Тільки найважливіше: гідні теми, гідні учасники, гідні переможці+відео

Читай також

  • Школа екуменічного діалогу «Християнська віра і дія в часі війни»
  • Отця Романа Демуша іменовано митрофорним протоієреєм
  • «Радість в надії» ― проєкт, який допоможе формувати лідерів молодіжних спільнот
        • Тільки найважливіше: гідні теми, гідні учасники, гідні переможці+відео

          Упродовж чотирьох днів, із 4 до 7 жовтня, у Львові говорили про визначальні для сьогодення чинники, які здатні змінювати суспільство. „Гідність-Служіння-Солідарність. На шляху оновлення країни“ — такою була тема ювілейного X Екуменічного соціального тижня.

          — Екуменічні соціальні тижні мають колосальне значення для українського суспільства. Перебуваючи серед наших емігрантів у різних країнах, спілкуючись із ними, дізнаємося про основні причини, чому вони там опинились. І головна  з них — в Україні вони не почуваються гідно, не відчувають безпеки, не мають соціального захисту. Тому наше завдання — зробити все, щоб люди не покидали свою рідну землю, щоб вони відчули перспективу самореалізації, перспективу для своїх дітей і не піддавались депресії. Наша основна місія — змінити суспільство і подарувати людям відчуття безпеки та надії, — наголосив ректор Українського католицького університету отець Богдан Прах.

          Екуменічний тиждень важливий також і тим, що він консолідує громаду довкола найважливіших цінностей: загальнолюдських, релігійних, соціальних. Також акцентує на науковому пошуку, на можливості знаходження передового світового досвіду, який можемо реалізувати в Україні, а ще розкриває питання побудови інклюзивного суспільства.

          На цьогорічному Екуменічному тижні також обговорювали і питання принципів солідарності націй, справедливості й любові до ближнього, які завжди актуальні не лише для України, а й для світу. Особливо, коли мова йде про протистояння солідарності націй та національного егоїзму.

          — Ми всі повинні зберігати свою гідність, маємо бути готові служити не лише як християни, але й як порядні люди, повинні бути солідарними одні з одними. Також ми прагнемо оновити нашу країну, вчимось, як будувати гідне і справедливе суспільство, просимо наших та закордонних науковців, богословів поділитись своїм досвідом, як правильно розвивати свою гідність, як поважати гідність інших людей, — наголосив президент Інституту екуменічних студій УКУ отець Іван Дацько.

          Декан факультету суспільних наук, кандидат філософських наук УКУ Володимир Турчиновський у своїй доповіді „Від революції гідності до освіти з гідністю“ зазначив також, що ми зараз живемо у час гібридної політики, гібридної війни та гібридних почуттів — у світі „Після правди“. І саме зараз треба виховувати вільних людей і творити добрі новини — лише це шлях до визволення.

          Національний університет „Львівська політехніка“ багато років працює над впровадженням правил інклюзивної освіти, зокрема і в університету. Тож не дивно, що круглий стіл „Інклюзивне суспільство як показник зрілості нації“ відбувався саме у стінах нашого вишу. Про значимість і необхідність інклюзії у вищій школі говорив проректор Роман Корж, вітаючи учасників дискусії.

          Директор Міжнародного центру професійного партнерства „Інтеграція“, Інститут гуманітарних і соціальних наук Львівської політехніки Ніна Гайдук наголосила на необхідності бути відкритими до людей з інвалідністю, створювати всі умови для того, щоб полегшити їм життя, уможливити повноцінно рухатися світом.

          — Ми намагаємося шукати можливості міжнародної співпраці, щоб запозичити їхній досвід і впроваджувати ці напрацювання в нас. Адаптивна фізична активність — це нова сфера науково-практичної діяльності. Ми знаємо про потреби, які існують, зокрема у Львові, тож намагаємося максимально використовувати всі умови, щоб це запроваджувати. Львівська політехніка ще не має можливостей занять спортом для людей з особливими потребами, та кафедра фізичного виховання активно долучається до процесу впровадження. Спираємося на підтримку наших колег з громади, — зазначила Ніна Гайдук.

          Однією з традицій Екуменічних тижнів є Всеукраїнський конкурс „Репортери надії в Україні“. Цьогоріч він відбувся вже вп’яте і зібрав понад 400 робіт. Майже 150 журналістських матеріалів відібрали студенти Магістерської програми екуменічних студій Інституту екуменічних студій УКУ під час моніторингу ЗМІ. Також понад 250 матеріалів надіслали журналісти із Київської, Житомирської, Вінницької, Сумської, Запорізької, Одеської, Дніпропетровської, Харківської, Полтавської, Черкаської, Тернопільської, Івано-Франківської, Волинської, Львівської областей.

          Журналістські роботи оцінювали у таких тематичних напрямах: „Суспільство“, „Економіка“, „Культура“ та „Релігія»“.

          Перемогу здобули проекти:

          у номінації „Релігія“ — „Крим Реалії“ (автори Антон Наумлюк, Євген Чак, Станіслав Юрченко, Естер Ожешко) з матеріалом „Крим. Молитва за свободу“ ,

          У номінації „Культура“ —  команда документального фільму на радіо „Свобода“ під керівництвом Володимира Притули за документальний фільм „Христина. Кримське соло“,

           

          У номінації „Суспільство“ — проект „Особливий погляд. Поховайте нас з іменами“ Ірина Вовк (телеканал „ЗІК“),

          У номінації „Економіка“ — цикл передач „Хатка, яку загубив собі ЖЕК“ Литвиненко Дмитро (телеканал „СТБ“)

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа екуменічного діалогу «Християнська віра і дія в часі війни»
        • Отця Романа Демуша іменовано митрофорним протоієреєм
        • «Радість в надії» ― проєкт, який допоможе формувати лідерів молодіжних спільнот
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"