Біблія і вино. Що про це варто знати

Читай також

  • Найбільша заповідь (Мт 22:35-46)
  • Ісус і знатний багач (Лк 18:18-27)
  • 15 місць з Біблії, які допомагають зберігати спокій під час ракетних обстрілів
        • Біблія і вино. Що про це варто знати

          Чи грішимо щоразу, коли випиваємо келих вина чи кухоль пива? Та й узагалі, що ми знаємо про ставлення Господа до вживання алкогольних напоїв? Чи є категоричне табу?

          Низка біблійних текстів закликає людей уникати вживання алкоголю:

          „Коли треба буде вам входити в намет зборів, то вина й п’янких напоїв не пийте, ні ти сам, ні сини твої з тобою, бо помрете: установа це віковічна для ваших поколінь“ (Левіт 10:9).

          „То від вина й п’янких напоїв буде стримуватись; ні винного, ні оцту з інших п’янких напоїв не питиме і жадного виноградного соку не питиме, і не їстиме ані свіжого, ані сушеного винограду“ (Числа 6:3).

          „Хліба ви не їли, вина й п’янкого напою не пили, щоб зрозуміли, що я Господь, Бог ваш“ (Вторзаконня 29:6).

          „Нехай не їсть нічого, що робиться з винограду, не п’є ні вина, ні п’янючого напою, нічого нечистого нехай не їсть; усе нехай збереже так, як я звелів їй“ (Суддів 13:4).

          „А Анна відповіла, кажучи: «О ні, мій Пане! Я — бідна жінка в смутку: ані вина, ані наливки я не пила; я мою душу виливаю перед Господом“ (1 Самуїла 1:15).

          „Вино — зрадливе, п’янкі напої — буйні; кожен, хто кружляє їх, — нерозумний.“ (Приповідки 20:1).

          „Горе тим, що тільки но вставши вранці, женуться за напоями хмільними і що, розпалені вином, засиджуються аж до ночі! Горе тим, що до пиття вина хоробрі й спритні у приправі упивних напоїв“ (Ісаї 5:11, 22).

          „Не п’ють більше вина під співи; хмільні напої згірчилися п’яницям“ (Ісаї 24:9).

          „ Та й тії від вина заточуються, хитаються від хмільних напоїв. Священик і пророк хитаються від хмільних напоїв, вони у вині потопають; хиляться від хмільних напоїв, заточуються, коли видіння бачать, і спотикаються, коли присуди вирікають“ (Ісаї 28:7).

          „ Стуманійте, остовпійте! Осліпніть і будьте сліпими, ви, що п’яні, хоч не від вина, ви, що заточуєтеся, хоч і не від п’янкого напою!“ (Ісаї 29:9).

          „ Якби з’явився якийсь вітрогон і брехню придумав: «Я буду про вино вам і напої проповідувати»! – він став би проповідником цього народу“ (Міхея 2:11).

          „Бо він буде великий в очах Господніх; не питиме ні вина, ні напою п’янкого, і сповниться Духом святим вже з лона матері своєї“ (Луки 1:15).

           

          Хоча Святе Письмо категорично не забороняє християнинові вживати пиво, вино або який-небудь інший напиток, що містить алкоголь. Та християнам наказано уникати сп’яніння алкогольної залежності.

          „ І не впивайтеся вином, яке доводить до розпусти, а сповнюйтеся Духом“ (Ефесян 5:18) — Біблія засуджує сп’яніння та його наслідки.

          „У кого: “Ой” – у кого: “Ой, леле”? У кого сварка, у кого скарги? У кого рани без причини? У кого очі червоні? У тих, що при вині засиджуються довго; у тих, що ходять смакувати вино пахуче. Не приглядайся до вина, яке воно червоне, як гарно світиться у кубку, як лагідненько ллється. Потім воно вкусить, як гадина, утне, немов зміюка. Тобі ввижатимуться дивні речі, серце твоє буде дурниці говорити; і будеш немов той, що дрімає серед моря, або як той, що вгорі лежить на щоглі. “Били мене, та мене не боліло, товкли мене, та не знав я нічого. Коли ж я прокинусь? Я буду знов того шукати!” (Приповідки 23:29-35).

