Школа Літургійного співу в Запоріжжі: на Сході співці – вмотивовані!

Читай також

  • У чому духовна користь від участі Богослуженні канону Андрея Критського
  • Все, що варто знати про молитву святого Єфрема Сирина
  • Відповідальність за церковну дипломатію
        • Школа Літургійного співу в Запоріжжі: на Сході співці – вмотивовані!

          Парафіяльне життя на Сході й Півдні залежить насамперед від священика, але також і від співця.

          Від того, як співець поводить себе на Богослужінні, – як співає, чи знає мелодії  літургійних піснеспівів і чи співає молитовно, значною мірою залежить життя парафії загалом, – запевняє Максим Тимо, літургіст та викладач УКУ, один із організаторів Школи Літургійного співу, яка відбулася 24-29 липня 2017 року в Запоріжжі.

          Це вже друга така Школа на південно-східних теренах України. Перша була в 2016 році у Дніпрі. Обидві розраховані на учасників з територій екзархатів Української Греко-Католицької Церкви на Сході й Півдні.

          Хто навчається

          На школі було кілька молодших осіб, але наші студенти переважно – це люди, яким понад 40-50 років.

          Загалом  було понад 20 учасників  з 7 областей: Запоріжжя, Дніпровщини, Донеччини, Сумщини, Харківщини, Херсонщини й Одещини (це трохи більше, ніж минулого року)

          Значна кількість осіб на цій Школі вже вдруге. Вони дещо пригадали, дещо закріпили, а дещо вивчили нове.

          Майже кожна людина, яка на цих теренах є церковним співцем у греко-католицькому храмі, має якийсь зв’язок із західними областями України. Це і безпосередні вихідці з Заходу, а також їхні діти та внуки.

          Хто навчає

          Організатори Школи – це Патріарша Літургійна комісія УГКЦ, а точніше – команда людей, яка працює а проектах цієї Комісії, присвячених розвитку й популяризації літургійного співу, а також Комісія мирян УГКЦ.

          До Запоріжжя як викладачі їхали Максим Тимо, працівник Патріаршої Літургійної комісії, Олена Денис, керівник хору УКУ; в організації та координації проекту допомагали Анастасія Войтюк та Соломія Єзерська, а як духівник допомагав о. Василь Колодій, настоятель греко-католицького храму Покрови Пресвятої Богородиці з Дніпра. Також до нас на Школу завітав очільник Донецького екзархату УГКЦ владика Степан Меньок, який через війну вимушено виїхав з Донецька і перебуває зараз у Запоріжжі.

          Мета Школи Літургійного співу на Сході

          Ми подаємо ці навчання катехитично, тобто це не просто вивчення мелодій. Ми багато чого пояснюємо: про християнське Богослужіння, про віру, чому ми співаємо той чи інший піснеспів, що він означає і чому він важливий.

          Ми допомагаємо співцям здійснювати їхнє служіння, яке вони «змушені» здійснювати. Це переважно люди, які ходять до греко-католицьких храмів і мають музичні задатки, слух, бажання, і їм отець просто доручає цю справу, мовляв «от ви і будете співати». І вони потрапляють у таку незручну ситуацію: співати може й люблять, і хочуть, але нічого – буквально нічого!  – не знають. Вони дуже вдячні, що ми їх «інструктуємо», навчаємо, адже вони тепер зможуть це робити більш осмислено.

          Школа тривала шість днів. Ми ставили наголос на двох моментах: навчити людей співати сталі частини Богослужіння, щоб вони могли заспівати на Літургії «»Херувимську пісню», Анафору; на Вечірній – «Світло тихе», «Нині відпускаєш», тобто такий кістяк. А друга наша ціль – навчити їх змінних піснеспівів, тобто гласів. З цим, звичайно, було трохи складніше, бо це – досить об’ємний матеріал.

          Географічні відмінності

          У Львові таки заходи мали і будуть мати трошки інший характер, бо рівень обізнаності і вмінь тут, як правило, в людей вищий. Тут ми можемо зосередитися на вужчих темах: «Піснеспіви Великого Посту» чи  «Пінеспіви Різдва», а в інших регіонах треба починати з більш загальних речей.

          Такі навчальні заходи не є одноразовими. Там, де ми щось робимо, ми розцінюємо це як започаткування. Ми плануємо й далі проводити такі майстер-класи і вишколи в різних регіонах, в тому числі наступного року плануємо їхати на Схід.

          На Сході люди вмотивовані!

          Сильне враження маже щодня на Школі Літургійного співу – це мотивація людей. Наскільки сильно вони тягнуться до тих знань! Тут є величезний запал і величезна вдячність та повага до тебе за те, що ти їм приносиш, передаєш.

          Навчаючи цих людей співу, ми насправді розбудовуємо парафії на Сході. Парафіяльне життя на Сході й Півдні залежить насамперед від священика, але також і від співця. Від того, як він співає Богослужіння, залежить, чи люди будуть приходити до храму.

           

          Розмовляла Марта Зозуля

          Фото Максима Тимо та Анни Коломийчук

           

          Читай також

        • У чому духовна користь від участі Богослуженні канону Андрея Критського
        • Все, що варто знати про молитву святого Єфрема Сирина
        • Відповідальність за церковну дипломатію
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"