“Юрій Змієборець та святі воїни”: у Львові відкривається виставка унікальних ікон

Читай також

  • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
  • У Новошичах на Львівщині за участю переселенців освятили ікони, присвячені героям України
  • 20 маловідомих фактів про Біблію
        • “Юрій Змієборець та святі воїни”: у Львові відкривається виставка унікальних ікон

          6 травня, на День Львова, відкриють масштабну виставку, яку готували протягом двох років у реставраційній майстерні Національного музею імені Андрея Шептицького

          Більшість із цих ікон не бачив ніхто, крім хранителів фондів музею. І нарешті, на День Львова скарби покажуть публіці. Аби шедеври постали у всій своїй красі, їх реставрують. Півсотні творів із кропіткою працею відновлювали кілька десятків реставраторів не один рік.

          «Упродовж двох і більше років ми день у день працюємо над творами. Роботи різної складності були: знімати тільки поверхневі забруднення, а більшість – то потемніла оліфна плівка», – повідомив завідувач науково-дослідного реставраційного відділу музею Володимир Мокрій.

          Покажуть ікони XIII-XIX ст. із різних регіонів України авторства і народних майстрів, і справжніх зіркових, якщо висловлюватися по-сучасному, іконописців.

          «Це буде така зіркова виставка. Бо серед ікон – Юрій Змієборець Луки Долинського, і буде архангел Михаїл у виконанні і Кондзелевича, і Рутковича, і менше знаного Шестаковича», – розповіла заввідділу давнього українського мистецтва музею Марія Гелитович.

          Однією з найбільших сенсацій виставки стане ікона архангела Михаїла – науковці визначили на 99%, що автором є славетний львівський іконописець Федір Сенькович. Художниця-реставраторка Ірина Мельник повертає його твір до життя.

          «Золота і срібла на іконі видно не було, вона була повністю темна від кіптяви і забруднень. Перше, що довелося зробити, – це укріпити гостроаварійні місця. Другим етапом було забрати ті різночасові пізніші вставки. І тепер вже я беруся за тонування ікони», – пояснила Ірина Мельник.

          Час та місце проведення: 6 травня о 15:00 год, проспект Свободи, 20. Вхід вільний.

          За матеріалами: zik.ua

          Фото: facebook.com

          Читай також

        • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
        • У Новошичах на Львівщині за участю переселенців освятили ікони, присвячені героям України
        • 20 маловідомих фактів про Біблію
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.