Адам, Ісус і заборонений плід

Читай також

  • Варавву – відпустили, Христа – розіп’яли: 2 уроки для християн про любов і несправедливість
  • Де перебував Ісус протягом трьох днів між смертю та воскресінням?
        • Адам, Ісус і заборонений плід

          Біблія пов’язує дві абсолютно різні сцени для того, щоб пояснити, чому саме Бог став людиною.

          Одне сцена – в прекрасному саду, де ми бачимо ідеальний зразок чоловіка, що споживає соковитий плід з живого дерева. Друге сцена – на горі, настільки жахливій, що її навіть називають «Череп-місце». Ми бачимо крах чоловіка, побитого і спотвореного від катувань, прибитого до мертвого дерева – хреста, – який задихається Своїм останнім болісним подихом. Перша людина – це Адам. Друга людина – Останній Адам.

          Святе Письмо каже нам, що Бог став чоловіком, щоб стати цією другою людиною – Останнім Адамом. Надзвичайно важливо зрозуміти, що Біблія каже про цих двох персонажів як про історичних діячів, як про реальних людей, які жили, ходили, дихали, робили вчинки в часі й просторі як представники людської раси, з плоті й крові. Неприпустимо вважати, що перший Адам був просто міфічним символом.

          Багато хто намагався думати саме так, внаслідок чого ставив під сумнів особу та працю Останнього Адама, Ісуса Христа. Ці дві особистості – нерозривні.

          В розділі третьому Буття розповідається про те, як перший Адам згрішив проти Бога, а розділ п’ятий Послання до Римлян нагадує нам, що відплатою, накладеною на все людство, була смерть, оскільки всі ми є нащадками Адама (До Римлян 5:12). Святе Письмо також відкриває нам те, що Ісус Христос (Богочоловік) був Останнім Адамом.

          В Посланні до Римлян 5:12-19 говориться, що Адам був «образом майбутнього» (того, хто мав прийти). Паралель між Адамом і Христом помітна в Першому посланні до Коринтян 15:22: «Як бо в Адамі всі вмирають, так у Христі й оживуть усі.». Справжність Христа як Останнього Адама чітко прослідковується і в Першому посланні до Коринтян 15:45-47: «Так і написано: «Перший чоловік Адам став душею живою, а останній Адам духом животворним.» Та не духовне перше, а тваринне: потім духовне. Перший чоловік із землі – земний, другий чоловік – з неба. »

          Ісус і є Останнім Адамом, тому зрозуміло, чому Він – Друга Людина. Оскільки був людиною, що прийшла з неба, то одного Ісуса було достатньо, щоб замінити першу людину. Кінцевий результат для всіх людей визначається показовими вчинками цих двох осіб. І Павло каже в посланні до римлян 5:12-21, що існує лише дві людини з точки зору Божого суду. Бог вимагає досконалості, але ми, люди, маючи гріховну натуру, не здатні виконати ці вимоги. Іншими словами, ми ніколи не могли б врятувати себе самі. В Едемському саду Адамові заборонили куштувати плід з Дерева пізнання Добра і Зла, але він не послухався. І саме тому що він не послухався, мусив померти (Буття 2:16-17). Смерть не була природною долею Адама; це було покарання за те, що він ослухався свого Творця.

          Те, що Христос є Останнім Адамом, робить зрозумілою природу Його рятівної роботи на хресті, котра полягала в повному послуху Своєму Отцю. (До Римлян 5:12-19). Рятівна робота Христа полягала не лише в тому, щоб не куштувати заборонений плід в саду. Послух Христа полягав у стражданні та смерті на хресті. Христос мав прийняти людську подобу і померти фізично. В Посланні до филип’ян 2:8 говориться: «Він понизив себе, ставши слухняним аж до смерти, смерти ж – хресної.» Показовий послух Другого Адама бу як активним, так і пасивним.

          Щоб стати Останнім Адамом, Ісус мав зробити те, в чому зазнав поразки Адам – проявити обов’язковий послух в саду і обов’язково прожити безгрішне, досконале життя.

          Спокуса Христа в пустелі, фреска собору Монреале, Сицилія

          Обидва ці завдання Ісус виконав. В цьому полягав Його активний послух. Він взяв на Себе смерть, котру заслуговуємо ми, і тепер смерть втратила своє жало для нас. Він також мав відмінити те, що зробив Адам. В цьому полягав Його пасивний послух. Пасивний послух стосується мук або страждань Христа. Він мусив постраждати, щоб розплатитися за гріхи. Наша вічна доля залежить від того, до якого з цих двох Адамів ми приєднаємося: до першого чи до Останнього. «Як бо в Адамі всі вмирають, так у Христі й оживуть усі» (1 до Коринтян 15:22). Чи відкинули ви за вірою непослух старого Адама і чи прийняли прощення гріхів, яке стало можливим в новому Адамі, Ісусі Христі?

          Джерело: Sam Waldronanswersingenesis.orgorigins.org.ua

          Переклад: Марта Зозуля

          Ілюстрації: freetofindtruth.blogspot.comstomenkalosstomenmetafovoutheou, ps-po.pl

           

          Читай також

        • Варавву – відпустили, Христа – розіп’яли: 2 уроки для християн про любов і несправедливість
        • Де перебував Ісус протягом трьох днів між смертю та воскресінням?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"