Проща до Зарваниці. Основні моменти та головні акценти+відео і фото

Читай також

  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
  • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
        • Проща до Зарваниці. Основні моменти та головні акценти+відео і фото

          Пішки, на велосипедах, авто й автобусах; поодинці та великими групами; діти, молодь і зрілі люди — всі йшли на прощу до Зарваниці. Кожен зі своїми потребами, очікуваннями, глибиною віри.

          Зарваницька проща об’єднала всіх

          Уявити масштаби прощі — складно, бо потік людей, без перебільшення, був безкінечний, рухався в різних напрямках і кожен захід збирав тисячі паломників. Як зазначив на своїй сторінці у фейсбук голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ Ростислав Пендюк, “ця проща стає виразно всеукраїнською: якщо ще кілька років тому там можна було зустріти переважно тернополян, то цього разу географія — дуже широка”.

          Нема сумніву, що в Зарваниці були прочани зі всієї Західної України. Та особливо важливо, що були вірні, зокрема чисельна молодь, із Харківщини, Одещини, Хмельниччини і навіть із Луганщини (місто Лисичанськ). На прощі вітали духовенство та вірних Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви на чолі із Владикою Ігорем (Ісіченком), було чимало паломників із інших конфесій та країн, у тому числі й із Чилі. А це особливий знак єднання і любові між християнами.

          „Молоде, здобувай світ для України“

          Люди вистоювали кількагодинні чергу, щоб помолитися перед чудотворною іконою Пресвятої Богородиці, посповідатися і причаститися, доєднувалися до багатотисячної молитовної Свічкової ходи, де прочани молилися за мир і спокій в Україні та добробут у власних родинах.

          Важливо відзначити те, що молодь була активна всюди. Звичайно, що найбільше її зібралося на зустріч із Патріархом Святославом (Шевчуком), бо це можливість побути разом, почути цікаві й мудрі відповіді на запитання, які заздалегідь передавали Блаженнішому через християнський портал ДивенСвіт.

          Глава УГКЦ Святослав під час зустрічі з молоддю закликав тих, які навчаються чи працюють за кордоном, повертатися в Україну, щоб розвивати її, реалізовувати свої здібності на Батьківщині. Він зазначив, що теж свого часу навчався за кордоном:

          — Маючи диплом, коли перед тобою відкритий весь світ, я думав: чи моя Україна мене потребує, що я буду робити вдома, коли повернуся, чи моя Церква мене потребує? Це, гадаю, природні переживання кожного студента. Та я вирішив довіритися любові до своєї Батьківщини. Тому здобувайте світ для України, для своєї землі, для свого дому. Привезіть додому все те, що ви здобули у світах: знання, досвід, може, навіть кошти, певне розуміння, як розбудовувати свою Україну. Бо сьогодні ваша Батьківщина, ваш дім так вас потребує, — закликав Глава УГКЦ.

          Спеціальний подарунок — дві пісні — для Очільника УГКЦ Святослава (Шевчука), Апостольського Нунція Клаудіо Ґуджеротті та поважного гостя із Ватикану Префекта Конгрегації Східних Церков кардинала Леонардо Сандрі підготували молодіжні християнські гурти з проекту Kerygma Projekt ІІ.

          Молодь показала: Церква — це весело, цікаво і сучасно

          Та особливо чисельно молодь зібралася на Співочому полі. Там від півночі і майже до ранку відбувався масштабний духовно-мистецький концерт, на якому виступили найпрогресивніші молодіжні християнські гурти з усієї України, які впродовж року брали участь у проекті Творчої студії Ceciliarec під патронатом Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ. Це зокрема, YakMa Band (Івано-Франківськ), Shemma Band (Хуст), Sofi Band (Львів), Zion (Львів), ЖиВи (Львів), Територія Душі (Львів), Метаноя (Київ), The Secret of Seven (Київ), The Brightberry (Київпроекту Kerygma Projekt ІІ).

          Ведучими програми був співорганізатор молодіжної програми Зарваницької прощі Роман Демуш та відомий український гурт із Тернополя „Тріода“. Саме це тріо співаків підготувало прем’єру гімну до Патріарха Йосифа Сліпого „На Сибірі в концтаборі“ в новому аранжуванні.

