Для чого йти на прощу або 7 правил паломника

Читай також

  • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
  • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
  • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
        • Для чого йти на прощу або 7 правил паломника

          Всі дороги ведуть до Бога. Тому питання не в тому, чи приведе мене моя дорога до Бога, а в тому, яке життя я матиму за своїми плечима. Паломництво – ще одна можливість зупинитись, озирнутись і зрозуміти де Ти є на своєму шляху. А щоб краще це зробити, пропонуємо Тобі кілька правил, про які варто пам’ятати, вирушаючи на прощу.

          Молитовний намір

          Прочанин відрізняється від туриста своїм наміром, бо паломництво – не просто дорога. Це усвідомлена дорога. Ти, жертвуючи певним комфортом, часом і силами, йдеш до Бога, щоби отримати відповіді на свої духовні запитання – в цьому основний сенс паломництва. Все інше – фізичні вправи для тіла, марафон. Тому добре подумай, який намір буде Твоїм дороговказом цього разу.

          Проща неможлива без прощення

          Як і рюкзак, свою душу також потрібно підготувати. Маєш ще кілька днів, щоб зустрітись із своїм сповідником, а якщо не встигнеш, або його у тебе немає – не переживай, бо  прочан завжди супроводжують священики, а тому в дорозі можна сповідатися.

          Якщо ж Тобі важко зважитись на сповідь – спробуй щиро помолитись, можливо саме у цьому паломництві Ти почуєш лагідне запрошення Бога до примирення.

          Дякувати, щоб просити

          Молитовний намір – це добре, але спершу варто було б подякувати Богові. Саме в таких ситуаціях це відчуття неймовірно загострюється: Ти дякуєш за хмарку, яка нарешті заступила палюче сонце, за сухі шкарпетки, за горнятко кави, за дощовик…(продовжувати можна дуже довго) У такі моменти мимоволі починаєш розуміти наскільки важливо є дякувати за все що маєш, кожен день і кожну мить. Тому не забудь подякувати Богові за …(допиши сам).

          Вийди із  ”зони комфорту ”

          Як духовної так і фізичної. Наші надмірні прив’язаності навіюють уявне переконання, що без певних речей ми не можемо жити.  Паломництво – гарний час, щоб усі ці прив’язаності виявити і бодай частини позбутися, тому якщо маєш бажання і витривалість – зроби собі певні настанови: це може бути утримання від соцмереж чи шкідливих звичок, наприклад. Вибір є широкий і все залежить від Твоїх слабкостей.

          Спитай про те, що хвилює

          Духовний ріст відбувається тоді, коли людина починає усвідомлювати динаміку власної духовної боротьби і рівень на якому вона відбувається. Часом буває так, що запитань є більше аніж відповідей. Проща – крута нагода отримати такі відповіді. Лише не бійся питати.

          Поділись вогником своєї віри

          Паломництво дає людині відчуття того, що вона не сама, що є багато молодих людей, які вірять у Бога і готові це свідчити серед однолітків. Саме свідчення є сьогодні тою іскрою, що здатна запалювати нові серця вогнем віри, тому не бійся свідчити там, де Ти є!

          Зроби для себе висновки

          Проща є добре прожитою, коли лишає після себе слід. І це не лише яскраві світлини, це також і конкретні висновки: я буду намагатися рухатися в тому чи іншому напрямку, буду більше розвиватися у молитві, частіше сповідатимуся, буду брати участь у служінні при моїй парафії.

          А коли дух нечистий вийде з чоловіка, то блукає по місцях безводних, шукаючи спочинку, та не знаходить. Тоді промовляє: Повернусь у дім свій, звідки я вийшов. Приходить і знаходить його порожнім, заметеним та прибраним. Тоді він іде, бере з собою сім інших духів, гірших від себе, і вони входять і оселюються там, і останнє того чоловіка буде гірше, ніж перше. Так буде й з цим лукавим поріддям.

          (Мт: 12, 43-45)

          Дуже легко розвіяти те, що так довго збиралося, тому пильнуй, аби не розтратити ті благодаті, котрі отримаєш у паломництві.

           

          Читай також

        • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
        • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
        • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора