“З піснею до Бога”: сучасний духовний фестиваль у Долині

Читай також

  • “Посолені”: епізод про шлях української сучасної християнської музики
  • Жінки у Церкві. Христина Підлісецька
  • Кана – Веснянка
        • “З піснею до Бога”: сучасний духовний фестиваль у Долині

          Фестиваль духовної сучасної пісні на Івано-Франківщині зібрав 260 конкурсантів

          23-24 вересня 2017 р.  пройшов VI фестиваль-конкурс української духовної сучасної пісні “З піснею до Бога» ім. кардинала Мирослава Івана Любачівського, який зібрав рекордну кількість учасників з трьох областей України.

          Цьогорічний  фестиваль-конкурс «З піснею до Бога» був присвячений 100-річчю з дня народження владики Софрона Дмитерка.

          Цього року на   VI  фестиваль-конкурсу «З піснею до Бога» прибули близько 260 конкурсантів з Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей.  Лише 105 заявок, тобто 105 конкурсних номерів-виступів (а це понад 200 учасників) було зареєстровано у номінаціях соліст-вокаліст, вокальні ансамблі, авторська пісня та художнє слово (28 конкурсних номерів). Тому журі поділилось на дві групи. Одна група – оцінювала вокал, інша – художнє слово та роботи образотворчого  мистецтва.

          Конкурсантів оцінювало професійне журі: о. Вітольд Левицький – парох церкви «Серця Ісуса та Серця Марії», виконавець піснень; Володимир Домшинський – голова журі, професор музики, член національної ліги композиторів України, заслужений діяч мистецтв; Ігор Іванців – член національної ліги композиторів України та асоціації організаторів дитячих та юнацьких фестивалів України в Івано-Франківській області; Валентина Лещук – методист з музичного та образотворчого мистецтва відділу освіти Долинської РДА. Лілія Попик – директор Болехівської  дитячої школи мистецтв. Галина Курус – керівник вокальних ансамблів, викладач вокалу, лауреат міжнародних та всеукраїнських вокальних конкурсів; Ярослав Шершень –  композитор, заслужений працівник культури України, лауреат всеукраїнських та міжнародних фестивалів-конкурсів; Мирослава Ружевич – режисер культурно-масових заходів Долинського районного будинку культури; о. Василь Кривецький – священик зі Львова, капелан 80-тої дисантно-штурмової бригади воїнів АТО.

          Ведучими  VI фестивалю-конкурсу були Лілія Левицька та Наталія Левицька-Феденчук.

          Нелегко для журі було визначити кращих серед такої великої кількості виступаючих, тому лауреатами І, ІІ і ІІІ премії стали по 2-3 учасники з кожної вікової категорії. Володарем гран-прі фестивалю-конкурсу став Владислав Мовчан з піснею «Моя молитва» (сл. і муз. Володимира Домшинського) з с. Оболоня Долинського р-ну. Владислав навчається в 10 класі Долинського природничого-математичного ліцею. Керівник Галина Курус. Приз глядацьких симпатій отримала Євгенія Матвєєва з с. Оболоні, Долинського р-ну.

          Найсильнішим виступом у номінації «Художнє слово» журі визнало театральний гурток «Опільська Мельпомена» Рогатинської районної школи естетичного виховання з постановкою «Катруся». Професійність учасників цього театру вражала і журі, і гладачів у залі. Їхня гра на сцені викликала сльози на очах та «мурашки по тілі».

          Серед цікавих особистостей, які відвідали наш фестиваль-конкурс «З піснею до Бога» та виступали у номінації художнє слово були поети, автори віршів Кирилова Віра (м. Львів), Леся Кузьмів (м. Львів), Роман Любко (м. Долина).  Також слід згадати Ію Ходорівську – поетесу з Калуша, члена Української Асоціації письменників, та Романа Голубовича – автора дев’яти книг серії «Бог є Любов!», поета-пісняря, автора тексту пісень-переможців міжнародного конкурсу релігійної пісні «Пісня серця» – «Любов збудує Україну!» (2006) та  «Моя Хрещена Україна» (2008), гімну «Патріарший Собор у Києві!» (2013). Він також є Членом Української Асоціації письменників та Членом Спілки офіцерів України, має  військове звання – підполковник. В активі автора понад 2 тисячі поезій. Книга поезій «Богом дане тобі ім’я!» витримала 5 видань (2003-2015 роки). В ній є 222 вірша на 222 людські імена.

