Надприродні явища у житті людини: від Бога чи диявола?

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • А ти сьогодні бачив Бога?
        • Надприродні явища у житті людини: від Бога чи диявола?

          Нотатки на основі статті о. Ришарда Федерчика про надприродні явища в житті людини.Надприродні явища можуть мати походження Боже і від злого духа.

          Людина, оцінюючи надприродні явища, може помилятися.

          Слід послухати когось хто, є авторитетом у цьому питанні.

          Доктор Церкви: св. Йоан від Хреста «Дорога на гору Кармель». Він пояснює, що надприродні явища це те, перевершує природні можливості і здібності розуму. Розум пізнає ці явища через зір, слух, запах, смак і дотик і не знаходить для них розумового  логічного пояснення. Дуже часто ці надприродні явища з’являються у духовних осіб. Ці явища викликають здивування інших і велике зацікавлення.

          Святий стверджує, що можуть вони приходити від Бога. Одночасно він стверджує, що для Бога безпечнішою дорогою є впливати на наш духовний стан невидимою благодаттю і змінювати нас таким чином. Оскільки так безпечніше для нас і з цього більше користі для нашої душі.

          Надприродні явища є кроком для пізнання Бога. Диявол пробує представити ж їх як мету саму в собі. Тобто, пробує спотворити Божі надприродні явища, або організовує свої фальшиві явища.

          З огляду на вище сказане, «Слід завжди підозрювати, що вони походять не від Бога, але від диявола, котрий, коли мова про зовнішні і тілесні явища, має на нас більший вплив і може тут більше нас обманути, ніж коли мова про явища внутрішні і духовні».

          Свята Тереза від Ісуса каже, що такі явища можуть походити від Бога, диявола або нашої уяви.

          Святий Йоан вважає, що спочатку не слід взагалі досліджувати окремим особам звідки ці явища, лише втікати від них не шукати відповіді чи вони добрі чи злі”. Відкидаю їх, якщо вони від Бога, принесе шкоду людині? Якщо вони від Бога то Бог дає їх кому хоче і де хоче. Вони не залежать від волі людини. Отож духовні плоди цих явищ, якщо вони від Бога, теж незалежні від волі людини. Вони з’являться, коли Бог захоче і доторкнуться також того, хто їх не хоче.

          Св. Григорій Синаїт (XIII ст.): «Будь пильним, приятелю Божий. Коли побачиш якесь світло, вогонь чи образ, чи ангела. Протився цим явищам і не погоджуйся на них». Бога слід шукати через віру і любов до Нього.

          Треба шукати Творця, а не дарів, — каже св. Катерина Сієнська.

          У Старому Завіті було багато об’явлень і знаків від Бога. Бог навіть вимагав, щоб від Нього люди очікували різні знаки. Для цього Він давав пророків, щоб їх питали про Божу волю. З приходом Ісуса — коли ми маємо Євангеліє — просити, хотіти, бігати за різними надприродними об’явленнями означає ображати Бога, – пояснює св. Йоан від Хреста. Якщо хтось ганявся би за цими явищами, таким чином казав би Господу: «Ти не об’явив себе повністю у своєму Синові. Я підозрюю, що ти від мене щось ще приховав».

          Хто бігає за надприродними явищами чи їх не відкидає, коли вони з’являються у власному житті, грішить гріхом цікавості і зухвальства. Покірна душа повинна казати: Я негідний. Хто я такий, щоби Бог мені проявив таку увагу. Святий Йоан пише: «Для Бога більше значення має вчинок, зроблений з любові, ніж усі надприродні явища». Оскільки людина заробляє на небо і стає ближче Бога. Самі явища не даються з огляду на якісь заслуги і не примножують людині скарбів на небі. Далі каже: «Багато з тих, хто ніколи в житті не досвідчив жодних із цих явищ, знаходяться набагато ближче до Бога, ніж ті, хто їх досвідчує».

           

          Джерело: credo

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • А ти сьогодні бачив Бога?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.