„Апостол“ повернувся цілий і неушкоджений

Читай також

  • Емі Велборн «Для дітей про святих»: книга про непересічних особистостей, гідних наслідування
  • Книга не тільки для інтелектуального читання
        • „Апостол“ повернувся цілий і неушкоджений

          Раритетне видання стародрук 1574 року „Апостол“, яке минулоріч викрали з Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського в Києві, вдалося знайти.

          25 квітня у Києві співробітники карного розшуку затримали зловмисників, які з викрали книгу, повідомили на 112.ua. Книгу мали намір продати за 150 тисяч доларів, та врешті домовилися про 100 тисяч доларів. Поліція піймала злочинців „на гарячому“ під час продажу „Апостола“.

          Нагадаємо, книгу викрали минулого травня. Як розповідали працівники бібліотеки, до них прийшов чоловік, який назвався представником контролюючого органу, і надав копії документів для проведення звірок тих книг, які в них зберігаються. Після чого назвав список тих видань, які він хотів би перевірити та попросив окреме приміщення, де б міг спокійно працювати. Впродовж дня він кілька разів виходив із приміщення, залишаючи свої речі. Наприкінці робочого дня чоловік вийшов і не повернувся. Коли ж персонал бібліотеки звірив видані йому для ознайомлення видання, з’ясували, що стародрук викрадено.

          Довідка

          Львівський “Апостол” або “Діяння та послання апостольські” — перша друкована книга в Україні, видана у 1574 році Іваном Федоровичом (Федоровим) у Львові (Вікіпедія)

          Ця книга невеликого формату на 278 аркушів була видана накладом близько 1-1,2 тис. примірників. Містить традиційний церковнослов’янський переклад “Діянь та послань апостольських” (книг із Нового Завіту Святого Письма). Львівський „Апостол“ має велику наукову й історичну цінність.

          Іван Федоров працював над „Апостолом“ у своїй львівській друкарні від 25 лютого 1573 до 15 лютого 1574. 

          Зараз відомо про 120 збережених примірників, п’ять (неповних) із них зберігаються у фондах Національної бібліотеки ім. Вернадського. Також примірники книги є у книгосховищах Львова, Харкова, Дніпропетровська, за кордоном — у Білорусі, Польщі, Болгарії, РФ, США та інших країнах.

          Читай також

        • Емі Велборн «Для дітей про святих»: книга про непересічних особистостей, гідних наслідування
        • Книга не тільки для інтелектуального читання
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.