Гроші і мораль: виклики сучасності

Читай також

  • Владика Венедикт пояснив, як пов’язані гроші і життя
  • Вісім рівнів благодійності за раббином Маймонідом
  • У Біблії не знайдемо слів «не бажайте нічого» чи «будьте бідні»
        • Гроші і мораль: виклики сучасності

          Економічна реальність – це павутина, в яку кожен потрапляє із моменту народження. Гроші оточують нас, стаючи засобом до існування, визначаючи якість нашого життя. Глобальні гроші – інвестиції мультинаціональних компаній, їх фінансові масиви регулюють значною мірою функціонування суспільних процесів. Які ж виклики сучасна реальність економіки кидає моральним цінностям соціуму?

          Зараз настає час, коли суспільство відходить від цінності компанії як джерела прибутків до цінності довкілля та його збереження. Якщо до цього часу прибутки були головною ціллю компанії, то зараз важливо те, яким є вплив корпорації  на зовнішнє середовище. Проблеми довкілля та його збереження стають прерогативними: гроші не втрачають свого значення, однак збереження навколишнього середовища формує певну культуру.

          На фоні таких змін популярним є так зване “відкриття інформації” (information disclosure), коли компанія подає певні факти свого функціонування. Чим більше компанія розповідає про свою діяльність назагал, тим більший у неї кредит довіри, більше клієнтів вона може долучити. Але дуже часто через це формується надлишок інформації, який заважає робити правильний вибір. Більше того, така інформація є часто абсолютно субєктивною.

          Упорядкована і регульована форма подання інформації – звіт – має дуже велике значення, бо є характеристикою умов функціонування компаній. Відкриття інформації є значно важливішим за звіт, оскільки воно допомагає побачити реальний стан речей. Відкриття інформації завжди є ризикованим. В історії знайдемо безліч випадків, коли розголошені факти із функціонування компанії миттєво впливали на її ринковий успіх.

          Усі великомасштабні організації добре розуміють цінність інформації, однак це часто приводить до того, що фактами маніпулюють: висвітлюють діяльність тільки так, як вважають за потрібне. Тому здебільшого за гарною рекламою завжди криється зворотній бік медалі. До прикладу, компанія, яка виробляє шоколад ніколи не говоритиме про ціну праці тих, хто збирає какао-боби. А вона мізерна – 2 долари в тиждень, до того ж, більшість цієї праці виконують діти віком від 10 років, що, погодьтеся, нагадує рабство.

          Це серйозна проблема теперішньої економіки: Постійно слід вибирати між економічним благом та благом людей. Більшість компній інформацію приховують та змінюють, але це явно суперечить моральним засадам суспільної взаємодії.

          Тому викриття іноформації – живої, правдивої звітності про стан роботи має дуже важливе значення для здорового суспільства. А тому кожен, хто обирає собі діяльність в економічній сфері, повинен розуміти особисту відповідальність за свої вчинки та поширення інформації.

          Коментар

          11693969_1638519016385254_5963449556743045222_nДана Кушплер, економіст, керівник освітнього напрямку соціальної ініціативи “Хтось не зробить”, учасник XIII Міжнародного симпозіуму університетських викладачів

          Лекція професора John Dumay засвідчує новий тренд в теоретичній економіці, де ціль підприємства – вже не лише суто максимізація прибутку, а така максимізація, яка не завдає шкоди довкіллю та враховує потреби і права соціуму.

          Поняття «відкриття інформації» є двостороннім: з одного боку, воно свідчить про роль інтелектуального капіталу, адже ми приймаємо рішення на основі наявної у нас інформації, відповідно, від правдивості та релевантності інформації залежить праивльність вибору. З іншого боку, кожне відкриття інформації покладає відповідальність на того, хто нею користається.

          Так, знаючи, що певна компанія – виробник шоколаду платить мізерну зарплату тим, хто вирощує какао-боби і використовує дитячу працю в країні третього світу, які повинні бути дії урядів, міжнародних організацій і пересічних громадян різних країн? Для уряду – це визначення певних регулятивних норм, які унеможливили б несправедливу різницю в оплаті праці. Для міжнародних організацій – допомога в захисті прав дрібних підриємців, фермерів, неповнолітніх. Для громадян – створення громадських організацій для захисту своїх прав та умов праці, якості продукту. І для кожного – задуматися над своїм споживанням: купувати товари з усвідомленням того чи справді потребую цього товару і в такій кількості.

          Тетяна Трачук, Дана Кушплер

          За матеріалами лекції професора John Dumay на Міжнародному симпозіумі викладачів у Римі.

          Фото вгорі: ernigiv

           

          Читай також

        • Владика Венедикт пояснив, як пов’язані гроші і життя
        • Вісім рівнів благодійності за раббином Маймонідом
        • У Біблії не знайдемо слів «не бажайте нічого» чи «будьте бідні»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)