Останні дні перед Великоднем: що насамперед варто встигнути?

Читай також

  • Короткий путівник по духовній боротьбі
  • Останні слова Ісуса в Біблії
  • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
        • Останні дні перед Великоднем: що насамперед варто встигнути?

          Напередодні Страсних днів – про те, що насамперед варто встигнути.

          Довга мандрівка посту завершилась і залишився останній тиждень, а особливо три Великі дні, як ми їх називаємо. Як варто пережити ці дні і як дотримуватись посту у найважливіший для християнина час у році?

          Чи не найбільш доцільно під час переживання Ісусових терпінь – відчувати їх усією своєю істотою. І найкращим способом для цього є піст. Бо піст – це від початку щось некомфортне для людини, щось, що обмежує, невигідне, яке однак може зрушити людське серце.

          Звісно, у піст важливіше вгамувати свого язика, ніж їсти хліб і пити воду. Однак і одне і друге добре в поєднанні.

          Окрім того, що Церква радить дотримуватись строгого посту, тобто обмежити вживання  їжі, звівши до мінімуму, кожен по-своєму мусить вирішити для себе, яку жертву він хоче зробити.

          Переживаючи події Великого четверга – Тайної вечері, на якій було встановлено Таїнство Святої Євхаристії, слід, насамперед, постаратись бути присутнім на всіх богослужіннях – бо саме вони вводять нас в історію того, що відбувається.

          З моменту вечірнього четвергового богослужіння починається період пригадування Ісусових терпінь – і особистого посту кожного з нас. Бог був готовий віддати своє життя – і зробив це. Чим готові пожертвувати ми з вдячністю? Можливо тим, що утримуватимемось від їжі загалом. Або пожертвуємо чимось, що дуже для нас цінне. Або відмовимо собі у чомусь, що віддаляє від Бога.

          І наша жертва насправді дуже маленька – Ісус вмирав, терплячи муки і знущання від людей, зраду від найближчих, за провини усіх нас. Ми ж – трохи відмовимо собі у їжі.

          У Велику П’ятницю, коли відбувається виставлення Плащаниці, пригадуємо розп’яття Ісусове і смерть. Тому в цей день усі ми маємо насамперед бути вдячними за Божу любов до кінця і пережити його з пошаною у світлі знання про Воскресіння.

          Велика Субота – день тиші, коли Боже Тіло лежить заховане у гробі. І в цей день теж мав би бути дотриманий піст. Хоча як не манять нас освячені продукти, бо, здебільшого, їх святять у суботу напередодні, куштувати слід лише після Пасхальної Літургії.

          Цьогоріч у Велику Суботу випадає свято Благовіщення – одне з найбільших Богородичних свят. У цей день служитимуть Літургії, однак все-таки в цей день треба зберігати піст.

          Все, що й справді варто встигнути за останні дні перед Воскресінням – це приготувати свою душу до оновлення, до зустрічі з воскреслим Христом – щоб розпочати звичні щоденні кроки надалі із твердою надією на Воскресіння.

          Помити вікна, прибрати і наготувати обід – це зовсім не кінцева мета. І якщо домашні клопоти забирають у нас забагато часу і сил, згадаймо про Марію і Марту. Котра з них обрала кращу частку для себе?

          Не так багато днів у році відведено для такої чудової нагоди – просто бути з Христом. Бути, як колись єдиний з учнів – Іван. Не відрікатись, не вишукувати непотрібних справ тоді, коли просто треба бути. Бо жертва Ісуса – за кожного з нас.

          Автор: Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Короткий путівник по духовній боротьбі
        • Останні слова Ісуса в Біблії
        • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)