У пошуках відповідей на виклики сучасності

Читай також

  • Знайомство з живим Богом: як допомогти молоді краще пізнати сенс християнства
  • ТОП-3 новинки від «Свічадо», які ви маєте прочитати!
  • Цінності. Майбутнє. Війна і Бог
        • У пошуках відповідей на виклики сучасності

          16 лютого відбувся круглий стіл у місті Загреб на тему: «Справа Професора Томіслава Іванчіча – відповідь на виклики постмодерної людини 21 століття».

          Напередодні річниці відходу до вічності священника Томіслава Іванчіча (Tomislav Ivančić), Професора новатора, який вплинув життя багатьох людей з різних куточків світу, було організовано захід, який зібрав друзів, знайомих отця, фахівців та прихильників нового наукового напрямку – Агіотерапії.

          Більше десяти доповідачів представляли переконливі аргументи підтверджуючи важливість наукового доробку Професора для сучасного світу. Запрошуємо українського читача ознайомитися із змістом декількох доповідей.

          На початок було висловлено слова вдячності та вшанування від імені Архиєпископа міста Загреба Кардинала Йосипа Божаніча (Josip Bozanić ). Його представник підкреслив високі здобутки о. Томіслава для Церкви та вірних.

          Єпископ Владо Кошіч (Vlado Košić) згадав період коли разом із Професором Іванчічом викладали в Університеті у Загребі. До сьогодні у Його пам’яті закарбувалися слова о. Томіслава «Бог живий». Єпископ переконливо стверджував: «Слова о. Томіслава Іванчіча змінювали людей, а він сам був сильним духовним провідником,  його цікавила людина, але одна людина найбільше – Ісус Христос…».

          Життєвий період у Ватикані у складі членів Міжнародної Богословської Комісії, відновив у пам’яті Ректор Хорватського Католицького Університету Желько Таніч (Željko Tanjić). Хоч не довгим, але насправді цінним для Нього був час перебування в товаристві о. Томіслава (Іван Павло ІІ обрав о. Томіслава Іванчіча членом Міжнародної Богословської Комісії у Ватикані 2004 р. Папа Бенедикт XVI попросив залишитися в згаданій комісії на наступний термін).  Професор Таніч наголосив: «Отець Томіслав розумів, що найважливіше для християн – свобода у Христі, що ми сотворені для внутрішньої свободи, яка живиться вірою та довірою Ісусу. У все Іванчіч вносив свободу, яку сам отримав як дар від Господа…». Ректор переконаний – о. Томіслав хотів, щоб кожен зростав у свободі, щоб кожен міг бути особою, незважаючи на людські обмеження. Із запалом продовжував Професор Таніч: «Немає віри без мислення, Іван Павло ІІ наголошував, що віра і розум мов два крила, а о. Томіслав Іванчіч віднайшов шлях для сучасного часу створюючи оазу, зерно внутрішньої свободи, і  знищити її неможливо». Ректор Хорватського Католицького Університету завершив промову словами: «Отець Томіслав Іванчіч жив та хотів щоб і ми жили!»

          Священник із Словенії Івіца Юріч ( Ivica Jurić) поділився тим, що закарбувалося у серці: Отець Івіца, розповідав о. Томіславу як старається навертати людей, на що у відповідь почув: «Не правильно робиш!… Поверни обличчя до Ісуса, а за тобою збереться багато людей». Завершуючи доповідь священник Івіца впевнено наголосив: «Однозначно, отець Томіслав мав міць Святого Духа».

