5 причин навчитись говорити “ні”

Читай також

  • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
  • Ключ св. Терези Авільської до доброї молитви
  • Іспит сумління, який внесе духовну ясність у новий рік
        • 5 причин навчитись говорити “ні”

          Відмовляти непросто, часто люди бояться говорити «ні». Навіть коли всередині все кипить від обурення і людина розуміє, що зробити те, що просять, для неї неможливо, вона чомусь погоджується. У цій ситуації важливо знайти внутрішні аргументи для того, щоб все-таки озвучувати своє «ні», не вводячи в оману людей своїм обманом.

          Отже, коли ми говоримо «Ні», ми говоримо «Так»:

          1. «Так» – собі і своїм особливостям, бажанням, потребам, почуттям. Адже це важливо, чи може і хоче людина щось робити! І тоді не буде зради себе, збережеться довіра до себе, оскільки після багаторазових зрад довіра до себе губиться, а це дуже важливий аспект внутрішнього життя людини.
          2. «Так» – своїм цінностям. У спілкуванні важливі відкритість, чесність, і кажучи «так» замість «ні», людина погоджується на брехню і лицемірство в стосунках та зраджує свої цінності.
          3. «Так» – іншій людині, в сенсі віри в її сили і з розрахунком на її розуміння. У цьому проявляється повага до ближнього, відмова від самоствердження за його рахунок і від маніпулювання ним.
          4. «Так» – перспективі відносин. Багато хто боїться відмовляти зі страху зіпсувати відносини. Але хіба брехня не псує відносини? І саме, коли людина бреше, вона псує стосунки. Можливо, напруга, страх і тривога, пов’язані з необхідністю відмови зникли (адже людина погодилася), але в довгостроковій перспективі напруги буде ще більше, ніж в початковий момент, коли можна було сказати «ні».
          5. «Так» – тому «ми», яке є на поточний момент. Наслідки відмови непередбачувані і в результаті відносини можуть змінитися або закінчиться. Але якщо в цих відносинах була чесність, а не зрада себе і приниження іншої людини, то згодом згадуватися вони будуть з теплом і любов’ю, а не з ненавистю і образою.

          Можна сказати, що «ні, яке зцілює», зцілює нас самих і закладає фундамент поважних і довірливих відносин з довколишніми людьми, надаючи можливість людині та її близьким проявити любов і розуміння одне до одного.

          Джерело: dc.lviv

          Фото: klaksonstud

          Читай також

        • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
        • Ключ св. Терези Авільської до доброї молитви
        • Іспит сумління, який внесе духовну ясність у новий рік
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Коментарі