          Молодь привітали голови комісій у справах молоді о. Орест Павліський та о. Ростислав Пендюк, а також Преосвященний Володимир Груца, Єпископ-помічник Львівський. Архиєрей, наголосивши, що молодь УГКЦ мудра й побожна і це в особливий спосіб проявляється на прощі у Зарваниці. Та побажали, щоб за прикладом Патріарха Йосифа Сліпого та святого Папи Івана-Павла ІІ, молодь бажала великого та прагнула святості.

          Особливістю цього євангелізаційного концерту було те, що молодь для молоді показувала приклад наближення до Господа через пісню. Демонстрували, що Церква, християнство — це весело, цікаво й сучасно.

          „Перемога України кується у Зарваниці“

          Надзвичайно натхненною була також проповідь Патріарха УГКЦ під час Літургії у Марійському духовному центрі у Зарваниці. Він зокрема зазначив:

          — Вдивляючись у патріарха Йосифа, слухаючи папу Пія ІХ, ми бачимо, що перемога України, перемога нашого народу, перемога нашої Церкви сьогодні кується тут, біля твоїх стіп, Пречиста Богородице, бо ти є Мати перемоги, до тебе ми приходимо. Ми приходимо сюди, аби каятися в наших гріхах, воскресати до Божого життя, вчитися жити справжнім християнським життям, прощати навіть ворогам. А це означає, що тут разом із Марією ми перемагаємо зло, диявола, який є первопричиною війни, горя, страждань і всього того, що завдає сліз, ран і крові українському народові.

          Сьогодні світ думає, як зупинити війну в Україні. І це було перше запитання, яке ставили у Слов’янську і Краматорську його еміненції кардиналові Леонардо Сандрі… І ми сьогодні тут від Богородиці чуємо відповідь: не досить лише усувати наслідки війни, тому що вони можуть повторитися, якщо не буде усунена першопричина. Щоб побороти війну, треба побороти гріх. Треба відчути, що Боже милосердя, Боже прощення є тими ліками на рани України, яких ми всі сьогодні так потребуємо. Коли ми станемо переможцями гріха і смерті у Христі, ми переможемо всі наслідки цього гріха, переможемо цього несправедливого агресора, відбудуємо нашу державу, зробимо щасливими українців, які більше не будуть змушені шукати кращої долі на чужині. Ось чому ми сьогодні тут на прощі, ось що ми сьогодні святкуємо, — наголосив Глава УГКЦ.

          „Ми вручили майбутнє українського народу в руки Богородиці“

          Повернувшись після візиту в Україну, кардинал Леонардо Сандрі поділився з італійськими виданнями своїми враженнями, наголосивши, що кульмінаційним моментом була проща до Марійського відпустового центру Зарваниці.

          — Адже якщо подумати про зустрічі, які я мав раніше в тих регіонах, де був свідком страждань переселенців, то це було немов би збиранням усієї цієї дійсності до духовного кошика пожертв Пресвятій Богородиці, щоб покласти їх до Її стіп. І я це вчинив особисто, маючи на увазі також великодушність і любов Святішого Отця до України. Але це також вчинили українці, й це було щось надзвичайного, — зазначив Папський посланець.

          Кардинал Сандрі відзначив і численну участь в прощі, зокрема молоді, нічні чування та цілонічні сповіді, ревну молитву паломників.

          — Вважаю, що це було для мене найкращим завершенням цієї подорожі: перебувати біля стіп Богородиці разом з усією греко-католицькою Церквою, з усіма вірними, які брали участь у прощі. Так ми вручили в Її руки все майбутнє, яке, сподіваємося, буде майбутнім миру й згоди для цієї дорогої країни, — додав він.

          Префект Конгрегації Східних Церков зазначив і те, що візит до України був дуже позитивний. Передовсім з огляду на те, що його постійно супроводжували Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, та Апостольський Нунцій Клаудіо Ґуджеротті, які допомагали впевнено почуватися серед міжконфесійної ситуації в країні.

          — Крім того, — відзначив Кардинал Сандрі, — я побачив надію, що Україна заживе в мирі й безпеці, українці прагнуть, щоб їхня держава процвітала. Думаю та сподіваюся, що ця подорож причинилася до зростання сопричастя з Богом та із співбратами, між усіма Церквами, ставши нагодою свідчити Євангеліє та святу Христову благодать, — підсумував він.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

          Світлини: Ірина Сулик, УГКЦ Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія, відкриті інтернет-джерела

           

          Читай також

        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
        • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"