Чого не варто робити, щоб подружжя було успішним?

Читай також

  • Наскільки ми послідовні у своїх думках, словах, учинках та як цього досягнути
  • Як пізнання себе допоможе сприймати ближніх
  • Владика Венедикт пояснив, як пов’язані гроші і життя
        • Чого не варто робити, щоб подружжя було успішним?

          Кожен із нас прагне бути щасливим. А бути щасливим у подружжі – це постійна праця над собою та своїм егоїзмом. Пропонуємо вам невеликий перелік тих дій, уникаючи яких можна збудувати міцні сімейні стосунки у взаєморозумінні.

          По-перше, не керуватися егоїзмом
          Егоїзм, тобто бажання все і всіх підпорядковувати власній користі, приємності чи навіть забаганкам, є запереченням любові, тобто готовности до самопожертви на благо іншої особи. Багато подружніх пар не пізнали чудового смаку плодів любові саме через взаємний егоїзм.

          Що більше хтось намагається «керувати» в подружжі, то швидше доходить висновку, що його подружжя «не вдалося». Егоїзм може бути наслідком незрілості або ж свідомого вибору. Свідомо обраний егоїзм однозначно відрізає людині доступ до єдиного джерела істинного щастя, тобто до любові. Егоїзм також не дає змоги пережити щастя у подружжі, вже не згадуючи про радощі батьківства. Не існує зрілости без самовиховання, без досягнення внутрішньої цілісности. Зріла людина, внутрішньо цілісна, є вільною і може розпоряджатися собою. Така особа може вибрати шлях своєї життєвої любови та вірно (незважаючи на труднощі) йти ним до кінця життя.

          По-друге, не гратися почуттями
          Останнім часом часто трапляються подружні трагедії, які почалися з невинних забав, наприклад, анонімних фліртів в інтернеті. А потім доходить до подружніх зрад.

          Світ збожеволів на пункті почуттів, переконуючи людей у тому, що лише почуття найважливіші в житті. Зазвичай, почуття прийнято плутати з любов’ю. А почуття, як відомо, бувають мінливі, на них так легко «зіграти». Внаслідок цього чимало молодих дівчат потрапляють у пастки спритних «гравців». Щораз більше дружин (часом дуже молодих) зраджують своїх чоловіків. Збільшується кількість розлучень. Щораз більше людей, не укладаючи подружжя, бавляться сексуальними стосунками, навіть не допускаючи думок про дітей, а лише задля приємних відчуттів, які для самовиправдання прийнято називати любов’ю. А ще варто згадати про всіх тих, хто заробляє на цьому балаганові і хтиво перераховує свої срібняки, як Юда. Кажу «як Юда», бо це гроші, зароблені на людській кривді. Радість цих людей – передчасна, бо в загальному життєвому «рахункові» за все доведеться розплачуватися.

          По-третє, не ранити
          На жаль, існує майже нескінченна кількість способів, як можна когось поранити. Пересічне подружжя має власний репертуар болісних «ударів». І, що гірше, використовує цей репертуар за кожної нагоди. Найлегше скривдити іншу особі, зачепивши справу, на яку вона не має впливу. Чим серйозніших справ це стосується, тим болісніша рана залишається. Якщо зачепити «святу» сферу, то це кривдить найболючіше, а ще — спричиняє порушення подружньої єдности. Прикладом такої «святої сфери» можуть бути батьки та батьківський дім. Ще раз звернімо увагу на те, що дитина не має впливу на те, в якій родині їй довелося зростати, ані на те, ким були і як жили її батьки. Незважаючи на те, чи претензії подружнього партнера обґрунтовані, чи ні, атака на батьків та батьківський дім автоматично спричиняє контратаку. Таким чином чоловік та дружина стають на шлях боротьби одне з одним. І тут не йдеться лише про біль. Так розпадаються подружжя.

          По-четверте, не розлучатися на тривалий час
          Нетривалі розлуки часом додають свіжости подружній любові. Вони дозволяють скучити одне за одним, а також поглянути на себе та на деякі справи з відстані, ніби збоку. Триваліша розлука стає уже загрозою для подружньої єдности. До слова, йдеться про випробування почуттів. Особливо, коли одному з подружжя треба поїхати до чужого середовища або навіть країни. Мета таких поїздок, здебільшого, позитивна. Однак попри мету поїздки та навіть найшляхетніші наміри особи, яка виїздить, довготривала розлука не служить для блага та єдності сім’ї.

          По-п’яте, не забувати про дрібниці
          Долі казкових персонажів залежать від їхніх героїчних учинків. Достатньо богатиреві «вбити дракона», щоб він і царівна «жили довго і щасливо». Однак життя – це не казка. Життя складається з дрібниць. Люблячому чоловікові не треба здійснювати подвиги (крім перемоги над драконом власного егоїзму). Достатньо, щоб він помітив щоденну працю дружини. Щоб обійняв її і похвалив. Подякував, за все те, що вона робить вдома – і ті справи, які він помічає, і ті, яких навіть не зауважує.

          А чоловікові також потрібні такі жести? Так, і навіть дуже потрібні. Йому достатньо буде погляду, сповненого поваги та ніжності, а ще – вдячності. І (це важливо) – радісна готовність дружини виражати свою любов у сексуальних стосунках.
          Прояви взаємної турботи та любові у щоденних дрібницях – безцінне для подружньої спільноти.

          По-шосте, не уникати спілкування
          Основне знаряддя для побудови подружньої спільноти – це  спілкування. На жаль, у подружніх пар виникають серйозні труднощі з умінням розмовляти. Висловити невдоволення і претензії, дорікаючи, – це не зовсім спілкування. Такі розмови замість того, щоб зближувати, щораз більше віддаляють чоловіка та дружину. Та можна навчитися і доброго спілкування, яке поглиблює подружній зв’язок і будує подружню спільноту. Це складне мистецтво, але його варто опанувати.

          По-сьоме, не відходити від Бога
          Немає кращих гарантій вдалого подружжя віруючих людей, як лише постійно пам’ятати про Бога. Спільна молитва, в якій подружжя віддають себе і один одного Богу, робить стосунки міцнішими. Бо сам Бог піклується про них. Натомість, однією з частих причин розпаду сімей є віддалення подругів від Бога.

           

          За матеріалами: dc.lviv.ua

          Фото: linkis

          Читай також

        • Наскільки ми послідовні у своїх думках, словах, учинках та як цього досягнути
        • Як пізнання себе допоможе сприймати ближніх
        • Владика Венедикт пояснив, як пов’язані гроші і життя
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.