Бонуси, які може отримати кожна сім’я

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • А ти сьогодні бачив Бога?
        • Бонуси, які може отримати кожна сім’я

          „Чаювання з Богом“ Всеукраїнської християнської громадської організації „Українська молодь Христові“ — це завжди цікаві люди, теми для заглиблення і роздумів, та можливості для змін у власному житті. Вечір п’ятниці 6 жовтня в підземеллі Храму Преображення Господнього був наповнений сімейним затишком і розмовами про цінності сучасної християнської сім’ї.  Цього разу з УМХ чаювала сім’я Ореста і Марічки Геваків із синочками — Васильком і Несторком.

           

          Про цінності, певні правила говорити можна багато, та складніше втілювати їх у своєму житті. Бо це потребує повсякденних зусиль, безнастанної праці обох — і чоловіка, і дружини. Сім’я Геваків  завжди і у всьому найперше керуються християнськими цінностями.

          Ось головні принципи Марічки і Ореста, які додають сили для зростання їхній християнській сім’ї.

          Бог — завжди сучасний

          Християнський спосіб життя — це не щось модерне чи застаріле, а стале, постійне. Адже сучасність була і п’ять років тому, і сто років тому, і є зараз. Можливо, сучасність дещо зараз інша, бо інформаційний світ дуже стрімкий і такий безмежний, що його складно осягнути. Надмір інформації засмічує людину і часто заважає їй формуватися, як християнину.

          Хоча чимало молодих християн роблять успішно свою справу і ведуть людей за собою. Один із найкращих зразків сучасної людини — той, хто живе християнськими цінностями і є лідером: у своїй спільноті, в сім’ї, чи навіть лідером свого життя. Він не боїться говорити, що є християнином і каже про те, що Бог — живий, і що в його житті Він є.

           

           

          Сучасна людина — це вільна людина

          Сучасна людина — це вільна людина. Та, якій не заважає щось рухатися, розвиватися, мислити. Не треба мати матеріальних статків, щоб бути сучасним, якщо ти інтелектуально дозрів до сучасного часу, то ти сучасний.

          Зрештою, християнин не мусить приймати все, що пропонує сучасний світ. Бо він не пропагує християнський спосіб життя. Тому важливо мати добрі інтелектуальні й духовні фільтри.

          Культура в духовності єднає людей

          Духовний ґрунт, прагнення Бога об’єднує людей. Найперше, що має бути в духовності — це культура спілкування, поведінки, бо вона єднає багатьох — вірних і невірних, багатих, і бідніших, успішних і менш успішних. Це відкриває нас, бо ми всі потребуємо один одного.

          Нам, християнам, простіше, бо маємо великий “бонус” — віру в Христа. І коли Господь є в сім’ї, то вона стає глибшою, збагачена особливими взаєминами, які спонукають повертатися додому і перебувати разом. І нема різниці чи просто перебуваєш вдома, чи працюєш, чи ти десь на модному відпочинку або навіть на городі — головне, що ти разом зі сім’єю.

          Шлюб — це запрошення Бога в сім’ю

          Шлюб — це не просто гарний обряд, не просто свято, а запрошення Бога в життя сім’ї. Він надихає, дарує вміння вносити в життя свято. Звичайно, є й буденність і це нормально. Та Бог дає силу в повсякденності робити особливі речі.

          Головне — слухати і чути

          Коли сконцентровуємося суто на власних потребах — це егоїзм. Навіть деколи можеш фізично бути присутній зі сім’єю, але насправді не бути з нею повністю.

          Зараз справді великий виклик для сім’ї — це чути один одного. Слухати і чути. Якщо в сім’ї люди не чують один одного, то вона перестає існувати, як певна цілісність і повнота.

          Сучасний світ перенасичений інформацією. Ми в кишені носимо всю інформацію світу. І якщо намагатися відстежувати за діяльністю, принаймні своїх друзів, то місця для сім’ї не буде.

          Важливо усвідомлювати, що поруч є люди, за яких несеш відповідальність — і перед ними, і найперше — перед Богом. У всіх стараннях бути добрим сім’янином допомагає віра, молитва, сповідь.

          Місія сім’ї жити не для себе, а для когось

          Жити одному значно простіше. А коли вас двоє, коли ви докупи приносите всі свої досягнення, і невдачі, то треба навчитися „сортувати емоційне сміття“. Це також відповідальність. Коли з’являються діти — це ще більша відповідальність, бо вони мають свої потреби.

          Хоча можна одружитися, але водночас не змінити способу життя. Коли кожен живе своїм життям і не переймається, що хтось страждає. Та місія сім’ї власне й полягає в тому, щоб жити не для себе, а для когось.

          Головування — це відповідальність

          Головування чоловіка в сім’ї — це передовсім його відповідальність. А це нелегко. І найбільша відповідальність у тому, щоб сім’я була жива, розвивалася, щоб діти були щасливі. Бо вони це особливо відчувають.

          Час разом і спілкування — додають сім’ї сили

          Найважливіше для нашої сім’ї — це час разом. Часто змарновуємо багато часу, а це згодом відбивається на сім’ї. Тому треба якомога більше старатися бути разом.

          А ще — багато спілкування. Говоріть якомога більше, проговорюйте все, що вас турбує чи тішить, про те чого потребуєте, чи що можете дати. Спілкування додає сім’ї сили для зростання.

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • А ти сьогодні бачив Бога?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"