День святої Марії Горетті – покровительки дітей і молоді

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • День святої Марії Горетті – покровительки дітей і молоді

          6 липня – святої Марії Горетті (1890-1902), покровительки дітей і молоді

          Відома останнім часом Свята у католицькому світі, – яка за подвиг вірності Богові у збереженні незайманості отримала мученицький вінець небесної слави.

          Вже сам погляд на цього земного ангела наповнював оточуючих якимось небесним спогляданням. Свята Марія Горетті вважається у нас католиків символом тілесної чистоти і цнотливості…Ой, як зараз важко у світі зберегти цю чесноту, – весь медіапростор та суспільство перенасичене нечистотою. Важко, але можливо, – з Божою поміччю! Існує два могутніх засоби проти нечистоти: молитва і втеча від нагоди. Вдаючись до цих двох засобів можна завжли перемагати. Казав св. Філіп Нері що у боротьбі проти нечистих похотей і спокус перемагають боягузи, тобто ті які довіру покладають не в своїх силах, а на Божих.

          В одному із своїх віщих снів (“Три обідніх столи”) отець Боско бачив своїх хлопців з ораторії які символічно були поділені на три групи, тобто сиділи за трьома столами: 1-а група – це хлопці що перебували в стані смертельного гріха, 2-а – грішники, які навернулися і 3-а – це ті хлопці які зберегли стан невинності (незайманості).

          Пояснюючи своїм хлопцям значення цього сну і відповідаючи на їхні запитання, отець Боско сказав, що можна з першого столу перейти до другого, – тобто навернутися; винятком є найвищий стіл, оскільки ті, які покинули його, вже не зможуть повернутися; цей стіл був призначений для тих, хто зберіг отриману з Хрещенням невинність. Там було дуже мало хлопців, на відміну від інших столів…Тобто тілесну чистоту раз втративши повернути вже не можна, але через навернення і покаяння можна осягнути душевну чистоту.

          Хитрий метод сатани призвести душу до упадку завжли той самий: якщо людина не молиться – дуже легко впаде, але молитви інколи замало – якщо не уникне нагоди до гріха (самітнє перебування з особою протилежної статі, нескромні погляди, бездіяльність, необережне і безвідповідальне використання інтернету який сатана по вуха наповнив порнографією, тощо), – незважаючи на молитву – згрішить.
          Так було і у випадку з хлопцем якого сатана намовив знечестити Марію Ґоретті (але такі випадки є і у Святому Письмі).

          5 липня 1902 року в кімнату, де жила сім’я Горетті, увійшов їхній сусід Алессандро Серенеллі. Побачивши, що в кімнаті була тільки Марія, він став її схиляти до інтимної близькості. Отримавши від дівчини рішучу відмову, він наніс їй ножові поранення.

          Марію, яка захлиналася кров’ю внаслідок 14 ножових поранень, знайшла її матір і доправила в лікарню, де дівчина померла наступного дня, 6 липня 1902 року. Перед смертю Марія встигла пробачити свого вбивцю (який ж це геройський вчинок), висловивши бажання побачити його на небесах. І її молитва принесла плоди: Бог помилував зухвалого грішника.

          Алессандро Серенеллі невдовзі був заарештований та засуджений до 30 років тюремного ув’язнення. У в’язниці він розкаявся в своєму злочині. Після закінчення терміну ув’язнення він відвідав матір Марії і попросив у неї вибачення. Пізніше став ченцем у францисканському ордені капуцинів, працюючи садівником в монастирі, де й помер у 1970 році…Сильна історія шо нє.

          27 квітня 1947 року Папа Римський Пій XII оголосив про початок канонічного процесу беатифікації Марії Горетті, назвавши її прикладом тілесної чистоти, цнотливості і невинності.

          24 червня 1950 року Папа Римський Пій XII канонізував Марію Горетті як святу мученицю. Під час цього урочистого акту беатифікації в Соборі св. Петра в Римі була присутня мати, брати і сестри Марії Горетті, а також її вбивця Алессандро Серенеллі (який на той час розкаявся у скоєному)…

          Вартує усім дівчатам і хлопцям які хочуть зберегти свою цноту – обрати собі Марію Ґоретті за особливу покровительку у цій справі. Чеснота – це ангельська чеснота казав отець Боско, тож зберегти її можуть лише героїчні і відважні душі. Вартує десь також молоді котра у свої бурхливі юнацькі роки бореться за свою чистоту – прибігати під покров святої Марії Горетті. І навіть якщо ти втратив чи втратила невинність, чи стала жертвою зґвалтування – не унивай! Через покаяння можеш віднайти духовну чистоту, – молися до святої Марії Горетті.

          Молитва

          Боже, Джерело невинності та чистоти, Ти обдарував свою слугиню Марію Ґоретті благодаттю мучеництва в молодому віці; дай і нам за заступництвом тієї, яку Ти увінчав як непереможну діву, непохитність у виконуванні Твоїх заповідей. Через Христа Господа нашого
          Амінь

          Отець Назарій ЛАНЬКО, Одеський екзархат УГКЦ

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.