Інноваційні ідеї — головний ресурс сьогодення

Читай також

  • Бізнес і сталий розвиток: у Львові подискутують, який між ними взаємозв’язок
  • Студенти УКУ виграли $20,000 на міжнародному конкурсі інновацій
  • Церкви вже не будуть такими як раніше
        • Інноваційні ідеї — головний ресурс сьогодення

          3 листопада стартував ІІ Всеукраїнський Форум відповідальних людей, темою якого є інновації. Перший день видався дуже насичений — емоційно, інформаційно та, що найважливіше, новими ідеями.

          Саме про інновації у всіх їх проявах — через продукування якісних, цікавих, оригінальних ідей, через знаходження шляхів їх втілення та пізнання справжньої сутності свободи, за Любомиром Гузаром — „Бути вільним — бути відповідальним“, говорили в перший день Форуму.

           

          — Зараз найважливішим ресурсом, який рухає світ є ідеї. Від успішних підприємців не раз доводилося чути, що нині особливо бракує якісних ідей. Тож ми будемо надихатися ідеями людей, які вміють їх продукувати і перетворювати в реальні продукти, думати над новими ідеями для громадського сектору, Церкви, соціальної відповідальності бізнесу. Вірю, що наші напрацювання зможемо втілити, переконаний, що надихнемо один одного і по-іншому будемо рухатися до вершин, яких, напевно , зараз ще не бачимо, — наголосив, відкриваючи захід, голова Патріаршої Комісії у справах молоді УГКЦ о. Ростислав Пендюк. — Для Церкви інновації дуже важливі. Навіть більше, сама Христова Церква почалася з інновацій. Адже якщо подивитися на Ісуса як на людину, яка жила 2000 років тому, то все, що Він робив можна назвати інновацією, бо змінював і бачення, і підходи, і розуміння Церкви. З того часу в Церкві було багато інновацій: це й університети, які заснувала саме Церква, і особистості, які змінювали сприйняття світу і людей, як наприклад, Мати Тереза — йшла до тих, про кого всі вже забули і допомагала їм, нові і деї Митрополита Андрея Шептицького, заглибившись у які побачимо, що досі не можемо осягнути всі глибини того, його світобачення. У Церкві фундаментальною є правда, а шляхи донесення її — це завжди інновації.

          Про нові підходи до роботи з клієнтами, соціальну відповідальність, формування нового обличчя аптеки розповіла представниця Мережі аптек DS Галина Польова. Вона зокрема зазначила, що лише зрозумівши свої головні завдання, усвідомлюєш цінність кожного клієнта. Тому головна місія DS — допомагати людям, змінювати себе і світ на краще.

           

          Панельна дискусія також розгорталася довкола питань інновацій та соціально відповідального бізнесу. Викладач Центр лідерства, УКУ Андрій Рождественський, співзасновник Impact Hub в Одесі Олександр Славський, ресторатор, громадська діячка Оксана Черепанич, засновник „Літературної кав’ярні” в Дубно о. Роман Бобесюк та співзасновниця й активістка ГО „Кращий Сихів“ Наталя Піпа розповідали про власний досвід впровадження інноваційних підходів у формуванні громад, спільнот, розвитку свої міст, мікрорайонів чи окремих закладів.

          Головні чинники, які впливають на те, що хтось береться за таку непросту роботу і врешті досягає успіху є перш за все готовність побороти страх невдач, нерозуміння. А також і те, що, помилившись раз, ці люди не зупиняються, а лише змінюють підхід до реалізації ідей і йдуть далі.

          — Від самого початку ми визначили для себе дві основні місії — заохотити більше людей бути відповідальними, змінювати життя довкола себе, своє місто, регіон та зробити ці зміни можливими. Для цього ми робимо багато різних справ: проводимо навчання, організовуємо різні заходи, знаходимо підтримку для тих, хто має цікаві ідеї та знає, як їх реалізувати. Завдяки таким діям, за чотири роки створилося і розвинулося понад 300 проектів, 120 із них бізнесові. Ми співпрацюємо з усіма цільовими аудиторіями. Намагаємося діяти якомога ефективніше, бо соціальне підприємництво інакше не виживе, — розповів Олександр Славський.

           

           

          Зрештою, кожен зі спікерів довів, що великі справи починалися з ідеї, вміння „запалити“ ними інших і наполегливої роботи, яка триває постійно.

          — Коли все лише починалося, було справді страшно, і, можливо, більшість все ж таки вирішила б покинути цей задум і робити щось інше. Та врешті, радію, що свого часу вдалося подолати сумніви і страх, — каже отець Роман Бобесюк. — Завдяки соціальній ініціативі парафії маємо простір для молоді та дітей, розвиваємо його й надалі. В нашій „Літературній кав’ярні“ майже тисяча книжок із цілої України. А також приміщення, де одночасно можуть кавувати до двадцяти осіб, є ще кімнати для дітей.

          Оксана Черепанич розповіла про свою діяльність у Центрі Боско, який допомагає юнакам, які не мають сім’ї. Зокрема зазначила, що вже зараз в Україні щораз більше стає людей, які розуміють важливість соціального бізнесу. Зрештою, пекарня, якою займається пані Оксана також соціального характеру.

          Головні висновки, які можна зробити після цієї дискусії — щоб досягнути чогось, треба перш за все мати ціль та ідею; зуміти подолати страх і зацікавити людей, які готові змінювати світ довкола себе; постійно вчитися і не припиняти розвиток; кожну помилку використовувати, як цінний досвід.

          Далі буде.

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Бізнес і сталий розвиток: у Львові подискутують, який між ними взаємозв’язок
        • Студенти УКУ виграли $20,000 на міжнародному конкурсі інновацій
        • Церкви вже не будуть такими як раніше
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"