Люби рідне, українське!

Читай також

  • Цитати великих українців про мову
  • Лише третина газет в Україні видаються українською мовою – дослідження
  • Як удосконалити свою українську: 5 онлайн-ресурсів
        • Люби рідне, українське!

          21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Цю дату ЮНЕСКО запропонувало внести до календарів у жовтні 1999-го року, щоби звернути увагу світу на мовне різноманіття і нагадати, що сьогодні багато мов є на межі зникнення.

          Їм небайдуже:

          хто ці люди, які творять сьогодні українськомовний продукт?

          Відзначаючи День рідної мови в Україні, варто зауважити, що незважаючи на деякі труднощі, з кожним днем українськомовного продукту стає дедалі більше. І це завдяки небайдужим людям, які не чекають сприяння від влади чи ще когось, а власними зусиллями створюють яскраві проекти, яких не вистачає їм і їхнім дітям.

          Що ж надихає цих авторів робити рідну мову популярною не лише в Україні, а й поза її межами?

          Вдосконалювати свою українську сьогодні стало значно цікавіше разом з освітнім  проектом: «Мова – ДНК нації». Засновниця проекту – Наталія Клименко розповідає, що на втілення у життя такого задуму її надихнула любов до мови і бажання ділитися знаннями з іншими.

          «Я думала, що «Мова-ДНК-нації» буде моєю невеличкою освітньою ініціативою «для своїх», а виявилося, що охочих вивчати українську мову значно більше».

          Наталія Клименко також додає, що в Україні не важко популяризувати українськомовний продукт, але є інша проблема: дуже бракує україномовних періодичних видань, онлайн-ресурсів, мультфільмів, програм на ТБ.

          Про те, що українського і справді мало, зауважують також Владислав та Інга –  автори дитячого україномовного ютуб-каналу: «Янко Гортало».

          Про свій проект подружжя розповідає, що народився він з їхньої ініціативи. «Янко Гортало» створює та розповсюджує мультфільми, відеопрезентації, дитячі пісні, навчальну анімацію.

          «Ми просто хотіли забезпечити власним дітям українськомовне мультимедійне середовище. А оскільки на той час такого контенту на ютубі майже не було, нам довелося буквально самим його створювати. Але уже з народженням першого сюжету, з’явилася думка й про те, що ці навчальні матеріали потрібні не тільки нашим, але й іншим діткам. Тож і вирішили упакувати зроблені відео в такий собі дитячий бренд «Янко Гортало» – цікаві  штукенції, котрі, на нашу думку, могли б принести користь малечі і при цьому трішки її розважити», – зазначають автори проекту.

          Та зупинятися на досягнутому творці «Янка Гортала» не збираються. Нещодавно талановите подружжя випустило друком свою першу книгу віршів для дітей – «Біганина», частину з яких згодом планують також анімувати.

          Цікавість до всього українського сьогодні зростає. Про це зазначають у ще одному  дитячому ютуб-каналі: «З любов’ю до дітей».

          «Ситуація сьогодні кардинально змінилась. З’явилось дуже багато юних глядачів. І що найприємніше, їх кількість зростає дуже швидко. Люди тепер знають, що є українські пісні, мультфільми, відео українською мовою – і свідомо їх шукають в інтернеті», – розповідають представники дитячого контенту.

          Автори проекту також додають, що тепер творцями українськомовних відео стають навіть діти, що дуже тішить. Для цього їм достатньо мати телефон з камерою і трішки уяви. Адже навчитись зараз знімати відео або створювати анімацію не так вже й важко – достатньо зайти в ґуґл і знайти необхідну інформацію. «Тому однозначно можемо сказати, що ситуація покращилась», – розповідають творці «З любов’ю до дітей». І додають, що дуже приємно отримувати слова вдячності від глядачів: «Нещодавно нам подякували з Казахстану за можливість дивитися мультфільми українською мовою. Такі моменти надихають творити далі».   

          Творці вищезгаданих проектів своєю працею доводять, що кожен з нас може долучитися до того, щоби українськомовний продукт був сьогодні популярним і щонайважливіше – почутим не лише в Україні, а й поза її межами.

           Автор:  Галина Андрусів

           

           

           

           

          Читай також

        • Цитати великих українців про мову
        • Лише третина газет в Україні видаються українською мовою – дослідження
        • Як удосконалити свою українську: 5 онлайн-ресурсів
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • Що ближче до кінця світу, то більше протирічч у ньому: люди заявляють про любов до рідного українського і без жодних застережень жонглюють так званими новомодними англізмами. Невже не розуміють, що засмічення не лише є зі Сходу? Із Заходу воно ще небезпечніше, бо не сприймається як загроза. Чи це манера висловлювання авторки?