИЙ. ЗУСТРІЧ ТРЕТЯ. ОВЕЧКИ ХРИСТОВІ, АЛЕ НЕ СТАДО
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.