„Хочу! Можу! Зроблю!“ Спробуй, і теж так зумієш!

Читай також

  • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
  • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
  • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
        • „Хочу! Можу! Зроблю!“ Спробуй, і теж так зумієш!

          Мабуть, у кожного неодноразово виникали думки: оце можна було б зробити так, а тут — добре сприйняли і підтримали б таку ідеї, але… завжди до втілення задумів чогось бракує — коштів, зацікавлених людей чи навіть розуміння. Конкурс проектів для парафіяльної молодь „Хочу! Можу! Зроблю!“, який вже третій рік поспіль реалізовують у рамках Cоціальної ініціативи УГКЦ „Хтось не зробить!“, допомагає молоді, яка впевнена, що зміни відбуваються вже і сьогодні, а щоб досягти масштабних результатів треба перш за все почати працювати.

          — Знаючи, чим і як живе парафіяльна молодь, ми побачили, що потрібен такий конкурс. Основне завдання, яке ставили перед собою, — сприяти взаємодії між молоддю парафіяльних спільнот і підтримати їхні ініціативи для розвитку місцевих громад. Зважаючи на основні напрями роботи „Хтось не зробить!“ — екологія, безпека дорожнього руху, щаслива сім’я, якісна освіта, конкурс проектів також на ці теми. Цьогоріч ми охопили Львівську та Кам’янець-Подільську єпархії, а також Одеський екзерхат. Загалом надійшло тридцять проектів, щоправда шість із них відхилили через невідповідність умовам конкурсу. Вже зараз маємо п’ять проектів-переможців. Та оскільки ще залишилися грантові кошти, ми продовжили конкурс до 10 вересня, — розповів координатор соціальної ініціативи УГКЦ „Хтось не зробить!“ і конкурсу „Хочу! Можу! Зроблю!“ Олег Котис.

          Завдяки перемозі в конкурсі, ініціативні групи з різних парафій отримують міні-гранти (до 21 тис. грн.) для реалізації своїх проектів.

          Однією з головних вимог до конкурсних проектів є те, щоб вони не були одноразовими, а мали продовження й після отримання міні-гранту. А також і те, що цільова аудиторія проектів — саме молодь, віком від 18 до 35 років. Ну й, звичайно, проекти мають реалізовуватися у співпраці з парафіями, тобто і молодь і священики повинні бути зацікавлені та задіяні до їх реалізації.

          — „Хочу! Можу! Зроблю!“ охоплює переважно невеличкі містечка, в яких грантодавці нечасті гості. Так, пригадую, у перший рік конкурсу особливо вразив проект від молодіжної парафіяльної спільноти з Радехова — вони запропонували прибрати старий цвинтар, відновити надгробки. Ми не були впевнені, чи проект після реалізації матиме продовження та ним зацікавилася Радехівська міська рада, польські спільноти. Організаторам вдалося залучити і зацікавити партнерів настільки, що навіть видали книжку про родини, які колись мешкали на тій території. Тобто проект розвивається й сьогодні, — додав керівник проекту.

           

          Загалом умови конкурсу досить прості. Важливо, щоб проекти відповідали тематиці, були якісні й залучали молодь до їх реалізації. Крім того, одна парафія може подавати навіть декілька проектів.

          — Є декілька помилок, які конкурсанти найчастіше роблять у своїх проектах. Передовсім, це незрозуміла чи нечітка ідея проекту. Також часто мета, завдання і навіть план реалізації не відповідають розрахованому бюджетові. Багато-хто розуміє працю з молоддю виключно як зі школярами. Крім того, „Хочу! Можу! Зроблю!“ не фінансує ремонтні роботи. Розуміємо, що є потреби в матеріальному забезпеченні, оргтехніці, але в нас невелика сума грантів, тому її не доцільно використовувати на такі витрати, — додав Олег Котис.

          Цікаво те, що до конкурсу хочуть долучатися й інші єпархії і навіть інші конфесії, кажучи про те, що цей конкурс був всеукраїнський. Та, на жаль, як наголосив Олег Котис, ресурси обмежені і не дають можливості підтримувати більшу кількість проектів, а також вони спрямовані виключно на парафії УГКЦ.

          Найбільша кількість проектів надійшла з Львівщини, декілька — з Хмельницької та Одеської областей. Проекти-переможці на карті позначено жовтими прапорцями, а синіми — заявки на участь.

          Отож, за підсумками першого етапу конкурсу перемогу здобули такі проекти: Школа лідерства „Колайдер змін“ (м. Пустомити), Hobby school (м. Львів), „Управлінські вікенди“ (м.Львів), „Сильніші разом“ (м.Одеса), „Подружні реколекції“ (м.Одеса).

          Хто має ще цікаві ідеї і хоче опинитися разом із тими, хто отримав підтримку для реалізації власних проектів та втілення ідей, долучайтеся до конкурсу. Ще встигаєте до 10 вересня. Ознайомтеся з положенням конкурсу та надсилайте заявку на пошту.

           

          Наталія ПАВЛИШИН

          Довідка:

          Всеукраїнський конкурс соціальних проектів на отримання міні-грантів для парафіяльних громад УГКЦ під назвою „Хочу! Можу! Зроблю!“ провела Патріарша Комісія у справах молоді Української Греко-Католицької Церкви за підтримки Благодійного фонду імені Митрополита Андрея Шептицького і Благодійного фонду RENOVABIS в рамках Соціальної ініціативи УГКЦ „Хтось не зробить!“.

           

          Читай також

        • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
        • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
        • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"

              Коментарі