Щирецький деканальний з’їзд молоді “Великого бажайте”: свято власноруч

Читай також

  • Роковини смерті Патріарха Йосипа Сліпого
  • Йосиф Сліпий: «Поставте собі питання: що про вас одного дня скаже історія?»
  • Документальний фільм про Йосифа Сліпого «Справа «Рифи» можна переглянути онлайн
        • Щирецький деканальний з’їзд молоді “Великого бажайте”: свято власноруч

          Незалежно від того, мешкаєш ти у культурній столиці чи в маленькому містечку – життя у твоєму середовищі може бути цікавим і насиченим.

          У цьому наполегливо переконують працівники Комісії у справах молоді Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, щороку організовуючи з’їзди молоді у різних деканатах Львівщини. Черговим місцем зустрічі християнської молоді в останню неділю травня стало містечко Щирець, що в Пустомитівському районі. Протягом дня тут діяли численні відпочинкові зони і тривала культурна програма. Цікаво, що до організації дійства активно долучились і самі мешканці містечка.

          Деканальні з’їзди стають традицією на Львівщині. Щороку у Комісії у справах молоді ЛА УГКЦ обирають один-два деканати, з якими налагоджують активну співпрацю. З грудня минулого року семінаристи і волонтери щомісяця приїжджали на парафії Пустомитівського та Сокільницького деканатів, де проводили катехизацію та інтерактивні зустрічі з місцевою молоддю. Ціль таких з’їздів для організаторів – “розрухати” і згуртувати молодь у різних куточках Львівщини, показати, що християнське життя може бути різноманітним і насиченим.

          “Результат від цих зустрічей, я вважаю, вже є, – каже волонтерка Аня Волгіна, яка цьогоріч брала участь у виїздах. – Наприклад, щирецька молодь активно долучилася до Унівської прощі, дівчата були там аніматорами. Дівчата з мого осередку у селі Семенівка теж зацікавилися, тепер просять допомогти їм щось організувати. Молодь на прикладі таких подій бачить, що християнство – це не нудно, що можна урізноманітнити своє життя і спілкування з Богом”.

          Підсумок цієї тривалої роботи – з’їзд молоді у Щирці. Уже зранку містечко оживає: мешканці, від наймолодших до найстарших, сходяться до храму, церковне подвір’я розквітає розмаїттям вишиванок – містечко готується зустрічати Митрополита. А по завершенні урочистої Архиєрейської Літургії, яку очолив Митрополит Львівський Кир Ігор Возьняк, на учасників уже чекає культурна програма на площі біля місцевої школи. Тут діяли кілька відпочинкових зон: можна потанцювати банси, послухати місцевих та львівських виконавців, долучитися до квесту, майстер-класів чи настільних ігор, в неформальній атмосфері поспілкуватися з цікавими людьми, а ще вдосталь почастуватися наїдками від місцевих господинь.

          “Для містечка Щирець, я гадаю, це дуже гарна подія. Дуже хотів, щоби цей з’їзд відбувся, – ділиться своїми враженнями о. Тарас Фітьо, парох церкви Святої Великомучениці Варвари, духівник місцевої парафіяльної спільноти. – Найважливіше у житті молодої людини – це свідчення: щоби наша молодь побачила інших молодих людей, які вміють гарно проводити час, бавитись, танцювати, спілкуватись, говорити про Бога”.

          Молодий християнський гурт “Zion” зі Львова

          Гурт братів-семінаристів “Sofi band” вже здобув популярність у молодіжних християнських колах
          Музиканти з “Rubato orchestra” непогано “дали джазу”, запаливши гостей свята своїми каверами на відомі українські і світові хіти
          З Софією Фединою можна і народних пісень послухати, і досхочу поспівати та потанцювати
          А на пам’ять про з’їзд – сонячне селфі на фоні креативного екостенду

          Тема цьогорічного з’їзду – “Великого бажайте”. Цими словами патріарха Йосифа Сліпого організатори прагнули спонукати учасників з’їзду мріяти і прагнути більшого, розширювати власні горизонти.

          Читай також: ВЕЛИКОГО БАЖАЙТЕ! ТА ЧИ ВСІ ЦЬОГО ХОЧУТЬ?

          Отець Ростислав Пендюк, голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, поспілкувався з місцевою молоддю у неформальній атмосфері. “Вам часто говорять, що все погано. Вам часто говорять, що шансів немає. Вам часто говорять: “Не старайся – навіщо це все? подивися на себе – нічого доброго з тебе не виросте”. Не вірте у це. Ви можете досягнути неймовірних речей. Незалежно від того, чи ви станете патріархом, чи президентом, чи прем’єр-міністром, – а можете й не стати. Можна жити у своєму селі чи містечку, робити абсолютно звичайні речі, але досягати незвичайних успіхів. Не вірте, що вам недосяжні вершини. Коли патріах Йосиф казав “Великого бажайте”, – він знав, що каже і до чого вас кличе”.

          Вам часто говорять: “Не старайся – навіщо це все? подивися на себе – нічого доброго з тебе не виросте”. Не вірте у це. Ви можете досягнути неймовірних речей.

          Попри те, що захід був орієнтований насамперед на молодь, дійство згуртувало чи не все містечко: на площі біля сцени можна було зустріти і зовсім крихітних малюків з батьками, і людей поважного віку. Більше того, місцева громада не залишилась просто “глядачем”, багато з мешканців долучались до приготувань свята. “Цей з’їзд був особливий тим, що долучилася насправді всі громада: і молодь, і старші, парафіяльна рада, селищний голова, вся адміністрація”, – каже голова Комісії у справах молоді о. Любомир Гладюк. Помітною була участь місцевої парафіяльної спільноти “Молодь святої Варвари”. Волонтери у легко впізнаваних жовтих футболках з емблемою спільноти були тут від ранку до пізнього вечора: декорували площу, частували гостей, підтримували порядок. “Наше містечко, можливо, не дуже велике, але в нас багато молоді, яка прагне щось творити. Потрібно вміти її зорганізувати і скерувати у правильне русло”, – каже Іванна, учасниця спільноти.

          “Дуже правильна ідея: дати молоді можливість бути разом, а також мати альтернативу звичному сидінню вдома з гаджетами. На додаток, програму було збудовано так, щоб була можливість і чогось навчитись, і разом молитись, і цікаво розважатись, – поділився враженнями на своїй FB-сторінці о. Ростислав Пендюк. – І це знову було не стереотипне, але живе, молоде і справжнє обличчя Церкви. Додатковою позитивною опцією з’їзду було його проведення “на місці”, тобто не у Львові чи іншому далекому місці, а поруч із місцем проживання молодих людей. Та й присутність Митрополита Ігора, який не лише очолив Літургію, але був поруч із молоддю, спілкувався з ними, обідав на галявині – все це було дуже природнім і нормальним“.

          Організатори планують проводити такі деканальні зустрічі і надалі. Нагадаємо, що в минулих роках деканальні з’їзди відбулися у Золочеві та Яворові. Наступного року планується черговий з’їзд в одному із деканатів Львівщини.

          Фото зі сторінки Комісії у справах молоді ЛА УГКЦ

           

          Читай також

        • Роковини смерті Патріарха Йосипа Сліпого
        • Йосиф Сліпий: «Поставте собі питання: що про вас одного дня скаже історія?»
        • Документальний фільм про Йосифа Сліпого «Справа «Рифи» можна переглянути онлайн
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора