«Немає легкого шляху бути собою»: Гузар та Гаврилишин про мораль та успіх

Читай також

  • Глава УГКЦ про беатифікацію блаженнішого Любомира: Маємо намір розпочати такий процес
  • Я б хотіла знайти щастя…
  • Завершується реєстрація на онлайн-школу «Як збудувати щасливі стосунки?»
        • «Немає легкого шляху бути собою»: Гузар та Гаврилишин про мораль та успіх

          Пропонуємо Вам витяги з діалогу Блаженнішого Любомира та Богдана Гаврилишина. Два чи не найавторитетніші мислителі сучасної України.  Священник та економіст. Про успіх, мораль, щастя та вміння бути собою. З повним текстом Олени Скирти ви можете ознайомитись на ресурсі platfor.ma

          Наприкінці липня у столичній Школі мерів пройшла зустріч з кардиналом Любомиром Гузаром і економістом Богданом Гаврилишиним. Одні з найбільш авторитетних мислителів України поговорили про хресну ходу, щастя і те, як моральна людина може бути конкурентною.

          Про свідомість молодих українців

          ЛЮБОМИР ГУЗАР:

          Я не маю найменшого сумніву, що збільшується кількість молодих людей, які хочуть жити по-божому. Мене дуже багато запрошують поговорити з ними і я радо це роблю. Це велика підтримка і піднесення, коли молоді люди за допомогою своїх питань заявляють, що зацікалені в правді. Тому у мене є багато надії на краще. Немає сумнівів, що є молодь, яка під чиїмсь впливом готова робити зле. Але більша частина хоче служити і творити добро для ближніх.

          БОГДАН ГАВРИЛИШИН:

          Я бачу позитивну тенденцію. П’ять років тому більшість молодих людей, з якими я спілкувався, мріяли про одне – втікти з України. Зараз таких половина. Ті, хто хоче лишитися, прагнуть втілювати реформи і змінювати країну. В цей час же час вони постають перед вибором, закінчивши університет за кордоном: працювати там або повертатися. Багато з них свідомо обирає друге.

          Про те, як бути моральним в аморальному суспільстві

          ЛЮБОМИР ГУЗАР:

          Кожна людина має вибір. Бути собою, бути людиною в повному позитивному значенні цього слова, як створіння, обдароване великими дарами. Є люди, які не хочуть і не дбають про те, щоб бути собою. Тут важко говорити про цінності, тому що вони їх скоріше не мають.

          Немає легкого шляху бути собою. Але бути собою – це єдиний гідний шлях.

          Ясну відповідь «бути собою» важко втілити. Це вимагає зусилля, розуміння гідності, труду. Щоб бути щасливим, треба бути добрим. І останнє потребує кропіткої праці. Ми щодня мусимо робити вибір. Немає легкого шляху бути собою. Але бути собою – це єдиний гідний шлях.

          Про те, як чинити, якщо керівник каже робити неправильно

          ЛЮБОМИР ГУЗАР:

          Кожна ситуація, про яку ми говоримо, вимагає особливої розв’язки. Мені здається, що людина не зобов’язана робити виразне зло. Якщо йому наказують робити щось нечесно, несправедливе, потрібно сказати: «Пробачте. Я маю сумління і не можу проти нього поступати».

          Люди піддаються несправедливим наказам. Тому що їм невигідно або страшно покинути працю. Адже у людини є сім’я і зобов’язання перед її членами. Але я не можу радити робити зло або покинути роботу, тому що це несе свої наслідки. А кожен сам має нести відповідальність за свої вчинки. Світ знає багато випадків, коли люди зіштовхувалися з ситуаціями, які йдуть проти їх моральних принципів. На щастя, сам я не був у таких.

          БОГДАН ГАВРИЛИШИН:

          Я згадаю Верховну раду і партію «Самопоміч». На порядку денному був проект закону. Уся партія дістала розпорядження не голосувати, п’ятеро не погодилися з цим. Їм совість сказала, що це закон, який піде на користь країні. Але я певен, що це було важко для них. Я певен, що людина сама має вирішувати і нести відповідальність за свій вибір.

          Про моральність атеїстів

          ЛЮБОМИР ГУЗАР:

          Є другий спосіб діставати правду – філософське мислення. І остаточно є третій спосіб – це ваше сумління. Це дивний божий дар, голос всередині, який нам щось каже. Бувають люди, які забивають свій голос і намагаються не чути його. Однак людина завжди відчуває, що добре, а що зле. Ніхто остаточно не позбавлений цього. Навіть людина, яка дуже хоче заперечити правду.

          За матеріалами:  platfor.ma

          Читай також

        • Глава УГКЦ про беатифікацію блаженнішого Любомира: Маємо намір розпочати такий процес
        • Я б хотіла знайти щастя…
        • Завершується реєстрація на онлайн-школу «Як збудувати щасливі стосунки?»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.