Миропомазання: що ми повинні знати?

Читай також

  • Дари Святого Духа – основи
  • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
  • “Ти вільний, і якщо бажаєш загинути – це в твоїй волі”: духовні поради монаха-пустельника
        • Миропомазання: що ми повинні знати?

          Виховуючись у християнській традиції, ми дуже часто маємо скупі знання і розуміння найважливішого, що відбувається у церкві: головних обрядів, які здійснюються впродовж життя людини. Хочемо поділитись із вами головними фактами про Тайну Миропомазання, її історію і значення в житті кожного християнина.

          Хрещення є першим таїнством, яку приймає християнин: стираючи первородний гріх із людини, воно змінює нас для нового життя.

          У первісній церкві було кілька етапів так званого підготовчого періоду, оскільки люди хрестились у зрілому віці. Зараз дітей хрестять після народження, а це означає, що завданням всього подальшого життя дитини є пізнавати і поглиблювати цю тайну через постійне навчання і працю над своїм духовним свтом.

          Таїнство миропомазання є другим таїнством і уділяється в УГКЦ одразу ж після хрещення. В перекладі це слово означає “закріплення”, “завершення”, “печать” і є моментом, коли Святий Дух сходить на того, хто хреститься. Багато пророцтв є в Старому Завіті про зіслання Святого Духа, цю обіцянку дав Ісус своїм учням і в день П’ятидесятниці її виконав: учні сповнились Святого Духа, що зійшов у вигляді вогненних язиків.

          Святий Дух сходить на кожного, хто увірує і хреститься. На початку зіслання Святого Духа відбувалось через покладання рук.

          Святе Таїнство Миропомазання – це невидимий знак невидимої благодаті, який додає новоохрещеному особливу місію і силу свідчити про Христа. Через таїнство миропомазання зв’язок охрещених з Церквою стає міцнішим.

          Матерією цього таїнства, тобто матеріальним виявом, є  суміш єлею, пахощів, бальзаму. Різноманітність пахучих речовин символізує багатство дарів Святого Духа, якими сповнюється людина. Миро лікує, воно просочується через пори в організм людини – так і для Святого Духа немає неможливого, він наповнює людське єство.

          Слово “Христос” в перекладі означає “помазаник”, а ми, християни, – помазані.

          Миропомазуються всі головні частини тіла у формі хреста – чоло, очі, ніздрі, уста, груди, руки, ноги. Під час звершення священик проголошує : “Печать Дару Святого Духа” – це означає, що ми стаємо Божі, отримуємо Божу печать.

          Після помазання миром читається Святе Письмо, а це означає, що християнин має від цього часу завжди бути на обороні Божого слова.

          Миропомазання зміцнює людину на життєвому шляху. В Старому заповіті миром помазували лише царів, пророків, у Новому Завіті кожен християнин отримує помазання миром, особливу благодать, знак причетності до царської гідності людини, відновленої жертвою Ісуса Христа.

          Коли видимим способом помазується тіло, невидимим – скріплюється душа. Це печать, яка незнищима, тому це таїнство уділяється всього раз, як і хрещення.

          Свідчити, захищати і зміцнювати свою віру – це основа всього життя миропомазаника.

          З моменту миропомазання, коли Святий Дух сходить на людину, вона отримує дари святого Духа: мудрість, розум, мужність, знання, рада, побожність, страх Божий.

          В цьому таїнстві людина отримує неймовірну силу Божу, щоб стати свідомим членом Церкви, і водночас покликання до відповідального служіння.

           

          Тетяна Трачук

          За матеріалами: radiomaria.org

           

           

          Читай також

        • Дари Святого Духа – основи
        • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
        • “Ти вільний, і якщо бажаєш загинути – це в твоїй волі”: духовні поради монаха-пустельника
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 3 / 5. Vote count: 2

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)