“Колайдер змін” — все тільки починається

Читай також

  • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
  • #СпоЖити проведе в Одесі проєкт БезпЕКОлогія
  • «Прийди і подивися». 40 учасників із усієї України розпочали формаційне навчання
        • “Колайдер змін” — все тільки починається

          „Колайдер змін“ — проект, який у невеличкому містечку Пустомити на Львівщині розпочав реальні перевтілення та створення майданчику для розвитку та відпочинку молоді.

          — Наш проект — школа лідерства „Колайдер змін“ мала на меті навчити активну молодь — представників різних організацій, спільнот чи тих, хто готовий працювати задля змін. Усі учасники, впродовж тижня, здобуваючи нові знання від досвідчених тренерів, спікерів, працювали над створеннями власних проектів. Тож результатом Школи лідерства було аж три проекти, щоправда, ми відібрали один, який подали теж на грантову програми і навіть здобули перемогу, — це створення молодіжного простору „Білка“, де молодь матиме нагоду збиратися, відпочивати, спілкуватися, обговорювати різноманітну тематику, запрошувати цікавих людей. Ми вже другий рік поспіль подавалися на конкурс соціальних проектів „Хочу! Можу! Зроблю!“ соціальної ініціативи УГКЦ „Хтось не зробить“ Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, бо те, що декларує ця грантова програма дуже підходить місії нашої організації — змінити нашу громаду на краще із залученням самої громади, — розповів співучасник проекту „Колайдер змін“, співзасновник і проектний менеджер ГО „Твій простір“ Любомир Серняк.

          Школа лідерства „Колайдер змін“ тривала шість днів, кожен із яких був дуже насичений. Загалом слухачів було понад тридцять, із них дев’ятнадцять брали активну участь у напрацюванні проектів. Щоправда, не всі мали можливість бувати щодня, то разом було десь тридцять.  Менторів відбирали за різними критеріями, щоб учасники Школи отримали різнобічні знання це були представники Школи лідерства Українського католицького університету, БО „Львівська освітня фундація“, активісти Станіслав Клосовський, Анна Мота, представник місії ООН в Україні Ігор Назар, команда „Взаємодія“ від Романа Фєдєчкіна, Єва Якубовська вчила презентувати себе, був день, коли значну частину лекторію зайняв отець Юрій Чудяк, який говорив про важливі речі в контексті співпраці з молоддю. Загалом усі свої проекти активісти базують на християнських цінностях, налагоджуючи тісну співпрацю з парафією.

          — В нас є проекти, які ми самостійно реалізовували в нашому місті, як, наприклад, „Кіно просто неба“, точкові ініціативи: творчі вечори, благодійні концерти, пішохідні квести, а також спільно з Молодіжним центром „Птах“ проект про безпеку велоруху, парковках, — додав мій співрозмовник.

          Молодіжний простір „Білка“, який визрів із проекту „Колайдер змін“ , має стати самоокупним центром, який діятиме на постійній основі. Цей проект власне й цікавий тим, що має циклічність, залучає нових людей і це несе в громаду позитивний рух, активність. Це основне.

          Чимало ідей молодь має і на майбутнє, зокрема на літо. Це, наприклад, великий проект для розвитку та гуртування молоді — арт-простір, літню сцену, де можна буде проводити міні-фестивалі, цікаві виступи — музичні, театральні, літературні, а також вуличних університетів, бо цього в Пустомитах нема. Мають також декілька інфраструктурних ідей, наприклад, облаштувати еко-лавки з сонячними батареями, де буде інформаційна база про екологію, відновлювані джерела енергії, щоб популяризувати екологізацію.

          Наталія ПАВЛИШИН

          Основна світлина з відкритих інтернет-джерел

           

          Читай також

        • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
        • #СпоЖити проведе в Одесі проєкт БезпЕКОлогія
        • «Прийди і подивися». 40 учасників із усієї України розпочали формаційне навчання
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"