           

          Християнам також наказано не допускати, щоб їхніми тілами щось „володіло“:

          „«Все мені можна», та не все корисне. «Все мені можна», та я не дам нічому заволодіти надо мною“ (1 Коринтян 6:12).

          „Вони обіцяють їм волю, самі раби зіпсуття, бо хто ким був переможений, того він і невільником став“

          (2 Петра 2:19).

           

          Боже Слово забороняє християнам чинити те, що може ображати інших християн або ж підштовхувати їх іти проти власного сумління:

          „ Але глядіть, щоб оця ваша свобода не стала причиною падіння для слабких. Бо коли хтось побачить тебе, що маєш знання, як ти у капищі сів за стіл, то чи ж його сумління, бувши слабке, не буде заохочене їсти ідольські жертви? Таким то чином твоє знання погубить немічного брата, за якого Христос помер. Грішивши так проти братів і ранивши їх слабовите сумління, ви грішите проти Христа. Тому, якщо страва призводить брата мого до гріха, повік не буду їсти м’яса, щоб не спокушувати мого брата“ (1 Коринтян 8:9-13).

           

          Зважаючи на ці принципи християнину буде складно стверджувати, що він вживає алкоголь для Божої слави:

          „Чи ви, отже, їсте, чи п’єте, чи щонебудь робите, усе робіть на славу Божу!“ (1 Коринтян 10:31).

           

          Ісус перетворював воду на вино. Тож, можна зробити висновок, що Він навіть деколи пив вино:

          „ Третього ж дня весілля відбувалося в Кані Галилейській, і була там мати Ісусова. Отож запрошено на те весілля й Ісуса та його учнів. Коли ж не вистачило вина, мати Ісусова й каже до нього: «Вина в них нема.» Відрік їй Ісус: «Що мені, жінко, — а й тобі? Таж не прийшла година моя!» Але мати його мовила до слуг: «Що лиш скаже вам, — робіть.» Було ж там шестеро кам’яних посудин на воду, щоб очищуватися по-юдейському; кожна вміщала дві або три мірки. Сказав їм Ісус: «Наповніть посудини водою.» Вони й виповнили їх по вінця. А він їм далі каже: «Зачерпніть тепер та й несіть до старости весільного.» Тож понесли. Коли ж покуштував староста воду, що на вино обернулась, — а не знав же, звідки воно взялося: слуги лише знали, котрі води зачерпнули були, — то закликав староста молодого і до нього мовив: «Всяк чоловік добре вино спершу подає, а гірше, — як уп’ються. Ти ж приховав добре вино аж он по сю пору.» Ось такий чудес початок учинив Ісус у Кані Галилейській, і велич тим свою об’явив, — тож і учні його увірували в нього“ (Йоана 2:1-11).

          „ Кажу вам: Не питиму віднині з цього виноградного плоду аж до дня того, як питиму його новим з вами в Царстві Отця мого“ (Матея 26:29).

           

          У часи Нового Завіту вода була недостатньо чиста, переповнена бактеріями, вірусами та іншими інфекціями. Така ж проблема є нині у більшості країн третього світу. Люди часто пили вино чи виноградний сік — там було значно менше інфекцій.

          У 1 посланні до Тимотея 5:23 Павло радить йому припинити вживання води, а замість цього пити вино: „Перестань пити воду, вживай і вина трохи з-за шлунку і твоїх частих недуг“.

          У ті часи вино було переброджене, але не до такої міри, як сьогодні. Це не був виноградний сік, але він не став ще й вином, яке ми вживаємо сьогодні.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Найбільша заповідь (Мт 22:35-46)
        • Ісус і знатний багач (Лк 18:18-27)
        • 15 місць з Біблії, які допомагають зберігати спокій під час ракетних обстрілів
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"