5 ознак надмірного тиску на дитину

Читай також

  • Наскільки ми послідовні у своїх думках, словах, учинках та як цього досягнути
  • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
  • Як пізнання себе допоможе сприймати ближніх
        • 5 ознак надмірного тиску на дитину

          Великі очікування, покладені на дитину, можуть бути корисними, але в той же час  надмірний тиск може мати шкідливі наслідки. У статті пропонуємо п’ять явних ознак того, що ви чините занадто великий тиск на вашу дитину.

          1. Ви критикуєте частіше, ніж хвалите

          Зосереджуючи свою увагу на помилкових і неправильних вчинках дитини, ви не помічаєте правильних. Багато батьків ігнорують хорошу поведінку дитини, лише тому що вважають, що дітей не потрібно хвалити за те, що вони «хороші», а необхідно змушувати їх ставати «кращими». Проте дуже велика кількість критики може мати травмуючі наслідки. Намагайтеся відзначати ті моменти, коли дитина поводиться добре, і нехай кількість похвал на його адресу (з вуст усіх членів сім’ї) перевищує кількість критики – в кожній зі сфер його життя.

          2. Ви контролюєте діяльність дитини до найдрібніших подробиць

          Батьки, які чинять на дітей надмірний тиск, ризикують перетворитися в перестрахувальників. Якщо ви уважно стежите за щоденними заняттями своєї дитини, такими як уроки, домашні обов’язки, ігри і т. п., і при цьому прагнете переконатися, що він все робить правильно, ви, ймовірно, чините на нього надмірний тиск. Хоча дуже важливо брати участь в житті дитини, занадто пильна увага до його занять може мати негативні наслідки.

          Якщо ви хочете, щоб ваша дитина добре поводилася, дозвольте їй робити помилки і стикатися з їх природними наслідками. Хоча, може, і важко спостерігати за тим, як дитина отримує погану оцінку за контрольну роботу, до якої він абсолютно не підготувався, або за тим, як він втрачає можливість, тому що не докладає достатньо зусиль, іноді такі наслідки служать йому кращими уроками.

          3. Ви переконані, що будь-яка ситуація має життєво важливі наслідки

          Якщо ви говорите дитині про те, що більшість ситуацій вимагають підходу «пан або пропав», ви напевне занадто тиснете на неї.

          Висловлювання типу «Якщо ти не заб’єш гол в цій грі, тренер не буде випускати тебе в основному складі» або «Ти повинен отримати 12 за цю контрольну, якщо хочеш потрапити на шкільну дошку пошани», дають дитині зрозуміти, що у нього є тільки один шанс, щоб домогтися успіху.

          Так, в житті бувають ситуації, коли така точка зору реалістична, наприклад, коли у випускника школи з’являється можливість пройти співбесіду для вступу до престижного університету – і все ж ситуації, коли є тільки один шанс на успіх, зустрічаються рідко.

          Проте, для багатьох батьків стає звичкою розглядати кожен тест, змагання або виступ як найважливіший в житті. Намагайтеся нагадувати собі і дитині, що в житті є безліч можливостей для успіху, і окремий результат не здатний перекреслити все.

          4. Ви проводите порівняння з іншими дітьми

          Постійно нагадуючи своїй дитині «Твоя сестра перемогла на олімпіаді з математики, тому що вона старанно займалася» або «Ти помітив, скільки голів забив сьогодні Максим? Я думаю, що ти можеш забивати більше, ніж він, якщо будеш частіше тренуватися », постійно порівнюючи його з іншими дітьми, ви ставите дитини в безперервну конкуренцію з оточуючими, не враховуючи його індивідуальність.

          Коли дітей порівнюють з іншими, тим самим піддаючи тиску, це знижує їх готовність робити щось, у чому вони не досягають успіху. Вони можуть відмовлятися грати в футбол, якщо не бігають швидше за всіх, або відхиляють пропозицію про участь в математичній команді, якщо хтось із учасників розумнішими їх. Надихайте дитину ставати краще, конкуруючи з самим собою. Говоріть про те, як важливо вчитися і практикуватися, щоб ставати краще сьогодні, ніж вчора, – незалежно від того, як справляються з цим навколишні.

          5. Ви часто втрачаєте самовладання

          Коли на дітей сильно тиснуть, батьки часто самі відчувають пресинг. Коли діти не відповідають їх очікуванням, вони швидко приходять в стан розчарування і пригніченості. Якщо ви виходите з себе, тому що ваша дитина не така гарна, як вам хочеться, ви, ймовірно, на неї занадто тиснете.

          Можливо, ваша дитина не стане видатним автогонщиком і не буде кращим випускником свого класу. Але якщо ви на неї тиснете, щоб вона ставала тим, ким зовсім не хоче бути, це тільки викличе стресовий стан у всіх членів сім’ї. Знайдіть здоровий баланс, який дозволить вам надихати дитину ставати кращою, не змушуючи її відповідати вашим нереалістичним очікуванням.

          Джерело: facebook

          Фото: forum

          Читай також

        • Наскільки ми послідовні у своїх думках, словах, учинках та як цього досягнути
        • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
        • Як пізнання себе допоможе сприймати ближніх
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.