          Слід зазначити, що вперше в рамках нашого фестивалю-конкурсу учасники змагалися в номінації «Образотворче мистецтво». Активну участь у цій номінації взяли учні Долинської художньої школи, Рогатинської художньої школи та Долинської ЗОШ І-ІІІ ст.№7, а також поодинокі учні шкіл міста та району. Серед робіт образотворчого мистецтва можна було побачити малюнки дітей і підлітків, виконаних фарбами, олівцями, а також малюнок-мозаїку, ікони та декоративні тарілки. Крім того, серед цих робіт, була виставка  картин дрогобицького митця п. Василя Лялюка, які виконані у стилі «цифрового мистецтва». Роботи цього автора вже встигли побувати на світових та всеукраїнських  виставках.

          Недільний гала-концерт розпочався піснею-молитвою «Хвалімо Бога у Його святинях» та гімном фестивалю-конкурсу «Бойківський край» у виконанні о. Вітольда Левицького, який благословив всіх присутніх у залі і на сцені. Вітали переможців та зверталися зі своїм словом  п. Михайло Дидяк – заступник голови Долинської РДА, п. Світлана Сапетна – керуюча справами виконавчого комітету Долинської міської ради та  п. Володимир Гібчинський – начальник віддіду культури Долинської РДА. На гала-концерті нагородили кращих виконавців у різних номінаціях та вікових категоріях. У святковому концерті взяли участь лауреати І премій та гості фестивалю-конкурсу : дует «Дві долі» у складі Ярослава та Ольги Шершень, учасники ансамблю «Діти Світла»  та священичий гурт «Кайрос».

          Дякуємо Богові за проведення цього свята, яке дозволяє учасникам прославляти Бога у пісні, а слухачам отримувати естетичну насолоду для своєї душі, дякуємо всім-всім, хто долучився будь-яким чином до організації та проведення VI фестивалю-конкурсу «З піснею до Бога».

          Довідка

          Вже шостий рік поспіль ініціатор і засновник, о. Вітольд Левицький, парох церкви «Серця Ісуса і Серця Марії» організовує цей духовний захід з благословення Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківської митрополії Кир Володимира Війтишина,  за сприяння Долинської районної та міської влади,а також за підтримки парафіян.

          Метою фестивалю-конкурсу є  збереження, популяризація і розвиток духовної пісні  та духовного слова у вірші,  поемі чи малюнку; духовно-національне виховання дітей, молоді, дорослих;виявлення і підтримка талановитих виконавців; сприяння та розвиток духовного авторитету Церкви.

          Вперше фестиваль-конкурс «З піснею до Бога» відбувся 2012 року, де взяло участь 100 учасників, 2013 на ІІ фестивалі – конкурсі взяло участь 226 учасників, на ІІІ фестивалі-конкурсі – 180 учасників з Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей. На IV фестивалі-конкурсі було 150 виконавців, серед яких були учасники з м. Кривий Ріг (Дніпропетровської обл), на V фестивалі-конкурсі брало участь 165 конкурсантів з Івано-Франківської та Львівської областей.

          Організація VI фестивалю-конкурсу «З піснею до Бога» вимагала чималої попередньої і безпосередньої підготовки. Попередня підготовка розпочалася ще з липня місяця, коли інформація про фестиваль лише почала потрапляти у ЗМІ, складався кошторис, відбувалася постійна переписка та спілкування в телефонному режимі з потенційними учасниками, розміщення рекламних банерів та афіш, розробка поліграфічної продукції, замовляння сувенірів-подарунків для конкурсантів, приймання анкет і т.д.  Останні п’ять днів – це насичена  безпосередня підготовка – прибирання сцени, залу, оформлення фойє – під керівництвом п. Катерини Тусик. Складання списків виступаючих, сценарію, видруковування дипломів-учасників, і т.д. Готування їжі для всіх конкурсантів відбувалося під керівництвом їмості п. Марії Левицької. Координатором даної організації вже шостий рік поспіль є катехит церкви «Серця Ісуса і Серця Марії» м. Долини, вчитель основ християнської етики Долинської ЗОШ І-ІІІ ст.№7 – Тетяна Яблінська. Велика шана і дяка всім парафіянам від великого до маленького, хто вніс свою лепту в організацію даного свята, це і братство, сестринство, учасники  спільноти «Українська Молодь – Христові» – Аліна Мартинишин, Вероніка Сопіра, Галина Сивак, Христина Кордасевич, Петро Юрчишин, Софія Бодлак, волонтери з Самбірського педагогічного коледжу – студенти ІІ курсу – Мар’яна Майхер та Христина Іванець, батьки учнів катехитичної школи «Полум’я Любові»,  що діє при церкві «Серця Ісуса і Серця Марії» – Світлана Стефанишин та Іванна Кузьмин, та ін.

          Тетяна Яблінська

           

          Читай також

        • “Посолені”: епізод про шлях української сучасної християнської музики
        • Жінки у Церкві. Христина Підлісецька
        • Кана – Веснянка
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.