50% студентів вступають на спеціальність, яка їм дійсно цікава –дослідження

Читай також

  • Чого хоче християнська молодь? Підсумки соціологічного дослідження
  • Пройдіть опитування про «Досвід покоління COVID між пандемією та війною Росії проти України» і розкажіть про цей досвід світу
  • Католицька школа в Києві: тут не виховують дітей для ідеального світу
        • 50% студентів вступають на спеціальність, яка їм дійсно цікава –дослідження

          З 15 лютого по 6 березня 2016 року українські вчені опитали 831 студента, щоб серед іншого дослідити питання мотивації студентів, обставин вибору ВНЗ та спеціальності.

          Більшість студентів здобуває вищу освіту саме для кращого працевлаштування. Знання та навички, які стануть в пригоді під час роботи, а також можливість отримати хорошу роботу в майбутньому набрали 50% та 51% відповідей респондентів. Особистий та інтелектуальний розвиток цікавить 38% респондентів. Водночас третина студентів відповіли, що хочуть просто отримати диплом про вищу освіту. Найменше людей йдуть здобувати вищу освіту, бо на цьому наполягали батьки (8%) та щоб переїхати в інше місто (6%). Таким чином, попри поширені нарікання на якість вищої освіти, самі студенти все ще сприймають її як засіб знайти задовільну роботу у майбутньому.

          doslidzhennja_studentiv Спектр причин, які виявились вирішальними під час вибору університету, дещо відрізняється від загальної мотивації здобувати вищу освіту.

          Престижність вишу та переконання, що диплом цього університету забезпечить хорошу роботу, обрали майже 28% респондентів. Поради батьків чи друзів – 22,3%. При чому студенти, які навчаються на контракті, природньо більше керувались цими порадами – 28,8% проти 17,2% серед бюджетників. Адже за навчання на контракті абсолютної більшості студентів (83%) платять батьки. Зручна відстань чи бажання вчитись разом із друзями були вирішальною для 16,9%. Впевненість у високій якості освіти в обраному ВНЗ опинилась аж на четвертому місці – 14,5%. Вищі шанси потрапити на бюджет, попри пануючі уявлення, стала причиною лише для 11%.

          Причини, які справили основний вплив під час вибору спеціальності, набагато більше пов’язані із власними вподобаннями студентів, ніж із наміром знайти гарну роботу. Більшість студентів (50%) обрала спеціальність, бо цікавляться нею. Майже вдвічі менше студентів (29%) обирали, зважаючи на престиж професії, можливість працевлаштування та гарного заробітку.

          doslidzhennja_studentiv1

          Водночас 16% студентів були заручниками тих чи інших зовнішніх обставин: порад батьків, знайомих, ціни чи місця на бюджеті. При цьому якщо саме батьки були ініціаторами рішення здобувати вищу освіту, то вибір спеціальності був пов’язаний з цими зовнішніми обставинами майже у половини з них (46%).

          Довідка

          Опитування студентів ВНЗ проводилося компанією GfK Ukraine на замовлення Аналітичного центру CEDOS в рамках проекту “Ініціативи з розвитку українських аналітичних центрів” Міжнародного фонду “Відродження” (IRF) у співпраці з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF), за фінансової підтримки посольства Швеції в Україні (SIDA).

          За матеріалами: cedos.org.ua

          Читай також

        • Чого хоче християнська молодь? Підсумки соціологічного дослідження
        • Пройдіть опитування про «Досвід покоління COVID між пандемією та війною Росії проти України» і розкажіть про цей досвід світу
        • Католицька школа в Києві: тут не виховують дітей для ідеального світу
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.