Як почати все заново?

Читай також

  • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
  • Прямий ефір про МАПа-громади. Дізнайтеся чому, кому і для чого потрібно пройти цей курс
  • Коли настає час змін: 7 кроків, щоб не відступити від Божої волі
        • Як почати все заново?

          Останні шість років я ставив багато складних запитань. Я ставив їх людям, яких зустрічав. Книгам, які читав. Собі. Відомий підприємець і письменник Джеймс Алтачер пояснює, як перезавантажити своє життя

          Я починав кар’єру заново 14 разів. Я пройшов шлях від необхідності зводити кінці з кінцями, займаючись справою, яку ненавидів, до того, щоб любити ту роботу, яку виконую щодня.

          Після розмов із сотнями людей, прочитання близько двох тисяч книг у спробах з’ясувати, як люди починають життя заново, щоб досягти мети, я написав книгу, яку хотів би прочитати на самому початку.

          Це моя найважливіша книга. І вам навіть не потрібно її читати. Тут я викладу основні висновки, до яких прийшов. По-перше, світ змінюється. Це ні добре, ні погано. Однак ваше життя буде змінюватися разом із ним.

          4% із 15-ти мільйонів робочих місць, відкритих за останні вісім років, передбачають або неповний робочий день, або повністю віддалену роботу.

          Ландшафт ринку праці змінюється. Корпоративізм, який керував світом протягом ста років, закінчується.

          Технології й потреби захопили кожну галузь, зруйнували її, а згодом створили тисячі нових та різноманітних способів досягнення успіху в них. Розуміння світових новинок — останній крок у перезавантаженні.

          Отож, як почати з чистого аркуша? Ось 11 прийомів:

          1. Оновлення — це звичка

          Щодня ми оновлюємося. Двічі в одну річку не ввійдеш. Ви і я — це та сама ріка. Ми або рухаємося вперед, або замерзаємо, як крига.

          2. Один урок

          Навчіться одній речі в кожного, кого зустрічаєте на шляху. Не потрібно переймати дві й більше. Візьміть лише одну річ, якою ви справді захоплюєтесь.

          3. Сенс

          Віктор Франкл говорить про це у своїй класичній книзі “Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі”. Ден Аріелі — в останній праці «Нагорода».

          Сенс — це будівельний матеріал для мотивації. Витратьте годину, витратьте день, місяць — запишіть речі, які мають для вас значення.

          Ви художник? Ви хочете допомагати людям? Хочете мати в житті якомога більше свободи? Який “сенс” вестиме вас вперед сьогодні? Той, що допоможе вижити за найгірших обставин (як у Франкла й Аріелі).

          Автор книг “Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі” Віктор Франкл не просто відомий психіатр та філософ, це людина, якій довелось пережити голод, жорстокість та страждання. Три роки свого життя Франкл провів в концентраційних таборах, але не зламався. За його словами, якщо людина знаходить сенс свого життя, вона зможе пережити будь-які випробування.

          На сторінках книги психіатр описав свій життєвий досвід, який уже зміг допомогти людям по всьому світу зрозуміти себе, відшукавши сенс життя. Проаналізувавши власну поведінку та поведінку інших в’язнів, Віктор Франкл зрозумів, що не дає людині здатися, та штовхає на пошуки того, заради чого варто жити.

          4. Заразність

          У житті все заразне. Ті, хто поруч із вами; слова, які чуєте й читаєте; речі, що їх бачите; речі, яких прагнете навчитись. Переконайтеся, що ви заражені секретним вірусом супермена, який змушує вас щодня жити краще, аніж було вчора.

          Я спілкувався з Майком Массіміно, який двічі був у космічних місіях, у тому числі брав участь в установці телескопу Хаббл. Він розповів, що четверо з десяти його однокурсників із МІЕ стали астронавтами. Шанси на це — мільярди до одного.

          Це не талан. Ви створюєте власну удачу.

          5. Ідеї — це валюта

          Хтось запитав мене сьогодні зранку: “Як можна почати все заново, якщо немає грошей”? Дозвольте мені сказати вам дещо: майже щоразу, коли я починав із чистого аркуша, я починав з нуля.

          Я дістаю серветку й беруся записувати ідеї. Я треную “ідейний” м’яз щодня. Перетворююся на машину, що виробляє ці ідеї. Я використовую їх, щоб допомогти іншим, щоб збудувати власну мережу, щоб писати статті, які розширюють мій світогляд. Ідеї врятували мене від банкрутства п’ять разів.

          Людина з ідеями зустріне людину з грошима, коли перша почне підійматися, а друга — іти на дно

          6. Що у вашій п’ятірці?

          Я пишу щодня. Я кожного дня роблю щось для свого підкасту. Щодня думаю про інвестування. Але є й інші речі, у яких прагну змінитися. Я думаю про себе щодня: сьогодні хочу стати кращим письменником, ніж був вчора. Хочу стати кращим підкастером, ніж вчора і тд.

          Я кожного дня використовував методи, описані тут, щоб спробувати стати кращим в цих трьох іпостасях. А потім і у двох інших, що приносять сенс життю і ведуть вперед.

