В Біблії ця заповідь повторюється найчастіше

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • А ти сьогодні бачив Бога?
        • В Біблії ця заповідь повторюється найчастіше

          Ця заповідь не стосується чогось забороненого. Ви, напевно, здивуєтеся, та це заповідь: „будьте щасливі“. Бог говорить це нам різними способами і частіше, аніж про будь-що інше: „хваліть Господа“, „не бійтеся“, „радійте“ і „дякуйте“ — це все є заповіддю бути щасливими.

          Так, Господь багато говорить про гріх, горе, печаль, болі, зраду, невдачі, страхи, надзвичайну бідність. Та пропри це, головна тема  — радість. Господь хоче, щоб ми пізнали таку надію, яка подарує радість  навіть у складних ситуаціях.

          Чому Бог це повторює?

           Коли Бог говорить щось кілька разів, зверніть на це увагу. Знаємо, що Ісус говорив, що найважливіші заповіді: „Наш Господь Бог — Господь Єдиний, і будеш любити Господа, Бога твого, всім серцем твоїм, усією душею твоєю, всією думкою твоєю й усією силою твоєю“ та Будеш любити ближнього твого, як себе самого. Іншої, більшої від цих, заповіді немає“. (Марка 12: 29-31). Та коли щось повторюється, це, безумовно, має велике значення. І якщо ми приділимо цьому увагу, то зрозуміємо, що саме ці повторювані заповіді — це спосіб покори найважливішим заповідям.

          Розглянемо чотири найчастіше повторювані заповіді зі Святого Письма, щоб зрозуміти, що Бог хоче від нас.

          Хваліть Господа

          Коли Бог закликає нас хвалити Його, чого Він хоче? Ми знаємо, що останнє чого Він хоче, щоб ми на словах свідчили Йому любов і відданість, доки наші серця будуть блукати десь далеко: „Через те, що цей народ устами тільки зближається до мене й губами тільки мене шанує, а серце своє віддалив від мене, і страх його передо мною — то лише вивчена заповідь людська, тому я і далі творитиму з цим народом дивне диво й чудовину, щоб мудрість їхніх мудрих пропала й розуму не стало в їхніх розумників“ (Ісаї 29:13). Бог заповідає нам любити Його, любити ближніх і бути щасливими.

          Не бійтеся

          Коли Господь говорить нам „не бійтеся“, то перш за все закликає довіритися Йому  настільки, щоб наш страх розвіявся. Впевненість у Бозі — це не тільки вираз довіри, любові до Нього, вона змушує нас відчувати, що наша любов росте і надихає інших. Ми просто не можемо не втішати і надихати інших, тією хоробрістю і мужністю, які отримали від Бога: „Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Отець усякого милосердя і Бог усякої втіхи, що втішає нас у всім нашім горі, щоб ми могли втішити тих, які у всяких скорботах, тією втіхою, якою Бог самих нас утішає.“ (2 Коринтян 1: 3-4). Бог дає нам заповідь любити Його, любити ближніх і бути щасливими.

          Радійте

          Коли Бог говорить нам радіти, то хоче, щоб ми пам’ятали: що б не трапилося, ніщо не може віддалити нас від Його всемогутньою любові до нас у Христі Ісусі: „Бо я певний, що ні смерть, ні життя, ні ангели, ні князівства, ні теперішнє, ні майбутнє, ні сили, ні висота, ні глибина, ані інше якесь створіння не зможе нас відлучити від Божої любові, що в Христі Ісусі, Господі нашім.“ (Римлян 8: 38-39); що Він буде все робити для нашого блага: „Ми знаємо, що тим, які люблять Бога, – покликаним за його постановою, усе співдіє на добро.“ (Римлян 8:28), і що Він позбавить нас від всякого зла і своє небесне Царства: „Господь звільнить мене від усякого лихого вчинку і спасе мене для свого небесного Царства. Йому слава на віки вічні! Амінь“ (2 Тимофія 4:18).

          Ми висловлюємо нашу любов до Бога, оскільки віддано і щиро перебуваємо в Його пануванні над усіма справами і ситуаціями і любимо інших, тому й допомагаємо їм вірно перебувати в Господній опіці. Бог дає нам заповідь любити Його, любити ближніх і бути щасливими.

          Дякуйте

          Коли Бог дає нам заповідь дякувати Йому, то не шукає подяки, як від шестирічної дитини бабусі за якийсь подарунок. Господь хоче, щоб ми дивилися на те, що нас засмучує, викликає гнів, розчаровує, бентежить, пригнічує і все ж таки бачили Його благодать : „А Бог спроможний обсипати вас усякою благодаттю, щоб ви у всьому мали завжди те, що вам потрібне, та щоб вам ще й зосталось на всяке добре діло,“ (2 Коринтян 9: 8) — благодать, що йде на нас навіть зараз, незалежно від того, які у нас обставини: „За все дякуйте: така бо воля Божа щодо вас у Христі Ісусі.“(1 Солунян 5:18).

          Коли ми бачимо Його милість і довіряємо Його мудрим цілям, любляча подяка піднімається до Нього і виштовхує наші негативні, гріховні емоції та бурчання, замінюючи їх світлом. І ця натхненна вдячність збагачує кожного, з ким ми спілкуємося, допомагаючи їм протистояти спокусі невдоволення і скарг. Бог дає нам заповідь любити Його, любити ближніх і бути щасливими.

          Таємний код

          Зрештою, „таємний код“ — любити Його, любити ближніх і бути щасливими — є в усіх заповідях, а не лише в найбільш повторюваних. Бог дає людям тільки такі заповіді, які принесуть їм найбільше щастя. Ось чому для тих, хто розсекретив для себе це: „Це бо любов до Бога: берегти його заповіді. А заповіді його не тяжкі.“ (1 Івана 5: 3) Давид розкрив цю таємницю і написав псалом любові до заповідями Божими:

          „ Закон Господній — досконалий: він відживлює душу. Засвідчення Господнє – вірне: воно навчає простих. Господні заповіді — праві: вони радують серце. Веління Господнє – ясне: воно просвічує очі. Страх Господній — чистий: він вічно перебуває. Суди Господні – правда: всі вони — справедливі; дорожчі від золота найщирішого і солодші від меду й патоки найсолодшої А й твого слугу вони навчили: в їх зберіганні — велика нагорода“. (Псалом 18: 8-12)

          Заповіді нашого Господа роблять нас щасливішими. У їх дотриманні значно більше нагороди, ніж у чомусь іншому: „Ти мені стежку життя покажеш, повноту радощів, що в тебе; блаженство по твоїй правиці вічне“ (Псалом 15:11).

          Всевишній хоче, щоб ми були щасливі. „Нехай же Бог надії сповнить вас усякою радістю та миром у вірі, щоб ви збагатились у надії, силою Духа Святого“ (Римлян 15:13).

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • А ти сьогодні бачив Бога?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"