Навіть Ісус у слінгу: як почали носити малюків на відстані поцілунку?

Читай також

  • Іконописна школа «Радруж» запрошує на нові курси
  • Зауваги щодо фактів з історії Почаївського монастиря
  • Світло переможе темряву: з’явився трейлер історичної драми «Щедрик»
        • Навіть Ісус у слінгу: як почали носити малюків на відстані поцілунку?

          Одним із обов’язкових атрибутів сучасної молодої мами вважають візочок. Адже саме в ньому, на думку більшості людей, має перебувати немовля під час прогулянок. Проте все частіше можна зустріти матусь, які носять дитятко на собі, примотаним у слінгу, а не у звичному візку. Нове віяння моди?

          А от і ні – такі переноски мають набагато довшу історію, аніж возик. Їхнє зображення можна побачити навіть на єгипетських барельєфах та іконах епохи Середньовіччя. Тож пропонуємо вам дізнатись більше про слінг. У чому його користь? Наскільки безпечним він є для здоров’я дитини? Чи всі переноски є корисними? Про це і не тільки далі в статті розповість  педіатр, слінгоконсультант та, звісно, самі слінгоматусі.

          Що таке слінг?     

          Отож слінг – це спеціальна тканина різної довжини, що допомагає підтримувати постійний контакт мами й дитини. Правильно примотане маля перебуває в слінгу у фізіологічній, природній позі. Тканина повністю забезпечує підтримку спинки малюка,  повторює обійми мами, звільняючи їй руки. За 9 місяців внутрішньоутробного життя дитятко звикає до стукоту маминого серця, її ходьби, запаху, і тому народження та перше знайомство із зовсім іншим світом є значним стресом.

           А відтак, щоб подарувати дитині відчуття безпеки, тепло, допомогти адаптуватись до нового середовища, багато мамусь носять своїх малят на собі. До того ж слінг добре розподіляє вагу, тому таке носіння не є обтяжливим, дарує мобільність та більше можливостей.

           Стародавні зображення, картина Шевченка, «йдемо гайтю» та інші цікавинки з історії слінгу

          Про те, що слінги існували ще кілька тисячоліть тому свідчать єгипетські барельєфи. На одному з них, датованому ще XIV ст. до Р. Х. вирізьблено жінку з примотаним до неї дитям. Маємо також чимало артефактів, пов’язаних з християнством. Як-от мініатюра XIII ст., де святий Христофор несе в тогочасному слінгу маленького Ісуса, чи фреска часів Середньовіччя, на якій зображена Богородиця з Ісусом у тканинній переносці.

          Деякі сучасні іконописці також зображають у своїх роботах Марію Діву з Дитятком Божим у слінгу. Як пояснив львівський художник-іконописець Андрій Майовець, це пізніша традиція: «За мотивами ікон зроблені авторські панно, образи. Очевидно, це не молільна ікона в класичному чи церковному вжитку. Це авторське бачення, що має право і сенс на життя».

          Поширений вислів багатьох матусь «Йдемо гайтю» теж пов’язаний зі слінгом. У ХХ ст. особливо популярною була гайтка – довгий вишитий рушник, у якому мама носила дитину, виконуючи свої інші обов’язки. Саме так з’явився цей вислів. Про популярність таких тканинних переносок свідчить й картинка Тараса Шевченка «Циганка-ворожка», на якій теж зображений тогочасний слінг. А такий незамінний сьогодні візок придумали лише два століття тому завдяки англійській королеві. Чи не кожна жінка прагнула брати приклад з королеви, а тому коляски дуже швидко здобули популярність, потрохи витіснивши слінг. А відроджуватись у Європі ці переноски почали кілька десятків років тому насамперед у великих містах, адже мами прагнули бути поруч з дитиною і водночас залишатись мобільними.