          Однак світ змінюється і хтозна, можливо, наступного року п’ятірка буде зовсім іншою. Це перезавантаження. Урешті-решт, я хочу бути кращим, ніж був вчора. Зміни не відбуваються за чиєюсь вказівкою. Зміни проходять лише всередині нас.

          7. Наполегливість

          Анжела Дакворт у своїй чудовій книзі “Твердість характеру” розповідає про різницю між дітьми з високим IQ і тими, хто, зрештою, досягнув успіху.  Справа не в інтелекті. Справа в тому, як вони долають невдачі й продовжують рухатися далі.

          Керол Двек говорить про це у своїй книзі “Гнучка свідомість”. Айс К’юб — у фільмі “Голос вулиць”. Ден Гарріс говорить про це у книзі “На 10% щасливіше”, де описує викликаний ліками напад панічної атаки, що стався з ним у прямому ефірі, і як він із цим впорався.

          Тім Ферріс говорить про це в “Інструментах титанів”, описуючи власні пориви до самогубства й те, як він приводи себе в нормальний стан. Брайян Коппельман говорив про це, розповідаючи мені, як хотів піти з музичного бізнесу і з’ясовував, як почати з нуля в кінематографі. “Занотуй, що тебе захоплює”, — сказав він мені.

          Але справа не в тому, щоб занотувати. Робіть те, що вас захоплює, і не залежно від того, скільки разів будете биті життям, зможете зібратися та продовжити свій шлях.

          Ви забудете про ці удари і знайдете в житті такі прекрасні, осяйні речі, які захоплюватимуть вас, позбавляючи змоги зупинитися.

          8. Неочікуваність

          Я спостерігав, як Памела Сіссон створювала обкладинку для моєї книги. Вона розклала перед собою близько ста інших книжок. Я казав: “Ось ця виглядає добре”, і вказував на обкладинку. Це означало, що Памела не робитиме таку ж. “Вона повинна бути новою. Повинна бути неочікуваною”.

          Магнус Карлсен виграв нещодавній матч чемпіонату світу з шахів, вдаючись до ходів, на які ніхто не очікував. Папа Франциск не живе в палаці у Ватикані. Він живе… в однокімнатній квартирі далі по вулиці. І телефонує деяким авторам листів, які вибирає цілком випадково.

          Боб Ділан, Енді Воргол, Ілон Маск завжди повторюють: те, що ніхто не зробив, можу зробити я. Ілон Маск, на відміну від НАСА й кожного світового уряду, вчився будувати космічний корабель за книгами.

          9. Мистецтво комбінації

          Онлайн-платежі + Ebay=PayPal

          Особистіть + соцмережа = Facebook

          Мелодія + реп + Стіві Вандер = Gangsta’s Paradise Куліо

          Поп + мистецтво = Енді Воргол

           

          Візьміть дві речі. Візьміть три. З’єднайте їх. Тепер ви найкращий в комбінуванні.

          10. Плюс, мінус, дорівнює

          Інструктор ММа Френк Шемрок говорить, що в кожного мають бути свої “плюс”, “мінус” і “дорівнює”.

          Плюс: Ваш наставник (реальний або віртуальний).

          Дорівнює: Люди, які кидають вам виклик.

          Мінус: Люди, яких потрібно навчити. Тому що навчання зміцнює ваші знання, і в учнів є власні унікальні способи кинути вам виклик.

          У 100% випадків оновлення життя, які я досліджував, “плюс”, “мінус”, і “дорівнює” відіграли свої ролі.

          11. Щоденна практика

          Ніхто не здатний змінитися, якщо лежить хворий у ліжку, якщо спілкується з людьми, у яких немає нічого хорошого, не тренує свої творчі м’язи й не думає про позитив за умов майже стовідсоткової невдачі.

          Я писав про щоденну практику раніше, але додам іще дещо: ставайте на 1% кращими в кожному аспекті здоров’я кожного дня: фізичному, емоційному, розумовому й духовному.

          Разом це буде робити вас на 3800% кращими щороку. Це працює.

          Я ще не закінчив. Я досі оновлююсь. Я хочу зробити щось нове цього року. Я прагну досягти успіху у справах, які ще навіть не починав.

          Оновлення — це страшно і складно, однак чудово й захопливо в той же час.

          Я написав книгу, яку хотів прочитати 20 років тому. Я написав її. Сьогодні вона вийшла і в мене нарешті є можливість сісти й прочитати її.

           

          Джерело: mizky

           

           

          Читай також

        • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
        • Прямий ефір про МАПа-громади. Дізнайтеся чому, кому і для чого потрібно пройти цей курс
        • Коли настає час змін: 7 кроків, щоб не відступити від Божої волі
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Коментарі

              • Ніби все правильно, але таке враження, що Богові до людей нема ніякого діла. Але це не так, бо: “Добро і зло, життя і смерть, убозтво й багатство – від Господа” (Сир.11:14).Також кожен чоловік, якому Бог дає багатство й достатки, дозволяє їх споживати, брати з них свою частку та при своїй праці веселитись, – і це дар Божий”. (Еккл.5:18).