Відомий католик став найбагатшою людиною в світі

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Відомий католик став найбагатшою людиною в світі

          Іспанець Амансіо Ортега у вересні 2016 очолив рейтинг найбагатших людей світу за версією Forbes. Мережа Zara, створена 40 років тому сином залізничника і служниці, стабільно нарощує прибуток. Стан засновника найбільшої в індустрії моди групи компаній Inditex, яка об’єднує бренди Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Bershka, Oysho, Uterque і Lefties, оцінена $ 78 млрд – більше, ніж у Білла Гейтса, одного із творців Microsoft.

          Амансіо Ортега народився в березні 1936 року в селі з населенням 60 чоловік на північному заході Іспанії. Він був наймолодшою дитиною в сім’ї, яка жила дуже бідно. Тому на свою першу роботу Амансіо влаштувався в 13 років, кинувши школу, щоб допомагати родині – був на побігеньках у магазині.

          До 17 років Ортега заснував свою першу компанію зі стартовим капіталом в еквіваленті менше 20 євро. У невеличкій майстерні шили жіночі халати. Пізніше він почав організовувати тисячі жінок в швейні кооперативи, потім найняв команду дизайнерів, і в 1975 році відкрив свій перший роздрібний магазин Zara.

          Весь час, поки Ортега перебував на посаді глави компанії (він покинув її в 2011 році у віці 75 років), він вважав за краще контролювати всі процеси, що відбуваються в ній. Навіть свята, включаючи дні свого народження, він проводив на роботі. При цьому власного офісу Амансіо Ортега ніколи не мав. «Моя робота – це не паперова робота, а робота на фабриці», – так він пояснював його відсутність.

          До 1999 року єдиною фотографією з його зображенням було фото на посвідчення особи. «Я намагаюся жити тихо, бути простою людиною, щоб мати можливість піти туди, куди я хочу, випити кави на веранді на площі Маріа-Піта, найтрадиційнішому місці в Ла-Коруньї, або прогулятися з коктейлем по вулиці, де ніхто не знає, хто я”. Він не тільки ніколи не фотографувався, а й навіть уникав місця, де могли перебувати представники ділових кіл або преси. Таку поведінку Амансіо теж виправдовував бажанням жити звичним життям: наприклад, вранці снідати з приятелями-пролетарями в кафе на центральній площі селища – їсти пончики-чуррос з гарячим шоколадом.

          Ортега своєрідний антипод мільярдера. Він навіть обідає в робітничій їдальні і ніколи не влаштовує ні бенкетів, ні званих прийомів. Його основне місце перебування – фабрика, пише про іспанця світова преса.

          Амансіо Ортега – жорсткий керівник і добра людина. Він охоче дає гроші своїм робітникам, якщо дізнається, що хтось має гостру потребу, утримує різні благодійні фонди – на допомогу дітям-інвалідам, для розвитку наукових досліджень в галузі медицини, дає гроші на освіту. Крім того, Ортега жертвував мільйони євро благодійній католицькій організації «Карітас», щоб допомогти знедоленим. Сам Ортега є католиком.

          До речі, мільярдер захоплюється живописом і малює сам. Єдині «пустощі», які дозволив собі власник Zara, – це приватний літак Falcon 900 і власний іподром. Ортега відчуває справжню пристрасть до коней, а також до футболу.

          На сьогодні мережа Zara налічує понад 2,1 тис. магазинів в 88 країнах світу.

          Джерело: КМЦ

          Фото: google

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.