“Люди перетинаються одні з одними, але не зустрічаються” – Папа Франциск

Читай також

  • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
  • Заява Постійного Синоду УГКЦ щодо нещодавніх висловів Папи Франциска
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • “Люди перетинаються одні з одними, але не зустрічаються” – Папа Франциск

          “Скільки разів за обіднім столом люди дивляться телевізор або пишуть повідомлення на мобільному телефоні. Кожен байдужий до тієї зустрічі. Навіть в самому ядрі суспільства, в сім’ї, немає зустрічі”.

          У вівторок 13 вересня Папа Франциск очолив ранішню Святу Месу в каплиці Дому Святої Марти у Ватикані і розпочав свою проповідь роздумами про цінність міжособистісної зустрічі: часто люди «перетинаються одні з одними, але не зустрічаються», вони думають «тільки про себе, дивляться, але не бачать, слухають, але не чують». Натомість Євангеліє того дня, в якому йдеться про воскресіння сина вдови, пропонує зовсім інший сценарій: там відбулася справжня зустріч. Христос відчуває «глибоке співчуття», яке не дозволяє Йому пройти повз похоронну процесію та матір, яка оплакувала свого єдиного сина. Христос підходить до жінки, і відбувається справжнє «чудо зустрічі».

          В цьому епізоді не тільки ніжність, але й «ефективність зустрічі»: «Кожна зустріч приносить плоди. Кожна зустріч відновлює як самих людей, так і їхні справи», – підкреслив він.

          «Ми звикли до культури байдужості і нам потрібно працювати та молитись про благодать вдосконалення культури зустрічі, плідної зустрічі, яка відродить у кожній людині її гідність Божої дитини, гідність живого створіння. Ми настільки звикли до цієї байдужості, що коли бачимо в цьому світі  великі, чи менші біди, просто кажемо: «Бідні люди, як вони терплять», – і йдемо собі далі. Для справжньої зустрічі, не досить просто дивитись, потрібно бачити: якщо я не зупиняюся, не дивлюся, не доторкаюся, якщо я не спілкуюся, то не зможу зустріти інших і не спричинюся до поширення культури зустрічі»

          В євангельському уривку люди «були оповиті страхом і прославляли Бога тому, що (Ісус) допоміг Богові зустрітися з Його людом», – підкреслив Папа. «Я радію, – сказав він далі, – що тут щодня можу бачити зустріч Христа зі своєю нареченою – Церквою, яка очікує Його повернення».

          Власне зустріч Христа зі Своїм народом, вважає Папа Франциск, і є центром сьогоднішнього послання. Ми всі потребуємо цієї зустрічі та Божого Слова:

          «Скільки разів за обіднім столом люди дивляться телевізор, або пишуть повідомлення на мобільному телефоні. Кожен байдужий до тієї зустрічі. Навіть в самому ядрі суспільства, в сім’ї, немає зустрічі. Нехай усвідомлення цього допоможе нам трудитись над культурою зустрічі, наслідуючи Христа.  Не тільки дивитися, але й бачити. Не тільки чути, але й слухати. Не тільки перетинатися, а й зупинятися. Не тільки казати: «Як жаль, бідні люди», а співчувати. Потрібно наблизитись до людини, доторкнутись до неї та сказати мовою серця: «Не плач», і дати, таким чином, принаймні краплину життя».

          Джерело: Радіо Ватикан

          Фото: pexels

          Читай також

        • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
        • Заява Постійного Синоду УГКЦ щодо нещодавніх висловів Папи Франциска
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.