Чому молитися зі смартфона не можна?

Читай також

  • Коли варто починати вчити дітей молитися?
  • «Не цілуйте рук, а краще виконуйте свою роботу». Сім історій про Йосифа Сліпого
  • Як отримати якнайбільше користі від Літургії?
        • Чому молитися зі смартфона не можна?

          Нещодавно під час богословського конгресу кардинал Роберт Сара, префект Конгрегації Божого культу і дисципліни Таїнств, іншими словами “ватиканський міністр  літургії”, висловив думку про те, що будь-які гаджети, незважаючи на їх практичність, не слід використовувати для молитви.Така позиція аргументована тим, що ці речі не дають людині можливості повністю концентруватись на богослужіннях. ДивенСвіт вирішив запитати думки о. Ростислава Пендюка з цього приводу.

          Насправді гаджет може відволікати, але не сам по собі, а ті можливості, які в ньому є. Якщо його використовуємо для молитви, то варто подбати, щоб усі функції, які заважають, були вимкненими. До цього просто варто підходити розумно.

          Для мене дискусія про гаджети щонайменше виглядає дивно. Технологічні новинки – це вже доконаний факт, вони ввійшли у наше життя і, як на мене, швидше треба думати про те, як їх доцільно використовувати.

          Маємо приклад ДивенСвіт Календаря – це зручно, і з його допомогою моляться як в Запоріжжі, так і в Римі. Бо зникає потреба перевозити зі собою товстезні молитвослови, щодня ти просто можеш відкрити додаток і молитися.

          «Ці пристрої не є предметами освяченими та зарезервованими для Бога; ми використовуємо їх для Бога і людей, але як предмети мирські», —  кардинал Сара

          Інша річ, що є речі, які не варто заміняти гаджетами. Колись чув таку думку, що в майбутньому на Малому вході священик виходитиме не з Євангелієм, а з планшетом. Треба бути второпним. Коли ти мобільний, ти в дорозі, зрозуміло, що гаджет – це зручно. Однак є певна традиція, яку не варто ламати. Євангелія як книга має залишитись книгою.

             Часто буває так, що молишся з телефону, а хтось поруч одразу ж робить тобі зауваження, іноді й агресивно. Як бути?

          Я думаю, що зараз у нас такий складний період, який просто вимагає від нас бути терпеливими і мудрими. Якщо хтось робить критичне зауваження щодо молитви з телефону, то варто терпляче відповісти, що за допомогою цього телефону я насправді молюся, там у мене молитовник. Пройде час, і, гадаю, всі звикнуть до цього.

          Автор: Тетяна Трачук

          Фото: twitter

           

          Читай також

        • Коли варто починати вчити дітей молитися?
        • «Не цілуйте рук, а краще виконуйте свою роботу». Сім історій про Йосифа Сліпого
        • Як отримати якнайбільше користі від Літургії?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)