Програми XV Апостольської подорожі Папи Франциска: загальний огляд

Читай також

  • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
  • Заява Постійного Синоду УГКЦ щодо нещодавніх висловів Папи Франциска
  • Екобюро УГКЦ здійснило переклад апостольського повчання «Laudate Deum» на українську мову
        • Програми XV Апостольської подорожі Папи Франциска: загальний огляд

          XV Апостольська подорож Папи Франциска матиме подвійний вимір: участь у Всесвітньому Дні Молоді в Кракові та відвідини Польщі. Тому його офіційна назва: «Апостольська подорож Його Святості Франциска до Польщі з нагоди ХХХІ Всесвітнього Дня Молоді».

          На це вказав о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканського прес-центру, представляючи цей візит під час брифінгу, що відбувся у середу, 20 липня 2016 року.

          Речник Апостольської Столиці, для якого згаданий візит є останнім на цій посаді, розповів, що мова йде про 15-ту подорож Папи Франциска, під час якої він відвідає 23-тю з черги країну. Польща для нього є невідомою, він там ще ніколи не бував. У той час, як цю країну 9 разів відвідував її уродженець святий Іван Павло ІІ, побувавши у Кракові 7 разів. Віддаючи шану своєму попередникові, 2006 року його батьківщину відвідав Венедикт XVI. У Польщі також уже відбувався Світовий День Молоді. Це було 1991 року в Ченстохові.

          Зазначимо, що сам Всесвітній День Молоді у Кракові розпочнеться урочистим Євхаристійним богослужінням у вівторок, 26 липня, в той час як Святіший Отець офіційно приєднається до його учасників у четвер, на другий день свого перебування у Польщі.

          Початок візиту буде присвячений протокольним заходам та самій країні й Церкві, що цього разу приймають молодь з усього світу. В краківському міжнародному аеропорту «Івана Павла ІІ» Главу Католицької Церкви зустріне Президент Польщі Анджей Дуда з дружиною та представники ієрархів. В аеропорту не передбачено жодних промов, які, натомість, будуть виголошені в королівському замку на Вавелі, де також відбудеться зустріч з представниками влади та приватна розмова Папи й Президента. Опісля, в катедральному соборі відбудеться зустріч з Польською Єпископською Конференцією, яка, правдоподібно, матиме приватний характер та проходитиме у формі діалогу.

          Місцем проживання Святішого Отця буде палац Краківських Митрополитів, що був також резиденцією Кароля Войтили-Івана Павла ІІ. Згідно зі звичаєм, запровадженим святим попередником, щовечора протягом перших трьох днів Папа Франциск вітатиме з центрального вікна палацу групи, що збиратимуться на площі та в парку перед ним. Передбачається, що серед них будуть сироти, хворі, люди з особливими потребами, наречені й молоді подружні пари, безхатченки та інші спеціальні групи.

          У четвер, 28 липня, вранці, Святіший Отець відлетить до Ченстохови, де в місцевому національному Марійському санктуарії на Ясній Горі відслужить Святу Месу, приурочену 1050-річчю Хрищення Польщі. На шляху до вертолітного майданчика Папа відвідає монастир Сестер Входу в храм Пресвятої Богородиці, які, серед іншого, виконують служіння в Папському палаці у Ватикані.

          Повернувшись до Кракова, Святіший Отець приєднається до учасників Світового Дня Молоді. До місця проведення свята зустрічі – парку Блоні, він прибуде спеціальним трамваєм. Спочатку ним до архиєпископського палацу прибуде мер, який вручить Папі символічні ключі від міста, а тоді запросить зайняти місце в салоні, де також перебуватимуть представники молоді з особливими потребами. Темою церемонії зустрічі буде «Покликані до святості». Варто звернути увагу, що під час всіх великих подій Євангелія буде прочитана польською та церковнослов’янською мовами, як знак східної та західної «легень» християнства.

          В програмі Всесвітніх Днів молоді п’ятниця є днем Хресної дороги. Вранці, 29 липня, Папа Франциск відвідає колишні нацистські концтабори Аушвіц та Біркенау. Ще під час перельоту до Риму з Вірменії Святіший Отець повідомив, що не має наміру виголошувати з цієї нагоди окремі промови, але, радше, помолитися в тиші, випрошуючи в Бога дару сліз. У рамках відвідин Аушвіцу відбудеться приватна зустріч із десятьма особами, які пережили жахіття концтабору. Папа також відвідає камеру та місце страти святого Максиміліяна Кольбе. Варто зауважити, що 29 липня припадатиме 75-річниця винесення йому смертного вироку.

          У розташованому 3 кілометри від табору Аушвіц 2 колишньому таборі Біркенау-Бжезінка відбудеться молитовне вшанування вбитих і праведників народів світу, які наражалися на небезпеку, переховуючи переслідуваних. Рабин та католицький священик прочитають 130-й псалом єврейською та польською мовами.

          Повернувшись до Кракова, Папа відвідає педіатричну лікарню, яка займає важливе місце в системі медичного забезпечення Польщі, будучи в авангарді лікування дітей. Святіший Отець виголосить коротеньку промову та відвідає деякі відділення. Візит завершиться приватною молитвою в лікарняній каплиці.

          Ввечері Наступник святого Петра приєднається до учасників Всесвітнього Дня Молоді, що знову зберуться в парку Блоні на молитву Хресної дороги. Зважаючи на контекст Святого Року Милосердя, роздуми до 14-ти класичних зупинок приготовані на основі семи діл милосердя для тіла йсеми діл милосердя для душі.

          Субота та неділя вже практично повністю будуть присвячені Світовим Дням Молоді. 30 липня вранці Папа відвідає санктуарій Божого Милосердя, де пройде через Святі Двері та висповідає кількох юнаків і дівчат. У санктуарії святого Івана Павла ІІ Святіший Отець відслужить Святу Месу зі священиками, богопосвяченими особами та семінаристами Польщі. Далі в краківському архиєпископському палаці відбудеться вже традиційний обід з молоддю, а завершальною подією буде участь в одному з центральних заходів ВДМ – молитовному чуванні, що проходитиме на облаштованому кілька кілометрів від Кракова «Полі Милосердя».

          На «Поле Милосердя», яке займає понад двісті гектарів та може вмістити кілька мільйонів прочан, Святіший Отець повернеться в неділю вранці, де відслужить Святу Месу та очолить проказування молитви «Ангел Господній». Під час цих богослужень Глава Католицької Церкви вручить місійний мандат юнакам і дівчатам з усього світу, а також запросить молодь на наступну таку зустріч, про місце проведення якої буде повідомлено. А перед відльотом до Риму Папа ще зустрінеться з волонтерами ВДМ, членами оргкомітету та спонсорами.

           

          Джерело: catholicnews

          Фото: h.ibtimes

          Читай також

        • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
        • Заява Постійного Синоду УГКЦ щодо нещодавніх висловів Папи Франциска
        • Екобюро УГКЦ здійснило переклад апостольського повчання «Laudate Deum» на українську мову
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.