24-й Форум видавців: куди піти?

Читай також

  • Для всіх і кожного. Книжкові новинки до зимових свят від видавництва «Свічадо»
  • Рекомендації для літнього читання від видавництва “Свічадо”
  • 15 художніх книг, які сучасному християнину варто прочитати
        • 24-й Форум видавців: куди піти?

          Уже невдовзі, 13-17 вересня у Львові відбудеться 24-й Форум видавців. Відвідувачі зможуть побувати на понад тисячі подій на різних локаціях та тематичних майданчиках. Короткий огляд вже традиційних заходів та цьогорічних новинок підготував «Дивенсвіт».

          Освітній тематичний майданчик є  уже традиційним для форуму, адже аудиторія педагогів на форумі є доволі чисельною. Цьогоріч майданчик вражає кількістю та насиченістю подій. Місце його розташування – центр імені Митрополита Андрея Шептицького УКУ, який невдовзі відчинить свої двері для відвідувачів. Освітній кластер розпочне свою роботу у четвер. Серед подій багато майстер-класів та лекцій для вчителів, дискусії, круглі столи та презентації тематичних книг. Майданчик буде цікавим не лише для педагогів, а й для батьків, адже у межах кластеру відбуватимуться розмови про переваги і недоліки сімейної освіти, альтернативні школи, нову модель освіти, а також майстер-клас на тему «Як розуміти дитину?» У рамках кластеру відбуватимуться також події, що можуть зацікавити і людей, не дотичних до освітньої тематики, наприклад майстер-клас «Відчуй себе актором», який проводитиме Ярина Геречка, засновниця театрального центру “ABC Theatre”. Останнім днем роботи освітнього кластеру буде субота.

          Новим майданчиком для Форуму видавців є кластер «Здоров’я».  Майданчик налічує чотири події, що відбуватимуться 15 та 16 вересня на різних локаціях, а саме: лекція-дискусія про нову філософію в роботі сімейного лікаря за участі Олександра Лінчевського, лекція «Хвороба українського суспільства/медицини» та розмова «Ще раз про ціності». Одним із гостей форуму буде в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, із якою гості зможуть зустрітися на дискусії про якісні зміни українського суспільства. Окрім перелічених подій, відвідувачі Форуму Видавців зможуть стати донорами крові, а також здійснити обстеження свого здоров’я

          Кластер «Non-fiction» цього року «переїхав» із Communa у Музей етнографії та художнього промислу НАН України та збільшив кількість подій. Майже усі заходи у межах цього тематичного майданчику – дискусії. Куратором кластеру є Костянтин Родик – український літературний критик та журналіст. На подіях підніматимуться актуальні питання, на кшталт, «Історична проза: письменники vs історики», «Політологія між фікшн і нон-фікшн» чи «Біографії як детонатор читацької уваги».

          Традиційним вже стає кластер «Жінка в темі», який цьогоріч налічує дуже багато подій на абсолютно різні теми: від розмов про дітей та шкільну освіту до важливих лінгвістичних зустрічей.  Однією із дискусій майданчику буде розмова про фемінітиви в українській мові – тема, що неодноразово піднімалась до обговорень, і є особливо гострою в останній рік. Серед виключно літературних подій кластеру – дискусія про жіночі образи «Енеїди» Котляревського, міркування щодо творення феміністичної прози, а також презентація Анастасії Мельниченко «#яНеБоюсьСказати». Нагадаємо, що книга пов’язана із акцією, що прогриміла українським Інтернетом влітку минулого року, і стосувалась розповідей про сексуальне насильство.

          Новим для Форуму кластером стане «Креативні індустрії+Урбаністика», який налічуватиме лише п’ять подій. Більшість із них – дискусії на актуальні та подекуди провокативні теми, а саме: «Чому бари не менш важливі, ніж бібліотеки?», «Чи Львів досі цікавий для фотографів?», «Перекладіть українською». Традиційним залишається кластер «Наука та технології» із лекціями формату 15х4; доволі незвичним для відвідувачів стане майданчик «Стиль життя» із розмовами про любов, «виживання» красивих і розумних жінок, боротьбу, як втечу, і втечу, як боротьбу.

          Цьогоріч не буде майданчику, присвяченого мандрам, натомість залишились теми, що існують вже не один рік: філософія, історія, мови та переклади, бізнес і права людини. Абсолютною новинкою 24-го Форуму Видавців стане кластер, присвячений українській візуальній книзі. Як зазначають самі організатори кластера: «Саме книги, у яких візуальне важливіше від вербального, є найбільш затребуваними у світі. Саме книги, де візуальне диктує образ і стиль, дають найбільшу кількість новацій, експериментів, креативу. Саме книги, що базуються на багатій візуальній культурі, є найбільш прибутковими».

          Звісно, Форум рясніє подіями і поза межами офіційних тематичних майданчиків, це, до прикладу, дискусії «Література vs пропаганда», «Чи потрібен текст про те, як пишуть інші тексти?», «Чому більшість світових лідерів соціопати?», «Хаби, як осередки громадського активізму» та багато інших, перфоменси, унікальні екскурсії «Автор і місто: дуже особисті прогулянки Львовом», які проводитимуть митці, літературознавці та письменники, безліч презентацій і автограф-сесій, та, звісно, вечірки, у тому числі, традиційна «Ніч поезії та музики non-stop».

          Ярина КЕНДЗЬОР

          Читай також

        • Для всіх і кожного. Книжкові новинки до зимових свят від видавництва «Свічадо»
        • Рекомендації для літнього читання від видавництва “Свічадо”
        • 15 художніх книг, які сучасному християнину варто прочитати
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.