Що можна і що не можна їсти в піст

Читай також

  • Короткий путівник по духовній боротьбі
  • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
  • #НазустрічРіздвуХристовому. День 1. 15 листопада. Назустріч Богові, який надходить
        • Що можна і що не можна їсти в піст

          Більшість християн знає, що у піст не можна їсти м’яса. Та це не зовсім точне визначеня. Виявляється, за деякими винятками більшу частину тижня під час Великого посту Українська Греко-Католицька Церква їсти м’ясо… дозволяє. То як тоді правильно постити? Розповідає о. Андрій Стадницький, голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

          Піст, який Церква ставить, і піст, який людина собі ставить, можуть відрізнятися. Виглядає, що вегетаріанцю піст як такий взагалі не страшний. Тому Церква ставить якісь рамки, а ми ще можемо дещо на себе додатково накладати. Церква не каже «їжте м’ясо», просто каже: ось ці правила є обов’язковими, а інший піст ви спробуйте взяти на себе самовільно.

          Досі в свідомості люди по селах мають строгі приписи посту, особливо старше покоління. Молодь, люди середнього віку пам’ятають про ті приписи, але чи дотримуються? Тому Церква робить якесь пом’якшення, але разом з тим обмеження далі лишає. Щоб це не був утопічний закон, нереальний до виконання, але щоб його було можливо дотриматися і разом з тим – людина могла собі додатково накласти піст.

          Якщо ви в родині домовилися, що цілий піст не їсте м’яса – то це добре, це додатковий бонус для кожного з нас.

          Чоловіки кажуть: у нас тяжка робота – як без м’яса? Ну та як?  Та нормально! Та ж люди витримують! М’ясо не є основним продуктом, який дає тобі поживу. Є й інша їжа, яка має білки.

          Мій товариш у Коломиї з дружиною вирішив, що у середу та п’ятницю цілий рік будуть на хлібі й воді. Дітям казали, що це тільки для батьків таке утримання, але діти теж до цього пристали. Це реально, просто люди часом себе дуже шкодують. Та людина має великий потенціал.

          Суть посту – не в м’ясі, адже м’ясо – це нормальний продукт. Суть в тому, щоб я виробляв у собі чесноту стриманості. Сьогодні я відмовлюся від м’яса – завтра я зможу відмовитися від іншої пристрасті, яка в мене може з’явитися, від духовних спокус.

          Чеснота стриманості – одна з найтяжчих. Бо можна і тією пісною їжею наїстися аж забагато.

          Хтось в якості посту може відмовитися, наприклад, від соцмереж: тільки 15 хвилин увечері зайти, і все.

          Для чого менше слухати музику? Щоб звільнився час для духовного читання. Менше їсти? Щоб з’явився ресурс на доброчинність. Ти зекономив на м’ясі – візьми ті кошти і скеруй на добру справу.  Ти зекономив час на соцмережі – присвяти той час Святому Письму чи відвідай хворих, особливо друзів, які цього потребують. Звільняючи простір від тих речей, які нам постійно заважають, звільни час і матеріальні блага на добрі діла – це така взаємозамінна річ.

          Суть посту – щоб ми пробували більше з’єднатися з Христом.

          Довідка

          Покутна практика посту, покаяння та стриманості, метою якої є надолуження за вчинені гріхи та осягнення більшої досконалості задля особистого освячення, – це найдавніша традиція Української Греко-Католицької Церкви. (Канон 115 §1 Партикулярного права УГКЦ).

          Канон 115 §2 Партикулярного права Української Греко-Католицької Церкви накладає на всіх вірних такі обов’язки в часі Великого посту:

          1. у перший день Великого посту і Страсну п’ятницю – суворий піст, тобто слід утримуватися від вживання м’ясних і молочних продуктів та яєць, а також страв, які містять ці продукти;
          2. у перший тиждень Великого посту і впродовж усіх днів Страсного тижня потрібно утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв;
          3. у понеділок, середу та п’ятницю інших тижнів Великого посту слід утриматися від споживання м’ясних продуктів і страв; у вівторок та четвер дозволено всі види їжі.

          Пункт 3 § 6 цього ж канону перераховує осіб, які не мають обов’язку постити: від будь-якого обов’язку посту звільняються: діти до 14 років та особи, яким виповнилося 60 років; важкохворі; вагітні; матері після пологів і ті, що годують груддю; ті, що подорожують (якщо час подорожі перевищує вісім годин); ті, що важко працюють; ті, що харчуються зі столу інших; убогі, котрі живуть з милостині.

          Канон 115 §5 нагадує: “У всі дні посту та періоди загальниць вірні зобов’язані утриматися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах”.

          Фото: pixabay.com

           

          Читай також

        • Короткий путівник по духовній боротьбі
        • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
        • #НазустрічРіздвуХристовому. День 1. 15 листопада. Назустріч Богові, який надходить
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 3 / 5. Vote count: 2

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"

              Коментарі

              • Ірина Кисилевич    01.03.2017 о 09:54

                Здоров’я- дар Божий- треба берегти. Маємо одне тіло- храм Святого Духа- потрібно шанувати. Лікар має дозволити постити- є люди, які заробляють болячки від браку їжі (поживних речовин). І різне м’ясо є- так, свинина і качатина жирні, а курятина- це незамінний білок, яловичина- дієтичне м’ясо, яке сприяє схудненню. “Важка робота…як без м’яса?”- Церква тоді звільняє від посту. В Карпатах дуже свіже повітр’я (організм львів’янина відчує) і прекрасний сон- люди здоровіші, то вони змогли постити двічі протягом тижня на хлібі та воді.