Філософія часу

Читай також

  • Св. Августин та парадокс новорічної ночі
  • Мені не вистачає часу на молитву…
  • Небеса не так далеко
        • Філософія часу


          Коли Бог на першому місці – усе стає на свої місця

          Одного літнього професора французького Національного інституту державної адміністрації запросили прочитати лекцію з ефективного планування робочого часу для групи з 15 керівників північноамериканських корпорацій.

          Обвівши поглядом елітну аудиторію, він промовив: «Зараз ми проведемо дослід», витяг з-під столу скляну чотирилітрову банку й обережно поставив її перед собою. Потім дістав декілька каменів завбільшки з тенісний м’яч і обережно поскладав у банку.

          Коли банка наповнилася доверху, спитав: «Чи повна ця банка?». Всі відповіли: «Так».

          Професор зачекав декілька секунд і перепитав: «Справді?» Знову схилився, дістав з-під столу посудину, наповнену гравієм. Повільно висипавши гравій на камені, він злегка потрусив посудиною. Гравій посипався поміж каменями аж до дна банки. «Чи повна ця банка?» – знову запитав він слухачів.

          Кмітливі учні зрозуміли хитрість: «Напевно, що ні!» – «Добре!»

          Цього разу старенький професор дістав з-під столу карафку з піском. Дбайливо висипав пісок у банку – і той заповнив проміжки між каменями та гравієм. Професор знову запитав: «Чи повна ця банка?» Учні відповіли хором, не вагаючись: «Ні!» «Правильно».

          Лектор узяв зі столу жбан води, наповнив банку по вінця і знову запитав: «Чого вчить нас цей дослід?»

          Найсміливіший зі слухачів відповів: «Це свідчення того, що навіть коли нам видається, що діловий щоденник заповнений ущерть, за бажання завжди можна ще додати якісь зустрічі і справи». «Ні, – відповів професор. Істина в іншому: якщо великі камені не покласти до банки насамперед, то ми ніколи не зможемо помістити потім усе решта».

          А тоді спитав: «Що є великими каменями вашого життя? – Здоров’я? Сім’я? Друзі? Сповнення мрій? Улюблені заняття? Навчання? Життєва позиція? Спокій? Розумне використання часу? Чи щось інше?»

          Потрібно запам’ятати одне: у житті важливо перш за все класти ВЕЛИКІ КАМЕНІ, адже інакше є ризик, що життя… не вдасться. Якщо віддаватимемо перевагу дріб’язку (як от гравій чи пісок), то наповнимо своє життя другорядними речами і не матимемо достатньо часу на важливіші складові свого життя. Тож не забувайте ставити собі питання: «Що є ВЕЛИКИМИ КАМЕНЯМИ мого життя?» А тоді покладіть їх насамперед у посудину (життя)». Дружнім жестом старенький професор попрощався з аудиторією й повільно вийшов із зали.

          Підготував Павло Коваль

          Фото: diagnoz.net.ua, orphancenter.org.ua, gastrosuper.cz, virgo.org.ua

          Читай також

        • Св. Августин та парадокс новорічної ночі
        • Мені не вистачає часу на молитву…
        • Небеса не так далеко
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.