Як звичайне село перетворити на простір активностей

Читай також

  • Увага! Всеукраїнський екологічний конкурс «Відповідальність за створіння»
  • Реабілітаційний центр “Назарет” потребує підтримки!
  • Отець Андрій Циб: “На МАПу я прийшов з ідею, а завершуючи курс, мав сформований перспективи проєкт”
        • Як звичайне село перетворити на  простір активностей

          Щоб створити грандіозне свято потрібно не так вже й багато — бажання діяти, вміння все правильно організувати і запалити цією ідеєю щонайменше одного друга. А щоб це свято стало традицією, варто повторити його знову. Принаймні саме так зробили в селі Підгайчики, що на Золочівщині і їм це вдалося!

          Фестини у Підгайчиках — це не просто свято задля свята, а спосіб активізувати громаду, оживити село, відродити давні традиції. Практично кожен захід, що проводить ГО „Простір вільних ініціатив“ у Підгайчиках має благодійну ціль. У селі є будинок, в якому в 1947 році совєцькі окупанти взяли в облогу місцевих повстанців. У нерівному бою загинули троє упівців та господар будинку. В їх честь ініціативні мешканці Підгайчиків на місці трагічної загибелі вже у травні встановлять меморіал. Саме на встановлення цього меморіалу на Фестинах зібрали більше 3 тисяч гривень.

          Цьогорічні Фестини були багаті різними заходами. Найбільше організаторів тішило те, що у святковому концерті, який був присвячений 75-річчю створення УПА, селяни брали участь цілими родинами. Після урочистостей громада села вперше спільно запалила велику ватру і разом із танцями, смакуваннями штрудлів, яблучної випічки та глінтвейну святкували до ранку. Цікавинкою цьогорічних Фестин був виступ на сцені Народного дому відомого українського етногурту „ЯгОди“.

          — Маємо багато ідей для розвитку Підгайчиків, щоб воно не залишилося на рівні села, в якого забрали колгосп, а щоб молодь підхоплювала різні ініціативи і реалізовувала їх вдома. В нас вже стартував проект зі створення Еко-простору, який ми реалізовуємо завдяки конкурсу соціальних проектів „Хочу! Можу! Зроблю!“ соціальної ініціативи УГКЦ „Хтось не зробить“ Патріаршої комісії у справах молоді. Прагнемо не просто зробити щось і забути про це, а продемонструвати молоді, що для цього насправді, не треба великих коштів і чогось надзвичайного, не мусимо чекати, коли прийде хтось і  диктувати власні правила. Ми, справді, можемо самотужки створити місце для себе, — розповів керівник проекту створення Еко-простору Станіслав Клосовський.

          Еко-простір має стати місцем, де в теплі пори року молодь збиратиметься для перегляду фільмів просто неба, обговорень, майстер-класів, настільних ігор, проводитиме різнопланові заходи тощо. Найперше з чого розпочали реалізацію проекту — майстер-класи для команди, яка реалізовуватиме проект.

          — Радію, що паралельно до цього проекту від іншої організації ми отримали грант на те, щоб у Народному домі зробити ремонт в одній кімнаті. Тож будемо комплексно створювати платформу Розвитку громади. Плануємо, що там буде вся необхідна техніка для проведення різних заходів, навчальних тренінгів. У такий спосіб забезпечимо і молодь, і взагалі мешканців Підгайчиків можливостями для того, щоб не сидіти вдома чи в барі, а проводити час активно і корисно. Окремо хочу наголосити на тому, що в нашому селі є група молодих мамів, які долучаються до наших Фестин і взагалі стараються бути активними, не обмежуючись лише хатніми справами. Тож це буде зручна платформа для проведення різних сімейних заходів, — додав Станіслав.

          Узагалі в  Станіслава та його друзів безліч ідей. Головне, чого вони прагнуть, це показати молоді, що для того, щоб життя було цікаве не обов’язково виїжджати у великі міста. Адже цілком реально те саме створити в рідному селі.

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Увага! Всеукраїнський екологічний конкурс «Відповідальність за створіння»
        • Реабілітаційний центр “Назарет” потребує підтримки!
        • Отець Андрій Циб: “На МАПу я прийшов з ідею, а завершуючи курс, мав сформований перспективи проєкт”
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"