Патріотична екопроща в Карпатах

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Патріотична екопроща в Карпатах

          Еко-патріотичні прощі вже встигли стати популярними та традиційними. Зазвичай, їх організовують брати-семінаристи Львівської духовної семінарії під проводом брата Сергія Довби, а участь бере українська патріотична молодь, яка прагне глибше пізнати та відкрити для себе Бога в Його створінні.

          28 жовтня вінницька молодь вирушила на екологічно-патріотичну прощу в гори. Кожна проща є унікальною та має свої намірення. Ця ж присвячена вшануванню загиблих Героїв Небесної Сотні, воїнівУГА, ОУН-УПА, всіх захисників Вітчизни, котрі віддали нині своє життя на Сході України.unnamed

          Також було відзначено 72 річницю переставлення слуги Божого Андрея Шептицького та Міжнародний День попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів.

          Після прибуття до Львова, вінницькі прочани познайомились з львівськими та разом відправились до міста Долини Івано-Франківської області.

          У містечку спільно помолилися панахиду за загиблими Героями Майдану за Захисниками Вітчизни (†2014-16р.Б), за усіма воїнами УСС, УГА, ОУН-УПА (народженими, загиблими або похованими на Бойківщині), за Ярославом Мельником («Робертом»), крайовим провідником ОУН-УПА “Захід-Карпати” (†01.11.1946), його дружиною Антоніною Мельник та побратимами на занедбаному місцевому цвинтарі.

          Далі еко-прочани вирушили до села Липи, де з місцевим парохом, о. Василем Бурієм, чували при нічній ватрі, молилися, співали пісні під гітару, частувалися «повстанською» юшкою та чудовим узваром.

          14962275_1189184404493810_1395501213_n

          Духівник прощі, о. Михайло Дзуль, представив присутнім діяльність церковної природоохоронної інституції – Еко-бюро та провів відеопрезентацію, присвячену еко-вихованню кожного християнина.

          Другий день прощі розпочався Божественною Літургією у храмі Вознесіння ГНІХ. Священики прощі,о. Василь та о. Михайло, у своїх проповідях наголосили на тому, що «бережливе ставлення до довкілля та природних багатств є своєрідним виявом любові до Бога і патріотизму до нашої неньки України».

          14914917_1189184401160477_719451471_n

          Після гарячого сніданку, приготованому на вогнищі, молодь вирушила на гору Яворина. Під час сходження прочани розважали над стаціями екологічної Хресної Дороги. Молитва спонукала призадуматись над особистим життям та проведення паралелі між муками і стражданнями Бога Сина на хресті та кривдою, яку завдають сучасні люди Богу Творцю через нищення Його створіння.

          Кульмінацією сходження була ХІІ Стація на місці загибелі крайового провідника УПА Ярослава Мельника та інших повстанців, котрі 70 років тому віддали свої життя за Батьківщину. А завершилася Хресна Дорога на повстанському цвинтарі в лісі, де було відслужено Панахиду та виконано Державний гімн України.

          14961312_1189184421160475_1419087587_n

          На зворотньому шляху еко-прочани прибрали маршрут від сміття, яке залишили туристи та місцеві жителі на цій кров’ю политій та освяченій землі.

          В суботу ввечері маршрут продовжився до монастиря отців василіан у селі Гошеві, де прочани мали прекрасну нагоду заночувати та молитися перед Царицею Карпатського краю – чудотворною іконою Гошівської Богородиці.

          unnamed1

          Після спільної Вервиці у монастирі всі вирушили до Стрия, де відвідали Меморіальний комплекс «Борцям за волю України». Візит до музею, який є колишньою в’язницею,та розповідь екскурсовода про страшні звірства радянської влади, залишили у серці кожного глибокий болісний слід.

          unnamed3

          На території музею о. Лука очолив молитву за загиблими Героями, за невинно убієнними жертвами комуністичного режиму, за те, щоб такі трагедії більше ніколи не траплялись.

          14962823_1189184424493808_1469576895_n

          Варто зазначити, що протягом цілої прощі, незважаючи на насичений графік, дощ, фізичну втому, відчувався піднесений настрій, молитовний дух та висока екологічна свідомість і культура молоді.

          Завершили прощу в потязі, піснями під гітару та виконанням Гімну прочан “О, Царице!”

           

          Автор: Luca Shalamai

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.