Як спілкуватись в мережі по-християнськи?

Читай також

  • Бути християнином важко
  • Сумніватися – значить не вірити? 5 відомих християн, які не побоялися сумнівів
  • Чому християни використовують символ риби?
        • Як спілкуватись в мережі по-християнськи?

          Подивитися прогноз погоди на наступний ранок, назначити зустріч, прослухати лекцію чи прочитати книгу – перелік інструментів, до яких нам відкриває доступ Всесвітня павутина, практично невичерпний.

          Незважаючи на всі суперечки щодо процесів глобалізації, тотальний контроль та безпеку даних у мережі, неможливо не погодитися з тим фактом, що Інтернет став невід`ємною частиною життя кожного з нас.

          Тим не менше, беручи до уваги всю різномаїтість додатків,ї найпопулярнішими зостаються засоби комунікації – соцмережі: Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp.

          У контексті християнства розглядати феномен Інтернету складно: він може бути засобом поширення Слова Божого, і може бути пасткою, де диявол розставив безліч сітей.

          В Євангеліє від Матвія (12:35) сказано:

          «Добра людина з доброго скарбу добре виносить, а лукава людина зо скарбу лихого виносить лихе.»

          Хоча Біблія й була укладена понад 2000р. тому, а проте ці слова як ніколи доречно звучать нині. Кожен інструмент може бути використаний з користю та за призначенням у руках людини, що прагне Слова Божого; або ж може стати засобом поширення суперечок, ненависті, нетерпимості в руках того, чий розум затуманений брехливими обіцянками сатани.

          Тож яких настанов повинен притримуватися християнин, аби користуватися необмеженими можливостями Інтернету з користю та во благо?

          Бути обережним зі словами

          Біблія містить чимало пересторог про силу та небезпеку власного голосу. Зокрема у книзі Якова (3:5) йдеться:

          «Так само й язик, малий член, але хвалиться вельми! Ось маленький огонь, а запалює величезного ліса!»

          Спілкування в Інтернеті цей вислів стосується навіть більше, ніж спілкування в реальному житті. Чому? Бо хоч на перший погляд ці два способи комунікації здаються тотожними і рівнозначними, віртуальну реальність відрізняє декілька нюансів. По-перше, більше людей почують тебе. Тобто коментарій під фото твого друга побачить не тільки він, а й сотні його друзів чи навіть друзів його друзів. По-друге, твоє повідомлення в мережі набагато стійкіше та довговічніше, ніж мимохідь вихоплена фраза. По-третє, існує ймовірність, що інші користувачі неправильно зрозуміють сенс твого повідомлення або його настрої. Спробуй запитати себе: як часто ти замислюєшся перед тим, як що-небудь написати в мережі?

          Надихати та благословляти

          Головна заповідь Христа – це любов. Найчіткіше вона сформульована в Золотому правилі :

          «(Матвій 7:12) Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви. Бо в цьому Закон і Пророки.»

          Як би виглядали соцмережі, якби люди використовували їх винятково для того, аби надихати інших та вказувати їм правильний шлях замість того, щоб принижувати інших чи ставитися зверхньо?

          Наступного разу перед тим, як збиратиметесь опублікувати наступний пост, спробуйте запитати себе: чи хотів би я таке прочитати? Чи принесло б мені це користь та втіху? Якщо Ваша відповідь швидше ні, ніж так, сміливо тисніть Delete.

          З іншого боку, Інтернет відкриває перед нами воістину глобальні можливості: ніколи не було легше відчути себе громадянином світу, а не держави, ніж зараз. «Сусід», якого Ісус дає настанову любити всім серцем – це не тільки та людина, що живе за наступними дверима, це також і той, що живе за сусідніми дверима на сусідньому континенті.

          Знаходити одне одного онлайн, відкривати в собі та світі нові горизонти, підвищувати рівень обізнаності та ділитися досвідом – хіба не вражаючі можливості відкриває мережа? А головне – констатує: ще ніколи твій ближній на іншому кутку Земної кулі не був таким близьким, як зараз.

           

          Підготувала Ірина Яремчук

           

           

          Читай також

        • Бути християнином важко
        • Сумніватися – значить не вірити? 5 відомих християн, які не побоялися сумнівів
        • Чому християни використовують символ риби?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)