          Ведуча християнської програми на Хорватському Католицькому Радіо Тетяна Попеч (Tanja Popec) пригадала регулярні виступи на радіо Професора Іванчіча. Тетяна переконана – отець Томіслав всю свою діяльність зосередив довкола людини, її зцілення; бо коли буде оздоровлена людина, то й покращаться відносини з ближніми, а також відновлюватиметься Церква і ціле суспільство. Медіапрацівниця виділила проблеми сучасності, на які знаходимо відповідь у Агіотерапії:

          1. Ким є людина? Антропологія Агіотерапії дає вичерпну відповідь.
          2. Професор з Німеччини А. Йорес дослідив, що сьогодні медицина здатна вилікувати не більш 30% хвороб (йдеться про хронічні хвороби, ті які важко діагностувати і т. д.). Агіотерапія показала позитивні результати (згідно статистики 54% оздоровилися, 28% отримали покращення здоров’я). Ця наука допомагає людям, також у тих випадках, коли медицина та психотерапія були безсилими (важливо розрізняти: медицина і психотерапія важливі у лікуванні соматичних та психічних недуг, натомість агіотерапія досліджує та оздоровлює духовну сферу людини).
          3. Втрата сенсу. Агіотерапія допомагає людині перш за все пізнати свою оригінальність, прийняти та полюбити себе, після чого особа здатна віднайти сенс.
          4. Викривленя культури. – Агіотерапія відкриває нам культуру через сенс.
          5. Різні страхи та непевності. Агіотерапія людину спонукає відійти від поверховості,   «піднятися вище», супроводжує шляхом сміливості.

          Завершуючи доповідь, пані Тетяна, назвала о. Томіслава блискучим педагогом, в якому був присутнім Бог та процитувала заклик Професора: «Думай, говори та роби добро і будеш здоровим».

          Професор Ігор Каніжай, ( Igor Kanižaj), керівник відділу друкованих видань на FPZG (факультет політології), охарактеризував Професора Томіслава Іванчіча як хорошого науковця, комунікатора та євангелізатора. Фахівець медіа комунікацій підкреслив особливість зустрічей з о. Томіславом: «Тих, хто мав можливість зустрітися із Ним, отець завжди спонукав до чогось вищого… Повторював: «Не бійтеся».

          Як нова наукова течія впливає на інші науки, можемо побачити у доповіді психіатра. Професор Міро Яковлєвіч (Miro Jakovljević) поділився наскільки важливим було для нього знайомство із науковим досягненням о. Томіслава Іванчіча.  Професор, завдяки Агіотерапії зрозумів, що людина є «кимось більше», що вона має духовну сферу. Нові відкриття позитивно вплинули на подальшу практичну діяльність психіатра, а також пацієнтів, які потребують духовного зцілення, він радо направляє до фахівців Агіотерапії.

          Про те, як бути християнином у складній ситуації розповів банкір Божо Прка (Božo Prka). У період війни сербського та хорватського народу у 36 літньому віці Пан Божо був призначений на посаду міністра фінансів (1990 р.). Для Нього, як для католика, став дуже важким період, сповнений корупції. Але порада отця Томіслава Іванчіча допомогла гідно пройти цей шлях: «Перш ніж щось почнеш робити – клякай на коліна, пробач усім, помолися і будеш свідком віри, будеш Божим Світлом».

          Багатство нового наукового надбання Професора Томіслава Іванчіча відкрила присутнім Пані Сільва Врдоляк (Silva Vrdoljak), богослов та фахівець по Агіотерапії.

          Заключну промову мав керівник верховної управи «ZMR» (Спільнота Молитва і Слово) Івіца Луліч (Ivica Lulić). Пан Івіца розкрив таємницю Професора Томіслава Іванчіча: Він ніколи йшов за масою «бо всі так..», але завжди намагався чути Ісуса, приятелювати з Ним.

          Для мене несподіванкою була згадка паном Івіцою заклику Професора до українців: «Скажи їм, що любов не є дешевою!!!» (ці слова о. Томіслав Іванчіч просив передати українцям на семінарі у Львовіякий проводив Пан Івіца в 2016 році). Варто на завершення додати, що о. Томіслав Іванчіч особливо вболівав за Україну.

          Джерело: http://catholicnews.org.ua/tomislav-ivanchich-vidpovidaie-na-vikliki-suchasnosti

          Читай також

        • Знайомство з живим Богом: як допомогти молоді краще пізнати сенс християнства
        • ТОП-3 новинки від «Свічадо», які ви маєте прочитати!
        • Цінності. Майбутнє. Війна і Бог
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.