Що таке сексизм?

Читай також

  • Католицькі лікарі виступають проти заклику АМА видалити стать зі свідоцтва про народження
  • Нетрадиційна орієнтація: міфи і правда
        • Що таке сексизм?

          Мовний сексизм глибоко укорінений у практиці щоденного спілкування – запевняли на майстерні «Що таке сексизм?», яку організувала «Християнська працююча молодь» у Львові.

          Чи зверталися до вас колись на роботі «Красунечко» або «Красеню?» Чи нормально, коли в робочий час колеги протилежної статі звертають увагу на твою зовнішність, а не тільки на професійні якості?  Чи прийнятно, коли чужі люди авторитетно заявляють, що ти якось занадто одягнений?

          Зустріч «Що таке сексизм» була дискусійною і повною на свідчення: багато хто з присутніх говорив про ситуації, які траплялися з ним чи його знайомими. Спочатку молодь самостійно намагалася пояснити ті чи інші терміни з царини сексизму, як-от «о’бєктивізація», «слатшеймінг», «мізогінія», «менспейлінг» тощо.  А потім вже детально розбирали їх «за словником» та ділилися враженнями.

          Присутні активно обговорювали фрази, деякі з яких чули не раз у власному житті стосовно себе чи інших людей:

          Співачка Руслана Лижичко рубає дрова в Карпатах. SONY DSC

          «Як для кобіти, вона дуже добре справляється»

          «Заспокойся, ти дуже емоційна»

          «Вона має бути вдячна за те, що не сталося гірше»

          Присутні звернули увагу, що часто некоректні висловлювання стосуються саме жінок, хоча насправді про чоловіків є теж чимало стереотипів, які проявляються у нашому мовленні та поведінці.

          Ось деякі роздуми, які прозвучали на зустрічі.

          У школі на уроки праці дівчат і хлопців за замовчуванням ділили на групи, які займаються вишиванням і куховарінням і відповідно, скажімо, виготовленню виробів з дерева.  Якщо ж дівчинка захоче спробувати себе в столярстві чи різьбярстві – не в кожній школі їй це дозволять. І навпаки – якщо б якийсь хлопець захотів вишивати – чи не зацькують його за такий намір однокласники, чи підуть назустріч вчителі?

          Крістофер Єтс, що підтримав кар’єрний ріст дружини, господарюючи та пишучи вдома роман. Фото: Зенді Менґолд

          Українська культура повна і традицій, і стереотипів. Хлопець, який не розуміється на автомобілях, швидше за все це приховуватиме, натомість може не посоромитися в чоловічій компанії підтвердити, що всі жінки – жахливі водії.

          Так, у нас є природні схильності до професій та занять у вільний час, та не завжди вони залежать від статі.

          Сексистські висловлювання ґрунтуються на стереотипах про ту чи іншу стать і в різний спосіб конструюють статеву поляризацію.

          Завершилася зустріч активним обговоренням між хлопцями та дівчатами про фемінізм, хоч це не було прямою темою того вечора. Хлопці випитували, що ж є кінцевою метою фемінізму, а дівчата запевняли, що нею є доступ до рівних можливостей, повага до всіх членів суспільства.

          Організатори обіцяють, що в новому році продовжуватимуть майстерні на теми, які є складними і водночас важливими для чіткого розуміння молоді.

          Довідка

          Соціальний рух «Працююча християнська молодь» діє у Львові з 2007 року, займається аналізом ситуації молоді, яка працює або шукає роботу, і досліджує, як умови праці впливають на життя молодих працівників, займається неформальною освітою молоді.

          Фото: ГармоніяNew York PostTablo ID

           

          Читай також

        • Католицькі лікарі виступають проти заклику АМА видалити стать зі свідоцтва про народження
        • Нетрадиційна орієнтація: міфи і правда
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"