          Думка педіатра

          Про користь чи небезпеку слінгу ми розпитали в львівського педіатра Соломії Козловської, яка також веде робочу сторінку в Facebook, де ділиться корисною інформацією для батьків. «Як у будь-якому девайсі є свої правила безпечного використання, пояснює педіатр. – Насамперед, слід правильно розмістити дитину (поза жабки) та пильнувати за позицією носика та голівки, адже відомо, що псевдодевайси, як і недолугі намотки, можуть призвести до плачевних наслідків. Але якщо використовувати слінг згідно з правилами безпечного носіння, важко сперечатись з його плюсами. Слінг збільшує можливість мами переміщатись містом, потрапити з дитиною в парк чи на профілактичні огляди в поліклініку. Перебування дитини біля грудей стимулює лактацію та дає змогу годувати дитину непомітно для інших. Широке розведення ніжок дитини є профілактикою дисплазії стегнового суглобу, тому слінги рекомендує Міжнародний інститут дисплазії стегна».

          Педіатр наголошує, що не варто перебільшувати та використовувати слінг там, де він недоречний. У жодному разі не можна кататись на роликах, ковзанах чи велосипеді з примотаною дитиною, танцювати (ризик краш-синдрому). Для поїздок у машині потрібно використовувати автокрісло, а не слінг.

          На майстер-клас до слінгоконсультанта

          Як бути молодій мамі, яка вирішила опанувати слінг? Як не розгубитись у морі інформації, яка наявна в Інтернеті, адже там можна знайти чимало шкідливих порад та небезпечних девайсів? Значно простіше і надійніше звернутись до слінгоконсультанта – людини, яка знає про слінги все, навчить мотати і допоможе обрати ідеальну переноску. У Львові впродовж кількох років донедавна був лише один такий фахівець – це Наталя Орел,  яка навчила мотати більшість львівських слінгомам.

          У Наталі троє діток, кожен з них добре знайомий зі слінгом. Ще у 2008 році зацікавилась цим диво-помічником, бо була переконана, що дитя має бути поруч з мамою. Наталя активно пропагувала слінгоносіння, ділилась порадами з іншими мамусями: «Це спершу було не консультування, а зустріч у форматі «мама мамі допомагає». Але з кількістю таких зустрічей збільшувалась моя практична база», розповідає слінгоконсультант. 4 роки тому вона створила групу у фейсбуці «Слінгомами Львова», у якій сьогодні вже більше ніж 2 тисячі учасників: «Мамусі шукають сусідок найближче до себе, ходять на виставки, в кіно. Повірте, для мами, особливо вперше мами, такі зустрічі – хороша терапія від емоційного вигорання».

          За словами Наталі, слінгоносіння для неї – це її життя. Це мобільність, здоров’я та запорука свободи. А тому вона активно надає особисті консультації, планує організовувати майстер-класи – і все це з кількамісячною доцею в слінгу.

          «Носити немовля в слінгу-шарфі можна з першого ж дня життя, – пояснює слінгоконсультант. – Це безпечно за умови якісного слінгу і доброго в’язання його. Проте мамі після пологів варто відпочити декілька тижнів, і, заради свого ж здоров’я, мінімізувати носіння дитини. Краще поспати з малятком, полежати. Це буде запорукою спокійного слінгожиття в майбутньому. Слід пам’ятати, що слінг – це мамин помічник, але зловживати не варто. Прогулятись 1–2 рази вдень по 2–3 години, якщо ви почуваєте себе при цьому добре – без проблем. Носити цілодобово, не знімаючи – не варто».

          Насправді, слово «слінг» досить широке поняття, яке часто використовують, аби окреслити чи не кожну переноску. А їх є чимало різновидів, деякі з них, на жаль, є шкідливими для дитини (кенгуру та сумки-банани), тому перш, ніж купляти такий девайс, краще порадитись із слінгоконсультантом.

          За матеріалами: Духовність

          Фото вгорі: lady

           

          Читай також

        • Іконописна школа «Радруж» запрошує на нові курси
        • Зауваги щодо фактів з історії Почаївського монастиря
        • Світло переможе темряву: з’явився трейлер історичної драми «Щедрик»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.